Hopp til innhold

Hagen vil bli ordfører

Fremskrittspartiets mangeårige formann Carl I. Hagen (66) sier ja til å stille som partiets ordførerkandidat i Oslo.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen forlot Stortinget i fjor, etter 30 år som folkevalgt politiker. Nå er han klar for politisk comeback.

Foto: Morten Rakke, Rakke, Morten

Det kom frem på partiets nominasjonskomite sin pressekonferanse på Rådhuset i Oslo mandag ettermiddag.

– Jeg har tenkt og tenkt. Jeg har diskutert med meg selv og med Eli. Jeg har vurdert fram og tilbake. Lenge så jeg meg selv som pensjonist i Spania med noen foredrag av og til. Men jeg har kommet fram til at savnet av politikken blir for stort, sier Hagen.

Hagen nevner bedre eldreomsorg og en tryggere by som saker han ønsker å jobbe for.

– Jeg skal bli ordfører for å forsvare fritt sykehjemsvalg, forsvare de eldre og bli ombudsmann for befolkningen, sa Hagen.

Hagen legger til at dersom han ikke blir valgt, vil han være vanlig bystyrepolitiker.

Se video av hva folk i Oslo mener om Hagen som ordførerkandidat.

Video Carl I. Hagen vil bli ordfører i Oslo

Irritert på Ap-Raymond

En av årsakene til at Hagen sier ja til å stille som ordførerkandidat, er en «grenseløs irritasjon» over Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen.

– Han har sagt at vi må øke skattene i dette landet fordi eldrebølgen kommer, sa Hagen som pekte på seg selv som en representant for eldrebølgen.

– Jeg ble grenseløst irritert over uttalelser om skatteskjerpelse fordi det blir flere av min generasjon. Samtidig er debatten om privatisering en fjollete debatt. Vi vil
ha valgmuligheter. Derfor kaster jeg meg inn i kampen mot de rødgrønnes angrep på seniorenes rett til å velge fritt, var Hagens beskjed til Johansen.

Hvem mener du bør bli ordfører i Oslo? Kommenter nederst i artikkelen.

Kom med eget innspill

Hagen har allerede kommet med sitt innspill til Oslo-partiet om fremdriften av valgkampen neste år.

Hovedmålet er at H og Frp skal få rent flertall. Det største partiet bør ifølge Hagen få byrådslederen, mens det nest største får ordføreren.

Hagen mener at de to partiene bør legge fram en felles byrådserklæring på vårparten 2011. Han vil også at H og Frp skal etablere et felles valgkamputvalg med tre deltakere fra hvert parti for å samordne valgkampen og for å hindre at de to partiene blir spilt ut mot hverandre.

Lang fartstid i politikken

Carl I. Hagen forlot Stortinget i fjor, etter 30 år som folkevalgt politiker.

Han var formann i Fremskrittspartiet fra 1978 til 2006 og stortingsrepresentant for Oslo fra 1981 til 2009, den siste perioden som visepresident.

Mellom 1979 og 2003 har Hagen til sammen sittet 14 år i bystyret i Oslo. (se faktaboks). Fra høsten 2009 har Hagen jobbet som rådgiver i pr-byrået Burson-Marsteller, dette engasjementet avsluttes nå.

Det er nominasjonsmøtet i februar som tar den endelige beslutningen om hvem som blir Frps ordførerkandidat, men alt tyder på at Hagen blir partiets frontfigur i Oslo.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på twitter og facebook.