Fremmed fisk i Akerselva

Et fiskeklekkeri har fått i oppdrag å sette ut ny yngel fra Bærum ut i Akerselva etter klorutslippet.

Bærumsyngel skal få leve i Akerselva

I slike tanker oppbevares fiskerognen fra Sandvikselva som klekkes til våren og deretter settes ut i Akerselva.

Foto: Victoria Wilden/Andrea Melby / NRK

I vinter ligger 100 000 rogn i iskaldt vann ved Maridalsvannets bredd, de er et resultat av stamfiske.

– Det vil si fangst av hunnfisk og hannfisk og befruktning som gjøres her på klekkeriet, forklarer Hellik Råen i Oslomarka Fiskeadministrasjon.

– Kunstig befruktning altså?

Ja, kunstig befruktning på en måte, vi hjelper litt til da, sier Råen.

Bærumsfisk inntar elva

Rogn fra sjøørret og laks ligger i kar dekket av isoporplater. Hele tiden pumpes det kaldt vann gjennom karene. Det er nemlig viktig å holde temperaturen lav for at ikke rognen skal klekke for tidlig.

– Først blir fiskens øyne synlige, øyerogn, etter omtrent 200 døgngrader, da kan du se to svarte prikker på dem og da prøver vi å skille ut de som ikke er befrukta, forklarer Råen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Reservetank med rent vann, i tilfelle den normale vanntilførselen stopper.

Hellik Råen ved siden av reservetanken med rent vann, som de har i tilfelle den normale vanntilførselen stopper.

Foto: Victoria Wilden / NRK

Han legger til at det tar enda 200 døgngrader til før det blir yngel.

– Vi har fått lov å kjøpe et overskudd av laks og rogn fra Sandvikselva, for det regner vi er den samme stammen, vi snakker om en indre Oslofjord-stamme, sier Råen.

– Vil trenge hjelp i lang tid

Det er blitt ekstra viktig å sette ut yngel etter det utslettende klorutslippet i fjor. Man kan ikke regne med at alle kommer tilbake til Akerselva.

– Det vil ta to-tre år i elva før de smoltifiserer og går på sjøen, og så tar det nesten fire år før de kommer tilbake igjen som kjønnsmoden fisk. Hvis vi får igjen ti prosent så er vi fornøyd, sier Råen.

– Akerselva er et utsatt vassdrag så jeg tror nok elva vil trenge hjelp i lang tid, avslutter han.