Hagen tar ikke selvkritikk etter terror-utspill

Carl I. Hagen sier hans politiske motstandere bevisst mistolker det han sier om terroretterforskningen. Samtidig gjentar han utspillene.

Carl I. Hagen og Gunnar Bakke

Carl I. Hagen synes ikke han har noen grunn til å beklage sine uttalelser fra helgen. Mandag besøkte han Bergen.

Foto: Ketil Jordan / NRK

Frps eldregeneral og ordførerkandidat i Oslo har fått kraftig kritikk for sine uttalelser om at politiet bør begrense etterforskningen av massakren på Utøya.

– At noen av foreldrene skal vite om rekkefølgen og nøyaktig sted og alt sånt noe, det begriper ikke jeg. Men jeg respekterer at det er de pårørende som bør ha en innflytelse, sa Hagen til VG i går.

Reaksjonene lot ikke vente på seg:

  • «Ufølsomt» sa justisminister Knut Storberget.
  • «Iskaldt utspill »skrev Kristin Halvorsen på sin Facebook-profil.
  • «Det dummeste Hagen noen gang har sagt» kommenterte bistandsadvokat Mona Høines.

Men Hagen var sparsom på selvkritikken da han deltok på valgkampåpningen til Fremskrittspartiet på Byggen i Bergen mandag.

Han hevdet i stedet at både media og politiske konkurrenter har tillagt han holdninger han ikke har «for så å komme med fordømmende karakteristikker».

– I den sammenheng kunne jeg ønske at jeg ikke hadde svart på disse spørsmålene, sier han.

Fortsatt kritisk til ressursbruk

Men på direkte spørsmål fra NRKs reporter gjentar han kritikken mot politiets ressursbruk i etterforskningen av massedrapene på Utøya.

– Kanskje det er mer fornuftig av oss å bli ferdig med saken i høst, enn å holde på et helt år med hundre politifolk og kanskje ha en domstolsbehandling på flere måneder – i en sak som er oppklart, hvor det foreligger tilståelse og hvor det kun er straffeutmålingen som skal avsies, sier Frp-nestoren.

Politiet har imidlertid sagt at hensynet til de pårørende er avgjørende for hvordan de legger opp etterforskningen.

Målet er å gi pårørende svar på de vanskelige spørsmålene rundt hva som skjedde da deres kjære ble drept.

Derfor jobber politiet for at tiltalen skal inneholde en detaljert beskrivelse av hvor og når hvert offer ble drept, skadd eller forsøkt drept.

I dag arbeider mellom 140 og 150 politifolk i den nyoppnevnte 22/7-enheten, men tallet blir trolig redusert til rundt 50 på sikt.

Målet er at saken skal komme opp tidligst neste år. Men Hagen kunne altså ønske saken kom opp allerede til høsten.

Han lurer også på om det er riktig å bruke over hundre politifolk på en oppklart sak «i en tid der mange kriminelle handlinger ikke blir etterforsket fordi politiet ikke har ressurser».

Gjentar terror-påstand

Dermed gjentar han utspillene som fikk han i trøbbel i utgangspunktet.

Men Hagen stoppet ikke der.

Frp-nestoren avviser på nytt å ta avstand fra påstanden om at nesten alle terrorister er muslimer.

– Det har vært folk som har sagt at alle muslimer er selvsagt ikke terrorister, men det er dessverre et faktum at nesten alle terrorister er muslimer, sier Hagen til NRK mandag.

– Det har også jeg gjentatt i 1996 og senere, og jeg har fått spørsmål om jeg trekker tilbake mine uttalelser som ble gitt i tidligere tider i andre situasjoner, og da har jeg sagt «nei».

– Smakløst og feil

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sa til NRK i går at slike utspill er groteske. Venstre-leder Trine Skei Grande mener Hagen enten lyver eller bevisst nekter å sette seg inn i problemstillingen.

- Når Siv Jensen gjentar hennes og Carl I Hagens utsagn og påstand om at alle terrorister er muslimer er ikke det bare horribelt stigmatiserende. Det er også riv ruskende galt og overhodet ikke basert på fakta, sier Venstreleder Trine Skei Grande.

Ifølge Europol sin statistikk ble det begått 249 terrorangrep i EU-land ifjor. Rapporten slår fast at terror fra islamistiske grupper utgjør en trussel, men at kun tre av 249 terrorangrep kan knyttes til ekstremistiske islamistgrupper.

– Separatistangrep fra nasjonalistiske grupper i Spania og til dels Frankrike dominerer statistikken, sier Venstre-lederen.

Les også: – Grotesk utsagn fra Hagen

Hun får støtte av Øyvind Strømmen, frilansjournalisten og forfatteren som har fulgt de høyreekstreme miljøene i Europa tett.

I en kronikk kun dager etter Norge ble rammet av terror 22. juli skrev han:

Øyvind Strømmen

Øyvind Strømmen mener uttalelsene til Carl I.Hagen er smakløse.

Foto: NRK

«Tankane er framleis uklåre. Sjokket er framleis overveldande. Men ein ting er eg iallfall sikker på. Neste gong eg høyrer nokon repetere mantraet «alle muslimer er ikkje terroristar, men alle terroristar er muslimar» kjem eg til å verta verkeleg fly forbanna.»

– Er du forbanna nå, Øyvind Strømmen?

– Jeg er i hvert fall ganske irritert, sier han til NRK.no.

– I lys av det som har skjedd er det utrolig smakløst at Hagen kommer med dette igjen, sier han.

Ifølge Strømmen tar Hagen rett og slett feil når han påstår at forskning viser at de fleste terrorister er muslimer.

– Amerikanske tall viser at på verdensbasis er rundt halvparten av terroren begått av sunnimuslimske, islamistiske terrorister. De fleste angrepene begås i muslimske land, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger