Slik kom tyvene seg inn i hvelvet

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Naboer skal ha hørt bråk fra kjelleren til Gullborgen sent lørdag kveld. Se hvordan tyvene gjennomførte gullbrekket i en bygård midt i Oslo sentrum natt til søndag.

Etter det NRK erfarer tok de utspekulerte tyvene seg inn i bygården lørdag kveld gjennom inngangen i Storgata 38 mellom gullsmedforretningen Gullborgen og en frisørsalong.

Gullsmed-tyvene var ferdige med jobben senest søndag klokken 15:10, da det ble oppdaget at det hadde vært ubudne gjester i kjelleren under gullsmeden.

Tyvene stakk av med diamanter og gull til en verdi av opp mot 50 millioner kroner.

Gjennom veggen

Inne i bygningen brøt de opp flere dører og kom seg ned i kjelleren med et avstengt vaskerom som ikke har vært i bruk på flere år. Her kom de seg gjennom en dobbel dør inn i gullsmedens kjellerlokaler.

Tyvene skar seg først gjennom en ståldør, og hugget deretter et hull i betongveggen, slik at de fikk hektet av to bolter på innsiden av den neste døren som var laget av jern.

Politiet sier skadene tyder på at det er brukt profft utstyr.

Kjelleren under Gullborgen

Her har tyvene brutt seg gjennom to dører, og laget hull i veggen, for å komme seg inn i kjellerlokalene til Gullborgen.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Tidligere bankhvelv

Dermed var tyvene inne i kjelleren direkte under gullsmeden, og kunne bryte seg inn til hvelvene med smykke- og diamantlageret til Gullborgen. Her ble det oppbevart smykker for kjedens tre butikker i Østlandsområdet, samt varebeholdningen til en nylig nedlagt filial på Majorstua.

I disse kjellerlokalene var det tidligere bankhvelv for Kredittkassen, som hadde en filial i lokalene der Gullborgens butikk er i dag.

Inne i hvelvet har tyvene fått fri tilgang til gullsmedens smykker og diamanter til en verdi på flere titalls millioner kroner.

Trappen tyvene rømte opp

Tyvene forlot lokalene gjennom en trappegang opp i tredje etasje, gjennom lokalene til et Mensendieck-senter, og ut gjennom et portrom.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK
Her forsvant tyvene ut

Tyvene kom seg ut til dette portrommet, og skal ha stukket fra stedet i to biler i Lybekkergata.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Hørte lyder

Flere beboere i bygården skal ha hørt lyder fra kjelleren mellom klokken 22 lørdag kveld og 01 natt til søndag.

Gullsmedens lokaler skal ha vært videoovervåket, men tyvene tok med seg opptaksutstyret. Gangene i resten av bygården var ikke videoovervåket. Sjekker alle som var tilknyttet butikken i nabolaget i håp om at fluktbilene er synlige på noen av videoene.

Tyvene tok seg ut av gullsmedens lagre tilbake til vaskerommet, og opp en trang trappegang som brukes som rømningsvei, til tredje etasje i bygården.

Her brøt de seg inn i lokalene til et Mensendieck-senter, og ut gjennom en dør til en oppgang på andre siden av lokalene.

– Stakk fra stedet i to biler

Ned tre etasjer er det er portrom som leder ut til Lybekkergata. Her har tyvene lagt tyvegodset inn i ventende biler, og i følge vitneobservasjoner, flyktet fra stedet i to biler nedover Lybekkergata mot Oslo S.

Tyvene skal ikke ha lagt igjen noe vertøy eller annet utstyr i kjellerlokalene. De var heller ikke innom selve butikklokalene, og har derfor ikke utløst noen alarmer.

Gullborgen gullsmedforretning i Storgata

Tyvene skal ha kommet seg inn i bygget i inngangen i Storgata til venstre i bildet. De kom seg ut av bygget til i gjennom en port til venstre i bildet og kjørte nedover Lybekkergata mot Postgirobygget.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Avhører ansatte

Politiet undersøker også hvor tyvene har fått detaljkunnskapen om lokalene fra.

– Vi er i gang med å avhøre alle som har tilknytning til forretningen, sier Lund.

Politiet skal blant annet snakke med vaktselskapene og transportselskapene som har vært knyttet til Gullborgen. Lund understreket i går overfor NRK at avhør med innehaveren ikke gir grunn til å tro at det dreier seg om en innsidejobb.

– Men at de har hatt gode kunnskaper om lokalene, er det ingen tvil om, sier Lund til NRK.no.

– De har bana seg vei på en sånn måte at de må ha hatt kjennskap til bakgården på huset og kjelleren.

Etter det NRK erfarer er politiet nå i gang med aktiv etterretning i store deler av det kriminelle miljøet i Oslo på jakt etter rykter og informasjon om helgens brekk.

Politietterforskerne kartlegger hvem som kan være i stand til å gjennomføre en slik jobb, og hvorvidt de nå er i fengsel eller på frifot. Politiet skal også sjekke alibiet til aktuelle kandidater.

Flere politidistrikter i Norge og Interpol er også innvolvert i saken som har stor prioritet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste meldinger