Hopp til innhold

Her vil «Kupper'n» stille ut premiesamlingen sin

Men da må Oslo kommune bygge skøytehall på Valle Hovin først. Nå kan en løsning være i sikte.

Knut Kuppern Johannesen på Valle Hovin

OSLO ØST: Knut Johannesen kan tenke seg at premiesamlingen hans blir stilt ut i en ny hall på Valle Hovin. For østkantgutten «Kupper'n» er ikke skøyemuseet på Frogner stadion noe alternativ.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Løsningen er lansert av Venstre og Rødt i Oslo bystyre og innebærer en utbygging i to etapper; først ny isflate, så tak på et senere tidspunkt.

– Vi har også foreslått at byrådet skal gå videre med hallen, men de kan gjøre dette i to faser og bygge isflaten først, sier Venstres gruppeleder Hallstein Bjercke.

30 år gammel drøm

Siden innendørsæraen for hurtigløp ble innledet i nederlandske Heerenveen for mer enn 30 år siden, har skøytefolket i Oslo drømt om tak over Valle Hovin.

Nesten like lenge politikerne i den gamle skøytemetropolen Oslo diskutert skøytehall.

– Da må de se å bli ferdig, sier skøytelegenden Knut «Kupper'n» Johannesen (85).

Valle total

MÅ FLYTTE BANEN: For å bygge hall, må isflaten flyttes noe mot vest, altså mot høyre på bildet. Hvis ikke kommer takkonstruksjonen i konflikt med Vålerengas stadion og Valle Hovin videregående skole til venstre.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

Vil ha premiene på østkanten

Mannen med flere verdensrekorder og edelt metall i bøtter og spann fra både OL, VM og EM er bekymret for skøytesportens framtid i hovedstaden.

Kupper'n har også et helt personlig ønske for den nye hallen, noe han også ga uttrykk for da han nylig ble hedret med Kongens fortjenstmedalje i gull i Oslo rådhus.

– Da sa jeg at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av premiene mine. Men hvis det blir en hall på Valle Hovin, så skal jeg ha premiene mine på Valle Hovin i den skøytehallen.

– Jeg tilhører denne bydelen, sier Knut Johannesen fra Oslo øst og Kampen.

Landslaget fikk ikke trent

Ukentlig møtes «Kupper'n» og andre skøyteveteraner på Valle Hovin for en kopp kaffe, humørfylt skøyteprat og en runde på isen for dem som fremdeles har balansen intakt.

I år har forholdene vært mildt sagt utfordrende. Trøbbel med kunstisanlegget gjør at Oslo kommune i praksis har vært avhengig av kulde og naturis for å få islagt hele hurtigløpsbanen.

For halvannen uke siden måtte deler av skøytelandslaget forlate banen uten å få trent. Mildvær hadde ødelagt isen i nordre sving og gjort det uforsvarlig å gå.

– Pill råttent

– Det har egentlig vært helt håpløst, sier leder Henning Hagelund i Interesseorganisasjonen for Valle Hovin.

Hallstein Bjercke og Henning Hagelund

VIL HA HALL: Hallstein Bjercke (V) og Henning Hagelund i Interesseorganisasjonen for Valle Hovin vil helst ha hall så fort som mulig.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK

– Det har gått noen dager, så har det vært problemer, og man har måttet stenge deler av hurtigløpsbanen. Så har man klart å åpne igjen en dag eller to fordi det har vært kuldegrader, og så er man tilbake i elendigheten.

– Anlegget er pill råttent, rett og slett. Det er ikke mulig å reparere det lenger, sier Hagelund.

Bygging i to faser

Med en prislapp på 700 millioner kroner har byrådet valgt å legge skøytehallen på Valle Hovin på is.

Men nå slutter alle bystyrepartier seg til forslaget som innebærer at byrådet må skaffe penger til ny isflate i første omgang. Det må de gjøre innen et halvt år.

Bystyret ber byrådet søke å finne midler til ny isflate på Valle Hovin til revidert budsjett.

Enstemmig innstilling fra samferdsels- og miljøkomitéen

Hallstein Bjercke håper en etappeløsning er det som skal til for å få realisert hallen som skal gi stabile forhold for bandy og hurtigløp og være til glede for alle som bare vil kose seg på isen.

– Nå må vi få denne ballen til å rulle. Nå må vi stå for det vi har forpliktet oss til og bygge dette anlegget som ikke bare er toppidretten, men for barn og unge i hele Oslo, sier han.

Valle Hovin ishall

BREDDEANLEGG: Hallforkjemperne er opptatt av at en innendørs skøytearena kan brukes av barn og unge, aktive og mosjonister og til de fleste is-aktiviteter.

Foto: Kultur- og idrettsbygg, Oslo kommune

Ikke ideell løsning

– Det er jo ikke den ideelle løsningen. Vi vil jo helst ha startet med hallen med en gang. Men når vi ikke kommer frem med hall i første omgang, så er det jo en mulighet for å få startet opp veldig raskt, sier Henning Hagelund.

Han tror det er kroken på døra for skøytesporten i Oslo hvis ikke dagens situasjon bedrer seg.

– Det er ingen som begynner med en idrett som det ikke satses på og som det ikke er mulig å drive på en fornuftig måte, sier han.