Her står posten usikret

Tilfeldige forbipasserende kunne strekke ut hånda og nappe til seg brev med bankkort, bursdagsinvitasjoner, kjærlighetsbrev eller unnskyldninger.

Usikret post

Postvogner som denne heter paxstere og blir produsert i Sarpsborg. De er spesialprodusert for Posten og har varme i håndtakene.

Foto: Elin Martinsen / NRK

På gata i Oslo sto for noen dager siden kasser med brev og små pakker uten sikring mens postbudet hadde gått inn i nærmeste bygård og lukket porten etter seg.

I 2017 var det 2 tilfeller av tyveri fra postvogner som den på bildet.

John Eckhoff, pressesjef, Posten Norge

John Eckhoff, pressesjef i Posten.

Foto: Posten Norge

Pressesjefen i Posten sier at sikkerhet har høy oppmerksomhet blant de som jobber med distribusjon, både blant ledere og medarbeidere.

– Det er brudd på rutinen. Det er ikke sånn det skal være. Posten skal sikres før man forlater den, sier John Eckhoff.

Per 1. mars var det 427 slike postvogner i bruk i Norge. Senest denne uka sendte posten ut en påminnelse til postbudene om at kundenes post skal være innelåst.

– I en ideell verden følger alle alle rutiner hele tiden. Men vi vet at det ikke alltid skjer.

Post er attraktivt for tyver

Det tyver er ute etter, er bankkort å tømme, eller personopplysninger som gir dem mulighet til å ta opp lån i andres navn, ifølge politiet. De fleste post-tyveriene skjer ikke fra postbudenes vogner, men fra folks private postkasser. Hvis noen stjeler fra postkassa di er det ikke Posten som er ansvarlig.

I registeret til politiet i Oslo er 17 saker merket som postkasseinnbrudd siden 1. januar 2017. Sju av disse skjedde fra januar i 2018. Men tallene er usikre.

– Det kan være flere saker enn dette, fordi kodeverket vårt er bygd opp på en måte som gjør at vi ikke nødvendigvis klarer å fange opp alle saker vi har hatt om postkasseinnbrudd, sa Jostein Bakke, politiinspektør i Oslo politidistrikt, til NRK tidligere i mars.