– Dette var det Toska drømte om

Tidligere politispaner Johnny Brenna tror det gamle ransmiljøet på Østlandet er i ferd med å røre på seg igjen.

Politiet jakter på tyvene som i tidsrommet mellom lørdag klokka 16 til søndag klokka 15.10 brøt seg inn i hovedlageret til gullsmedforhandleren Gullborgen i Oslo sentrum.

Tyvene har åpenbart hatt detaljkunnskap om lokalene, og etter å ha brutt seg gjennom fem ståldører og en betongvegg, tømte de hvelvet for gull og diamanter til en verdi av opp mot 50 millioner kroner.

Grundig planlagt over tid

Tidligere politispaner Johnny Brenna medvirket i fjor til boka «Politi og røver» hvor han gir et innblikk i de kriminelle miljøene og ransbandene på Østlandet.

Johnny Brenna

Tidligere politispaner Johnny Brenna.

Foto: Espen Braata/TV 2

Han har god oversikt over miljøet, og mener tyveriet bærer preg av et omfattende forarbeid.

– Det er ikke hvem som helst som står bak. Vi snakker ikke om øst-europeere på gjennomreise, men om folk som har gode røtter i underverdenen i Norge. Dette tyveriet er grundig planlagt over tid, sier Brenna til NRK.no.

Han tror dette kan ha vært planer som har stått på de kriminelles «menykart» i flere år.

– I boka forteller jeg om hvordan man jobbet i bankboks-saken. Der var det samme type planlegging og gjennomføring, men den gang gikk det galt, sier Brenna med henvisning til David Toskas anslag mot Gjensidige NORs filial på Bryn i 2001.

– Jeg har ikke sett noe tilsvarende tyveri som dette siden da.

Jeg registrerer at flere i det gamle ransmiljøet har begynt å røre på seg.

Johnny Brenna

Toska erkjente å ha tømt 659 bankbokser for 20 millioner kroner, men ble senere frikjent fordi retten mente politiet hadde provosert fram tyveriet.

Ransmiljøet rører på seg

Brenna har inntrykk av at det gamle ransmiljøet som var operativt i Norge på midten av 2000-tallet er i ferd med å våkne til liv igjen.

– I 2004 hadde vi fire store saker. Nokas, bankinnbruddet på Jessheim, Munch-tyveriet og ranet på Aker Brygge. Siden da har det stått stille ransmessig og i forhold til grove tyverier, sier Brenna.

– Jeg registrerer at flere i det gamle ransmiljøet har begynt å røre på seg. Noen er prøveløslatt og har hatt møter med andre kriminelle. Det er en strømning i det gamle miljøet, sier Brenna.

Om ikke veteranene er direkte innvolvert i tyveriet, tror Brenna de uansett kan ha sittet i bakgrunnen og styrt operasjonen.

– Må ha hatt innsideinformasjon

Det har siden nyttår vært fem ran av urmakere og gullsmeder i Norge. Senest tirsdag denne uken da to ranere stjal med seg klokker for to millioner kroner fra en urmakerforretning i Kristiansand .

Dette er ting som Toska drømte om før Nokas-ranet: Det komplette kupp, uten våpen og med lav straff.

Johnny Brenna

Brenna ser ikke en klar sammenheng mellom disse ranene og helgas tyveri.

– Disse ranene er utført av en ny generasjon kriminelle, og en del av dem kommer fra Øst-Europa. Men øst-europeerne driver mer ad hoc og velegr kjappe løsninger. Et tyveri som dette krever planlegging og innsideinformasjon, sier Brenna som er overbevist om at tyvene har tilegnet seg informasjon fra innsida.

– Man går ikke inn i et hvelv uten å på forhånd vite hva slags verdier som ligger der, sier Brenna.

Tror byttet befinner seg i Oslo

Strafferammen for grovt tyveri er lavere enn ved ran, og til gjengjeld sitter man igjen med større utbytte, forteller Brenna.

– Dette er ting som Toska drømte om før Nokas-ranet: Det komplette kupp, uten våpen og med lav straff.

Brenna tror ikke at tyvene har rømt utelands med tyvgodset, men at det trolig befinner seg rett foran nesa på politiet i Oslo.

– I stedet for å flykte, tror jeg gjerningsmennene skjuler seg og byttet i en dekkleilighet. Der blir de nok værende der til det verste bråket er over. Fokuset på saken er størst i det det blir oppdaget, sier Brenna til NRK.no.

Etterforskningsleder John Roger Lund sier i ettermiddag til NRK at de fortsatt ikke har mye å gå etter i saken.

– Vi holder på med et omfattende avhør av vitner og samler inn video fra området. Det er et svært nitidig arbeid. Foreløpig har vi ikke fått inn konkrete tips om verken personer eller biler som er observert i området, sier Lund til NRK.

Flere andre politidistrikter i Norge og Interpol er koblet inn i saken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger