Hopp til innhold

Her kommer Oslos dyreste idrettsanlegg etter Holmenkollen

For 1,2 milliarder kroner slår Oslos idrettsbyråd to fluer i en smekk og bygger flerbrukshall under det nye Tøyenbadet.

Rina Mariann Hansen

NY REKORD: Investeringene de neste fire åra har økt fra 4,9 til 6,2 milliarder kroner siden forrige idrettsbehovsplan ble lagt fram. På Tøyen vil idrettsbyråd Rina Mariann Hansen bygge flerbrukshall under det nye badet.

Foto: Anders Fehn / NRK

6,2 milliarder kroner vil byrådet bruke på idrettsanlegg de neste fire åra, ifølge forslaget til Oslo-budsjett og en revidert behovsplan for idrett og friluftsliv, som ble lagt fram samtidig.

17 flerbrukshaller

17 flerbrukshaller, to ishaller og tre bad står på lista over anlegg som blir påbegynt eller står ferdige i løpet av perioden.

De dyreste prosjektene er nytt Tøyenbad med flerbrukshall «i kjelleren» til 1,2 milliarder kroner, nytt Stovner bad til 600 millioner kroner, og en lenge etterlengtet friidrettshall på Mortensrud til en halv milliard kroner.

Til sammenligning endte Holmenkollbakken på 1,8 milliarder kroner etter en rekke kostnadsoverskridelser.

Lavest dekning

Tøyenbadet skal etter planen stå ferdig i 2022 eller 2023. I mellomtiden blir det satt opp en midlertidig flerbrukshall på Sirkustomta.

– Indre by har lavest dekning av idrettshaller. Når vi skal bygge et bad, gir det oss en mulighet til en hall i et område av byen som ikke har store ubebygde tomter, sier kultur- idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Tøyenbadet skisse

NYTT TØYENBAD: Dette er ment som en foreløpig skisse, ikke en illustrasjon av det ferdige prosjektet.

Foto: Asplan Viak

Her er lista

Lista over anlegg som byrådet setter av penger til i perioden 2019–2022 ser slik ut:

  • Badeanlegg: Manglerud bad, Tøyenbadet, Stovner bad, rehabilitering av Holmlia bad.
  • Flerbrukshaller: Årvoll, Uranienborg, Vestli, Tokerud, Refstad, Frysja, Hoff, Mortensrud, Bjørvika, Verdensparken på Furuset, Smestad, Ullern, Grorud, Tøyen, Dælenenga, Korsvoll, Voldsløkka.
  • Ishaller: Jordal Amfi, Frogner Ishall.
  • Friidrett: Friplass på Haraløkka, friplass på Høybråten, rehabilitering av Trasop stadion i tillegg til friidrettshallen på Mortensrud.
  • Cricketanlegg med klubbhus på Mortensrud.
  • Rehabilitering av alpinanlegg: Sloreåsen, Leirskallen og Jerikobakken.
  • Rehabilitering av tennisbaner: Fagerheimen, Voldsløkka.
  • Skullerud skianlegg fase 4.
  • Kunstgressbaner som rehabiliteres i 2019: Kringsjå 2, Røa 7'er, Nordre Åsen, Veitvet, Rommensletta.
  • Ekebergsletta rehabliteres med oppstart i 2019.
Frogner ishall

FROGNER ISHALL: Oslo kommune skrev nylig kontrakt for bygging av ny ishall på Frogner stadion. Hallen er planlagt å stå ferdig høsten 2020.

Illustrasjon: Kultur- og idrettsbygg

– Oslo er det fylket i landet og den av de store kommunene som har aller lavest dekning av idrettsanlegg. Det er ikke bare statistikk, men hverdagen til barn og unge i denne byen, sier Rina Mariann Hansen.

– Jeg vil at alle som vokser opp i Oslo skal ha muligheten til å starte med en idrett, bli god i en idrett og bli glad i fysisk aktivitet, sier hun.

Enormt behov

Magne Brekke på Tøyenbadet

FORNØYD: Magne Brekke er fornøyd med fireårsplanen, men vil holde trykket opp lenger enn som så.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Behovet er enormt, sier generalsekretær Magne Brekke i Oslo idrettskrets.

– Det er etterslep både på vedlikehold og på bygging av mange typer idrettsanlegg. Byen er i stor vekst, og vi vil at barn og unge skal kunne drive fysisk aktivitet der de bor. Det er det dessverre for mange i Oslo som ikke kan i dag.

– Heldigvis har vi nå fireårsplan som er tilfredsstillende ambisiøs. Hvis vi klarer å fortsette det i enda ti år, vil det være synlige bedringer over hele byen, sier Brekke.

Da kommer kanskje også taket over Valle Hovin på plass. Skøytehallen på Valle er nemlig det største anlegget som glimrer med sitt fravær i planen.