NRK Meny
Normal

Politiet gransker video fra ulykkesbussen

CARL BERNER (NRK): Bussen som var involvert i ulykken ved Carl Berners plass i Oslo søndag kveld var utstyrt med kamera. Politiet håper at bildene kan hjelpe til med å kaste lys over årsaken. På ulykkesstedet er det fortsatt dype spor etter ulykken som krevde et liv og skadet tre mennesker.

Bussulykke Rosenhoff

Ulykkesbussen tok meg seg et trafikklys, en lyktestolpe og trær på sin ville ferd nedover Trondheimsveien. På dette fortauet sto fotgjengerne som ble meid ned. Bussen stanset først nede på parkeringsplassen i bakgrunnen.

Foto: Lars Sætren / NRK

Bussulykke Rosenhoff

Den første ulykken skjedde i krysset Trondheimsveien – Rosenhoffgata. Ulykke nr. 2 skjedde da bussen fortsatte videre nedover Trondheimsveien, og skrådde over midtrabatten mot fotgjengerfeltet på motsatt side.

Foto: Lars Sætren / NRK

Bussulykke Rosenhoff

Deretter fortsatte bussen over grøntområdet og ned mot parkeringsplassen i bakgrunnen.

Foto: Lars Sætren / NRK
Bussulykke Rosenhoff

På denne parkeringsbussen stanset bussen i en parkert bil inn mot muren på høyre side.

Foto: Lars Sætren / NRK
Bussulykke Rosenhoff

På ulykkesstedet var det mandag morgen lagt ned blomster og tent lys.

Foto: Lars Sætren / NRK
Politiet, havarikommisjonen og Statens vegvesen undersøker mandag bussen
som var involvert i en dødsulykke ved Carl Berners plass i Oslo søndag kveld.

– Vi har fått overlevert bildene fra kameraet. Utgangspunktet er å finne ut om det var noe teknisk med bussen som ligger til grunn, sier etterforskningsleder i trafikkseksjonen i Oslo-politiet, Knut Nyseter til NRK.

En person mistet livet og tre ble skadd i ulykken, som skjedde ved Rosenhoff like ved Carl Berners plass klokken 20.10 søndag kveld.

Rutebussen var på vei ned Trondheimsveien mot Carl Berners plass, da den først kolliderte med en personbil.

Etter å ha sluppet av passasjerene, skjente bussen plutselig over veien, og braste inn i en ansamling av mennesker.

Ulykken skjedde på rute 31 som er en av Oslos travleste. Den går fra Grorud nord i Oslo, via Carl Berners plass, til Snarøya i Bærum.

Avventer avhør av sjåføren

På grunn av mye arbeid med etterforskningen avventer Oslo-politiet avhør av sjåføren som var involvert i ulykken. De regner med de får gjort avhøret i løpet av uken.

Politiet opplyser at det er taktisk og teknisk etterforskning som har førsteprioritet.

– Avhøret av sjåføren blir ikke nødvendigvis gjort i dag, fordi det er mye annet som må gjøres. I oppstartfasen prioriterer vi det tekniske og taktiske, sier Nyseter.

Politiet skal avklare med busselskapet Nobina, som kjører rute 31 for Ruter, når avhøret kan gjøres.

Håper på flere svar

Rettsmedisinsk institutt skal gjennomføre obduksjon av mannen i 30-årene, som mistet livet i ulykken.

Politiet regner med at de vil kunne bekrefte identiteten hans i løpet av mandag.

Hovedprioriteten til politiet er nå å finne ut hvorfor ulykken skjedde.

– Vi håper og tror at det ikke skal ta så langt tid, og at vi kanskje allerede i neste uke har svar på de viktigste spørsmålene.

Knekte lyktestolper og ødelagte trær

På ulykkesstedet var det mandag morgen tydelige spor etter bussens ferd gjennom krysset og over fotgjengerfeltet før den raste gjennom et utsalg for juletrær og kom til stans på en parkeringsplass ved siden av veibanen.

Et trafikklys og et tre som brakk i sammenstøtet med bussen var blitt fjernet, og det var vridde metallbiter og hjulspor på gresset til juletreutsalget.

Vitner: – Slik skjedde ulykken

Flere øyenvitner som NRK har snakket med, beskriver hendelsesforløpet slik:

  1. 31-bussen kolliderer med en personbil i øvre del av krysset Trondheimsveien–Rosenhoffgata. Bussen står på skrå slik at den sperrer for trikk og øvrig trafikk.
  2. Sjåføren i bussen slipper av passasjerene, går ut og påbegynner skriving av skademelding sammen med sjåføren i personbilen. Køene vokser i området.
  3. Bussjåføren går inn igjen i bussen, trolig for å flytte den.
  4. Bussen er i bevegelse ut i krysset, der den kolliderer med bil nr. 2, en mørk SUV. Denne bilen blir slengt til side. Ifølge et øyenvitne NRK har vært i kontakt med, virker familien på to voksne og flere barn uskadd.
  5. Bussen fortsetter i stor fart over krysset, nedover Trondheimsveien. På sin ferd krysser den flere kjørefelt og trikkeskinner, til den er på den andre siden og nærmer seg fortauet. Der treffer den en lyktestolpe som meies ned. Bussen gjør et kast mot fortauskanten og treffer et tre og flere mennesker som står på fortauet. Menneskemengden er trolig i hovedsak passasjerer som nylig er sluppet ut av en annen buss som ikke har kommet videre på grunn av den første ulykken.
  6. Bussen fortsetter over fortauet, gjennom et område med juletrær, og videre nedover en parkeringsplass.
  7. Bussen krasjer i en rad med parkerte biler, og blir stående i ro med smadret frontrute. Avstanden opp til den første ulykkesstedet er rundt 100 meter.
Bussulykke ved Carl Berners plass i Oslo. En person omkom og tre er lettere skadd.

SE VIDEO: Bussulykke ved Carl Berners plass i Oslo. Ulykken skjedde på rute 31 som er en av Oslos travleste.