I dag har hun navnedag for første gang

Først ble bussjåføren hyllet i statsministerens nyttårstale. Nå kan hun samle familien for å feire noe nytt.

Aisha Ali Mohammed Oslos første kvinnelige bussjåfør fra somalia

SKAL FEIRE: Aisha Ali Mohammed vil lage noe ekstra godt til middag, og regner med at barna synes det er gøy å feire morens aller første navnedag.

Foto: Øyvind Aukrust

– Nei, jeg visste ikke at jeg hadde navnedag, men det er bra. Nå håper jeg på mange gratulasjoner – og så får jeg feire litt med barna mine på ettermiddagen, ler Aisha Ali Mohammed.

Oslos første kvinnelige bussjåfør med bakgrunn fra Somalia har fått mye oppmerksomhet etter at Erna Solberg trakk henne frem i nyttårstalen.

– Det er mange som kjenner meg igjen, og det er bare hyggelig å få gode kommentarer, sier hun om statsministerens omtale.

Men nå er det altså andre grunner til å feire.

Fra 2017 er navn med muslimsk/arabisk opphav for første gang med i Almanakkforlagets navnedagsoversikt – og Aisha er første kvinne ut med navnedag 6. januar. Dagen deler hun med Aslaug og Åslaug.

26 nye navn i år

Navneforsker og Redaktør i Norsk Ordbok, Solveig Wikstrøm.

Navneforsker Solveig Wikstrøm er redaktør for navnedagskalenderen - men feirer ikke navnedag selv.

Foto: Pressefoto / UIO

– Vi vurderer jevnlig hvilke navn som skal inn i kalenderen, sier Solveig Wikstrøm ved Universitetet i Oslo, som er ansvarlig for å velge ut navnene. Fra 2017 kom det inn 26 nye, ti av dem er muslimske.

Over 90 prosent av den norske befolkningen har navnedag, og det skal være mer enn 450 personer som har det samme navnet før det havner i kalenderen, ifølge Wikstrøm.

Da det ble kjent at Mohammed, Ali og Fatima også skulle få sin egen dag kokte det i kommentarfeltene.

– Det var trist med de negative kommentarene, dette er jo bare et uttrykk for navneskikkene her i landet. Utvalget er basert på statistikk fra SSB, vi har ingen agenda, sier Wikstrøm.

– Fint og enkelt

Det er 725 kvinner i Norge som heter Aisha. Varianter over navnet er Aesha, Ayesha og Aishath.

– Aisha er et veldig kjent navn i resten av verden, det er enkelt og fint, sier bussjåfør Aisha Ali Mohammed.

Hun er selv oppkalt etter tanten til moren sin, og sier at datteren hennes også vil kalle sin datter igjen Aisha.

I motsetning til i Sverige er ikke navnedagene i Norge offisielle på noe vis. Solveig Wikstrøm synes likevel det er fine dager.

– Det er litt på linje med halloween, en mulighet til å gjøre noe morsomt ut av en dag. Men det er nok mest de unge som er opptatt av det, jeg feirer ikke selv, for å si det sånn.

Navnedag 2017

16.april er det navnedag for Mohammed for første gang. Dagen deles med Mons og Magnus.

Foto: Petter Sommer / NRK