NRK Meny
Normal

Drapsbølge sliter på politiets ressurser

For fjerde gang på to uker har politiet i Oslo åpnet drapsetterforskning. Samtidig er voldsavsnittet i hovedstaden nær halvert på grunn av etterforskning av terrorangrepet.

Grete Lie Metlid

– Voldsavsnittet har vært nærmest halvert siden 22. juli, noe som gjør det svært krevende å håndtere så mange drapssaker, bekrefter politioverbetjent Grete Lien Metlid.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

Fra før av er rundt 140 ansatte i politiet bundet opp til terrorsaken. For Oslo-politiet fører dette til en ressursmessig krevende situasjon.

– Voldsavsnittet har vært nærmest halvert siden 22. juli, noe som gjør det krevende, bekrefter politioverbetjent Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt.

Da Oslo-politiet fikk det fjerde drapet på rundt to uker, måtte de be Kripos om hjelp til den taktiske og tekniske etterforskninga. Det er svært sjeldent at Oslo-politiet ber Kripos om å overta saker som de etterforsker.

– Kan gå utover oppklaring av drap

– Det er veldig bra at Kripos har avlasta Oslo-politiet med en sak. Fire drap på to uker merkes veldig godt på ressursene som allerede er anstrengt, sier Sigve Bolstad, leder for Oslo politiforening.

Han frykter presset vil gjøre utslag i mindre synlig politi i gatene og at det vil gå utover annen etterforskning.

– I ytterste konsekvens så kan dette gå utover oppklaring av drapssaker, sier Bolstad, selv om han understreker at han tror de omtalte drapssakene blir godt etterforsket og prioritert.

NETT-TV: (Saken fortsetter under videoen)

Video Drapsbølge i Oslo tyner politiets ressurser

Sigve Bolstad som leder Oslo politiforening sier drapsbølgen i Oslo tyner politiets allerede anstrengre ressurser.

Høyere antall drap enn vanlig

Hittil i år er 10 personer drept i hovedstaden, uten at de som ble drept i terroraksjonen mot regjeringskvartalet 22. juli er talt med.

Drapstallet er høyere enn vanlig. De siste 20 årene har antall drap i Oslo i snitt ligget på åtte årlig, med en variasjon fra fire (2010) til 12 (2002).

De siste to ukene er fire personer funnet drept i Oslo. Senest torsdag ettermiddag ble et lik funnet pakket inn i plast på Klemetsrud i Oslo.

Ifølge Metlid gjør det ikke situasjonen enklere at de ikke bare står overfor ukjente gjerningspersoner i mange av sakene, men også at de heller ikke kjenner identiteten til personen som ble funnet drept på Klemetsrud.

Økt saksbehandlingstid

Straffesaker i Oslo lider under den store ressursbruken på 22. juli-etterforskningen. Gjennomsnittstiden for å behandle en sak har økt med over én måned.

– Vi har ikke avgjort så mange straffesaker som vi gjerne skulle, fordi etterforskerne og juristene har vært opptatt med 22. juli-hendelsene, sa politimester Arnstein Gjengedal til NRK tidligere denne uken.

Antall drapsofre på landsbasis er hittil i år er 27. Tallet for hele fjoråret var 29.

Se politiets egen drapsstatistikk her

Drap i Oslo hittil i år:

Anstein Gjengedal

Politimester Arnstein Gjengedal skulle ønske at de hadde løst flere straffesaker, men har ikke nok folk.

Foto: Roald, Berit / Scanpix