– Dolker Siv i den allerede brukne ryggen

Carl I. Hagen gjør vondt verre for Fremskrittspartiet ved å kreve mer plass i valgkampen. – Dette er det siste Frp trenger.

Siv Jensen og Carl I. Hagen

Journalist Martine Aurdal mener Carl I. Hagen dolker Siv Jensen i den brukne ryggen med utspillet om at Jensen ikke har vært «frampå nok».

Foto: Scanpix

Det sier journalist Martine Aurdal, som i 2006 skrev boka «Siv – portrett av en formann».

Martine Aurdal

Martine Aurdal mener Carl I. Hagen dolker Siv Jensen i ryggen.

Foto: NRK

Hun tviler på at Siv Jensen er særlig fornøyd med at Carl I. Hagen i går sa til TV2 at partiet ikke har vært «frampå nok».

Negativ partiveteran

Bakgrunnen for Hagens kritikk var en ny sjokkmåling som viser at Frp er nede i en oppslutning på 14,4 prosent foran høstens kommunevalg.

Fremskrittspartiets «grand old man» kritiserte også partiledelsen for å ha brukt ham altfor lite under valgkampen i 2009.

– Samme dag som Siv blir utskrevet fra sykehuset kommer Hagen med dette. Han dolker henne i den brukne ryggen, sier Aurdal til NRK.no.

Video Siv Jensen utskrevet

Siv Jensen utskrevet

Tung tid for Frp

Frp sliter allerede. Den såkalte Birkedal-saken tidligere i vår, der Frps daværende ordførerkandidat i Stavanger ble siktet for å ha snikfilmet en ung mann i dusjen, ga partiet en dårlig start på valgkampen.

I vår har partiet dalt jevnt og trutt på meningsmålingene, mens Høyre fosser fram.

Siv Jensen i sykesenga

Siv Jensen ble innlagt etter at hun brakk ryggen Skjærtorsdag. Hun lover å være i full sving til valgkampen.

Foto: Frp

– Det er nok vondt for Carl å sitte på sidelinja å se at noen andre styrer partiet, sier Aurdal.

I dag vil ikke Carl I. Hagen kommentere sin rolle i valgkampen overfor NRK. Han understreker at det allerede er kjent at han planlegger å bruke 60 prosent av tida på Oslo og 40 prosent av energien på resten av landet.

Hagen er nemlig Frps ordførerkandidat i Oslo og partiets eldregeneral.

Knappe tre år etter at han forsøkte å trekke seg fra politikken brenner han fortsatt for partiet han ledet i nesten 30 år.

Tviler på Hagen

Men ifølge Anders Ravik Jupskås, som skriver doktorgrad om populistiske partier i Skandinavia, er ikke Hagen lenger en kraftig velger-magnet for Frp.

– Hagen var aldri spesielt populær utenfor partiets egne rekker, han er ingen Fabian Stang, sier stipendiaten ved Universitetet i Oslo.

– Jeg er usikker på om han kan trekke til seg nye velgere.

En meningsmåling Aftenposten Aften presenterte i juni i fjor viste at hele 42 prosent ønsket Fabian Stang som Oslo-ordfører også etter 2011. Bare ni prosent ville ha Carl I. Hagen.

Jupskås tviler på at Hagens innsats i valgkampen hindrer velgerflukten til Høyre.

Han peker i stedet på finanskrisen og Frps «voksesmerter» når han skal forklare hvorfor partiet sliter på meningsmålingene.

– Mister grepet

– Vi ser at i utrygge tider sliter Frp. Da velger mange det trygge, kjente alternativet, sier han.

Jupskås tror også partiet favner for bredt og mister grepet om kjernesakene. I Klassekampen i dag sier Frp-nestleder Per Sandberg at partiet vil fokusere på helse, omsorg, kriminalitet, infrastruktur og skole framfor innvandring.

– De brer seg så mye utover at de mister eierskap til saker som innvandring og eldreomsorg, sier Jupskås.

Per Sandberg

Nestleder Per Sandberg synes ikke noe om at noen snakker om konflikter han mener ikke finnes.

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Samtidig har Høyre vært flinke til å fronte seg selv som velferdspartiet, sier han.

– Eksisterer ingen konflikt mellom Hagen og Jensen

Nestleder Per Sandberg sier til NRK at det må være lov til å være skuffet av dårlige meningsmålinger, men at det ikke eksisterer noen konflikt mellom Carl. I Hagen og Siv Jensen.

Hva tenkte du da du så Carl I. Hagen på TV2 Nyhetene i går?
– Nei, det slo meg at Carl var skuffet, og det har han lov til å være. Det er vi alle sammen i forhold til at vi gjør det så dårlig på meningsmålingene, sier Sandberg.

Carl I. Hagen sa i intervjuet i går at han ikke følte at han var blitt brukt nok i Fremskrittspartiets valgkamp ved forrige valg. Sandberg er ikke enig i at Hagen ble lite brukt i 2009, og i alle fall ikke enig i at han blir for lite brukt fram mot kommunevalget til høsten.

– Å si at Carl I. Hagen ikke skal få drive valgkamp. Jeg fatter og begriper ikke at det går an å si noe slikt. Hagen er valgt av landsmøtet som leder av seniororganisasjonen, og dermed sitter han også i sentralstyret og i vårt valgkamputvalg, sier Sandberg og lister opp flere organer i partiet Hagen er med i.

Sandberg understreker at Carl I. Hagen senest i dag var i møter med resten av partiledelsen, og at han helt klart er med i planene for sommeren og høsten. Blant annet skal den tidligere partiformannen bruke 40 prosent av sin tid på å reise rundt i landet.

Hvorfor tror du at Carl I. Hagen går ut å sier han ble for lite brukt i forrige valgkamp da?
– Jeg tror det først og fremst skyldes en skuffelse over at vi ikke har de gode meningsmålinger, sier Sandberg til NRK.

Hvor skadelig er det for partiet at Carl I. Hagen går ut slik?
– Jeg vet ikke hvor skadelig det er. Hvis det gis et inntrykk av at det er en konflikt mellom Carl I. Hagen og Siv Jensen, og det får feste seg, er det uheldig. Det eksisterer dog ikke noen slik konflikt, sier nestleder Per Sandberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger