Fire års fengsel for imamangrepet

OSLO TINGRETT (NRK): To menn er dømt til fire års fengsel for knivangrepet på imam Nehmat Ali Shah i Oslo sommeren 2014.

Videoopptaket viser gjerningsmannen som angrep imam Nemat Ali Shah utenfor moskeen sin på Grønland rømmer fra åstedet. Den antatte gjerningsmannen nekter i retten for at det er han som er på bildene.

SE VIDEO: Gjerningsmannen som angrep imamen utenfor moskeen på Grønland rømmer her fra åstedet

Aktor Nina Harboe Jensen Søndersrød

AKTOR: Nina Harboe Jensen Søndersrød.

De må også betale 125.000 kroner i erstatning til imamen.

Imamen ble påført en rekke knivstikk, og havnet på sykehus med livstruende blødninger etter angrepet utenfor sitt hjem på Grønland i Oslo 16. juni 2014.

Avslørt av overvåkningsbilder

Det var kun 41-åringen av de tre tiltalte som møtte i retten da dommen ble lest opp.

De to tiltalte mennene på 30 og 41 år innrømmer å ha vært på Grønland i det aktuelle tidsrommet, men nekter straffskyld i saken.

30-åringens ekskjæreste sto tiltalt for å ha fjernet bevis, men er også politiets nøkkelvitne. I retten ga hun sin forklaring på hvordan de to andre skal ha planlagt og gjennomført angrepet. Kvinnen ble dømt til 30 dager betinget fengsel.

Hun ble trodd på sin forklaring om at mennene planla og utførte angrepet.

– Det vises til NNs (kvinnen) forklaring som støttes av en rekke objektive beviskilder, sa dommer Sven OIav Solberg i retten.

Han viser blant annet til overvåkningsbildene (se video i toppen av artikkelen), som de mener viser 30-åringen. Han skal være gjenkjent på kroppsbygning, gange og en joggebukse som ble funnet i leiligheten hans.

30-åringen skal også ha forsøkt å ødelegge telefonen sin dagen etter og endret forklaring på vesentlig punkt, sier dommeren.

Begge anker

Både 30-åringen og 41-åringen anker dommen.

– Retten tror på hennes (den medtiltalte 37-åringen) forklaring når det taler mot meg, men ikke noe av det som taler for meg. Hun sa jeg bare snakket om god, gammeldags juling, og at jeg skulle ha blitt forbannet for at det ble brukt kniv, sier 41-åringen til NRK utenfor retten.

Retten delt

Retten mener det var 41-åringen som tok initiativ til angrepet, og baserer det på den medtiltalte kvinnens forklaring.

Retten var delt i synet på om 41-åringen medvirket til at det ble brukt kniv. En av lekdommerne mente det ikke var hevet over enhver rimelig tvil at 41-åringen visste at 30-åringen skulle angripe imamen med kniv da han ble sluppet av på Grønland.

Fagdommeren og den andre lekdommeren mente det ikke var tvil om at 41-åringen visste hva som skulle skje.

Alle dommerne er imidlertid enige om at begge mennene skal betale erstatning, hvilket betyr at alle mener det er sannsynlighetsovervekt for at 41-åringen medvirket.

Young Guns-medlem til NRK: Verken motiv eller tekniske bevis

Angst

I retten fortalte imamen at angrepet har gjort familien redd. Han sa han ikke lenger tør ta offentlig transport, og at hverdagen er preget av angst.

På rettens første dag viste imamen fram arr i ansiktet etter angrepet for to år siden.

– Det er ikke de fysiske arrene som er verst. Det er de indre, de psykiske arrene. At jeg som imam ikke kan vise meg offentlig som før. Jeg er bare i moskeen, sa Shah.

Imam Nehmat Ali Shah i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo

OMSTRIDT IMAM: Imam Nehmat Ali Shah i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo. Arret etter knivstikket er godt synlig.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Familiekonflikt

Imam Shah sa i retten at han mener en strid mellom en familie og moskeens styre er bakgrunnen for angrepet. Han fortalte at en familie ønsket plass i styret, og at denne konflikten startet før han begynte som imam for 24 år siden.

– Den situasjonen har pågått lenge, og den er der fremdeles. Jeg tenkte at angrepet stammer fra den konflikten, sa Shah.

I 2006 ble fire personer skadet under et angrep i moskeen. Imamen sa det kunne gått mye verre den gang.

– Den gangen gjemte jeg meg i moskeen, så jeg reddet livet mitt. Jeg og flere mener det hadde gått mye verre om de hadde klart å oppdage meg under det angrepet, sa Shah.

SISTE NYTT

Siste meldinger