NRK Meny
Normal

Etterlyser to menn etter gullsmedbrekk

– Dette er på ingen måte et gjennombrudd i saken. Det er en bønn om hjelp, sier politiet.

John Roger Lund med fantomtegningene

John Roger Lund i oslopolitiet sier de tror at disse mennene kan ha vært på rekognoseringstur i gullsmedforretningen Gullborgen før jul i fjor.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Politiet offentliggjorde i dag fantomtegninger av to menn som skal ha oppsøkt gullsmedforretningen Gullborgen like før jul i fjor.

Eierne av gullsmedforretningen vurderer nå også å utlove dusør for å få tilbake de stjålne smykkene.

Skulle sjekke brannanlegget

De to mennene hevdet de skulle sjekke brannvarslingsanlegget. Brannvesenet avkrefter imidlertid at de har vært der og gjennomført en slik kontroll på dette tidspunktet.

– De to var kledt som håndtverkere og var inne i butikken før ranet. De klarte å komme seg helt inn på bakrommet før de ble vist ut av betjeningen, sier etterforskningsleder John Roger Lund ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt

Betjeningen ble nemlig mistenksomme da de to så ut til å interessere seg for alt annet enn brannanlegget i forretningen.

– Vi er ikke sikre på om de har hatt noe med selve innbruddet å gjøre. Men vi mener at de har vært på stedet for å rekognosere. Da de ansatte fattet mistanke om at de ikke skulle sjekke brannanlegget likevel, ble de vist ut, sier Lund.

Ifølge Lund skal de to ikke ha oppholdt seg inne i butikken i mer enn to-tre minutter.

Ber dem ta kontakt

Episoden ble aldri meldt til politiet, siden dette skal ha skjedd midt i julestria. Politiet vet derfor heller ikke hvilken dato de to skal ha besøkt butikken.

Det var gjennom avhør med de ansatte i butikken at politiet ble gjort kjent med episoden og deretter fikk utarbeidet fantomtegningene.

Lund understreker at politiet ikke anser dette for å være noe gjennombrudd i saken.

– Dette er en bønn om hjelp fra publikum, sier Lund.

Har tegningene ført til at dere drar kjensel på de aktuelle personene?

– Nei, vi drar ikke kjensel på dem. Hadde vi gjort det, ville vi sjekket det bedre ut før vi gikk ut med tegningene, sier Lund til NRK.no.

– Vi har ikke gjort undersøkelser mot konkrete personer i ransmiljøet, og har heller ikke foretatt noen alibisjekk mot noen i dette miljøet, sier Lund.

Uten spor

Natt til 14. februar i år tok ukjente gjerningsmenn seg inn i lokalene til Gullborgen i Storgata i Oslo sentrum. Etter å ha tatt seg gjennom fem ståldører og en betongvegg, kunne tyvene forsyne seg av gull og diamanter til en verdi av rundt 40 millioner kroner.

Politiet har så langt stått uten spor, og har avhørt alle som har vært tilknyttet forretningen. I tillegg har de gått gjennom videoopptak fra forretninger i nærheten.

– Dette arbeidet pågår fortsatt. Det er mange deltidsansatte ved forretningen som må avhøres. Vi går også i gjennom videoopptak fra overvåkingskameraer i nærheten, forteller Lund til NRK.

Politiet vil blant annet sjekke overvåkingsvideoer fra flere tidsperioder for å se om de får øye på noe interessant.

Snakket østlandsdialekt

Politiet ønsker nå å komme i kontakt med de to personene på tegningen, eller andre som har opplysninger om hvem de kan være.

Fantomtegning av etterlyste etter Gullborgen-tyveriet

Politiet er interessert i å komme i kontakt med disse to personene.

Foto: Politiet
  • Person 1: Ca. 45-50 år gammel, om lag 180-185 centimeter høy, kraftig/muskuløs med mellomblondt kort hår. Snakket østlandsdialekt. Han var ikledd en mørk blå jakke.
  • Person 2: I slutten av 30-årene, om lag 190 centimeter høy, blondt kort hår og iført en grønn jakke.

Politiet ber dem som kan ha opplysninger om disse personene om å ta kontakt med krimvakta på telefon 22 66 99 66.