– Dette er profesjonelle kriminelle

Tidligere politiinspektør Leif A. Lier sier tyvene som brøt seg inn hos Gullborgen i Oslo i helga må ha hatt svært gode kunnskaper.

Ran av Gullborgen

Tidligere politiinspektør Leif A. Lier tror gjerninsgmennene må ha hatt god tid og inngående forhåndskunnskap før tyveriet fra Gullborgen i Oslo i helga.

Foto: NRK/Scanpix (Montasje)

Gullsmedforretningen Gullborgen i Storgata 28 A i Oslo ble utsatt for utspekulerte tyver i helgen.

I tidsrommet mellom klokka 16 lørdag og søndag ettermiddag, har tyvene jobbet seg gjennom fem dører og stjålet med seg smykker og diamanter for flere titalls millioner kroner.

– Dette er basert på god planlegging og dyktighet, sier tidligere politiinspektør og nå privatetterforsker Leif A. Lier til NRK.no

– Ikke et vanlig pengeskap

Gullborgen

Tyvene skal ha fått med seg smykker av denne typen.

Foto: Hans Erik Weiby

Selv om store deler av det norske ransmiljøet sitter inne etter NOKAS-ranet, mener Lier at det finnes nok kompetente kriminelle her til lands som kan utføre et grovt tyveri av denne typen.

– Dette kan være utført av norske kriminelle, eller norske kriminelle som har samarbeidet med utenlandske. Vi snakker om profesjonelle mennesker her, sier Lier.

Ifølge etterforskningsleder John Roger Lund ved Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo politidistrikt skal tyvene ha brukt kraftig verktøy for å ta seg gjennom fem dører og en betongvegg inn til hvelvet. Tyvene skal også ha satt overvåkingssystemet ut av spill.

– Jeg regner det som en selvfølge at lokalene var alarmbelagt. Disse tyvene må ha hatt kunnskaper om hvordan de skulle sette alarmen ut av funksjon, og har måttet bruke god tid på å komme seg inn i hvelvet. Det er ikke snakk om et vanlig pengeskap her, sier Lier.

Ute av landet

Lier sier han har opplevd tilsvarende godt planlagte tyverier i sin tid som politiinspektør, men ikke av en slik størrelsesorden og med slike verdier.

– Det trenger ikke dreie seg om et bestillingstyveri, og det er vanskelig å si noe om hvor lettomsettelig byttet her når jeg ikke kjenner til om det er snakk om spesielle gjenstander, sier Lier.

Innehaver Christine Borgen Leonthin sa tidligere i dag til NRK.no at folk må være på vakt mot tilbud om smykker i tiden som kommer.

– Spesielt til folk i bransjen vil jeg si at de må være oppmerksomme dersom de får tilbud om billige smykker, sier Leonthin.

Leif A. Lier tror både tyvene og smykkene kan være ute av landet.

– Det er en stor mulighet for at utbyttet er fraktet ut av Norge for å selges i andre land. Tyvene har også hatt god tid til å komme seg unna før tyveriet ble oppdaget, sier Lier.

Sjekker alibi

Etter det NRK erfarer er politiet nå i gang med aktiv etterretning i store deler av det kriminelle miljøet i Oslo på jakt etter rykter og informasjon om helgens brekk.

Politietterforskerne kartlegger hvem som kan være i stand til å gjennomføre en slik jobb, og hvorvidt de nå er i fengsel eller på frifot.
Politiet skal også sjekke alibiet til aktuelle kandidater.

– De har gode kunnskaper om miljøet og har mulighet til å vurdere hvem som er kapable til å utføre dette, sier Lier.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger