NRK Meny
Normal

Fabian favoritt i Oslo

Osloborgere vil at Fabian Stang skal fortsette som ordfører i hovedstaden. Også Arbeiderpartiets velgere vil ha Stang fremfor Rune Gerhardsen.

Fabian Stang

Osloborgere vil at Fabian Stang skal fortsette som ordfører i hovedstaden.

Foto: Brita Åse Norlemann / NRK

I en meningsmåling Respons Analyse har gjort for Aften svarer 47 prosent at de foretrekker Stang som ordfører, mens Rune Gerhardsen (Ap) og Carl I. Hagen (Frp) får støtte fra 23 og 11 prosent.

Støtten til den nåværende ordføreren har økt med fem prosentpoeng siden målingen Aften foretok i juni.

Og Stangs popularitet blir satt høyt i familien.

- Nå har jeg ikke snakket med mor ennå, men jeg regner med at noen i familien er stolte. Selv prøver jeg å være litt nøktern, sier Stang.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Video Fabian er folkets favoritt

Hvem vil du skal bli ordfører i Oslo? Kommenter nederst i artikkelen.

Ap-velgere støtter Stang

– Jeg innrømmer at gode målinger er hyggelige. Og jeg synes det gjenspeiler hvordan folk møter meg på gaten. De er imøtekommende og hyggelige, samtidig som de får frem budskapet sitt, sier Stang.

Rune Gerhardsen

Rune Gerhardsen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Stang får ikke bare støtte fra sine egne. Blant Arbeiderpartiets velgere er det flere som vil ha Stang (42 prosent) enn Gerhardsen (37 prosent).

Gerhardsen mener den dårlige målingen skyldes at han fortsatt ikke er partiets kandidat, og at han derfor ikke har fått markert seg for velgerne.

- Jeg ser dette som et tegn på at vi ikke har kommet ordentlig i gang. I det øyeblikket nominasjonene er i orden, kan vi sette i gang på en annen måte enn nå. Jeg håper folk har respekt for at partier har ordentlige prosesser og at vi har flere gode kandidater til de ulike vervene, sier Gerhardsen.

Men Stang skjønner at velgerne er usikre på Gerhardsen.

– Jeg skjønner dem godt, jeg. Jeg tror Aps velgere ser på Gerhardsen mer som en byrådslederkandidat, sier Stang.

Stemmemagneten?

Bare en av ti vil ha Carl I. Hagen som ordfører etter valget neste høst, og Fremskrittspartiets ordførerkandidat innser at han har en jobb å gjøre.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Jeg konstaterer at jeg har fått 25 prosent høyere oppslutning nå enn ved forrige måling, men det er jo altfor lavt. Jeg må legge meg i selen. Det er en utfordring for meg, men jeg får ta meg sammen å gjøre en så god jobb jeg kan, sier Hagen.

Overraskende nok er det i Groruddalen Hagen har størst oppslutning. Der støtter 18 prosent av velgerne han. Selv understreker han at Frp ofte har gjort gode valg i der.

- I Groruddalen konkurrerer vi mot Ap om en del stemmer som Høyre ikke har noen sjanse til å ta, sier han.

Hagen tror også debatten om integreringspolitikk kommer til å være viktig i valgkampen.

Stangs profil

Hagen og Gerhardsen har flere ganger møtt hverandre i tv- og radiodebatter. Nå må Fabian Stang finne ut av hvordan han skal forholde seg til konkurrentene, mener Jo Saglie ved Institutt for samfunnsforskning.

- Enten må han holde en litt tilbaketrukket profil og overlate politiske utspill til byrådsleder og andre. Eller så må han delta i debatter og få en mer politisk rolle, sier Saglie.

Stang har ingenting imot å stille til debatt.

- Men jeg vil ikke debattere temaer det er stor uenighet om i bystyret, eller delta i debatter der noen mener noe negativt om enkelte grupper av Oslos innbyggere. Det er unaturlig for en ordfører, sier Stang.