NRK Meny
Normal

Terrorsaken forsinker andre saker

Straffesaker i Oslo lider under den store ressursbruken på 22. juli-etterforskningen. Gjennomsnittstiden for å behandle en sak har økt med over én måned.

Vakthold ved regjeringskvartalet 23. juli 2011

Politiet har brukt store ressurser på terrorsaken. Både store mengder politifolk til vakthold og innsats de første dagene, men også mange etterforskere som har gjort at behandlingen av andre saker tar lengre tid.

Foto: Grøtt, Vegard / Scanpix

Politimester i Oslo, Anstein Gjengedal innrømmer nå at terrorsaken får konsekvenser for etterforskningstiden i andre saker.

Anstein Gjengedal

Politimester Anstein Gjengedal vedgår at det er blitt etterslep i behandlingen av andre saker.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Vi har ikke avgjort så mange straffesaker som vi gjerne skulle, fordi etterforskerne og juristene har vært opptatt med 22. juli-hendelsene, sier politimesteren til NRK.

Bakgrunnen for uttalelsen er ferske statustall fra Oslo politidistrikt som NRK har fått tilgang til. Tallene viser at annen kriminalitet må vente fordi politet har fått for mye å gjøre etter 22. juli.

Per 1. oktober 2011 var den gjennomsnittlige sakbehandlingstiden for oppklarte forbrytelser i hovedstaden på 140 dager.

I fjor var saksbehandlingstiden på 108 dager i samme tidsrom.

Dette går blant annet utover vold- og narkotikasaker.

Les også: Tomme celler etter terrorangrepet

Statusrapporten, som presenteres denne uken, viser at 22. juli så langt ikke har ført til store endringer i hvilken kriminalitet som faktisk begås i Oslo.

Flere stillinger

– Den første uken etter angrepet var det en nedgang i lommetyverier, men det tok ikke lang tid før det var tilbake på normalt nivå, sier Gjengedal.

Ifølge Gjengedal er målet at forsinkelsene i straffesakskjeden skal være borte innen første halvår 2012.

– 145 etterforskere jobber på spreng med denne saken. Nå er det klart at vi får beholde de 95 stillingene vi fikk etter 22. juli. Samtidig får vi en økning på 41 nye stillinger fra første halvår 2012. Hele politidistriktet gjør en stor innsats, også de som ikke er med i 22/7-enheten. Vi får også god bistand fra Kripos og andre politidistrikter, sier han.

De første sju ukene etter terrorangrepene brukte politiet her i landet som helhet nesten én million kroner om dagen , mye av det i Oslo.

Video Hans Christian Bull anmelder innbrudd i en bil på Majorstua politistasjon

Dagsrrevyen var med da Hans Christian Bull anmeldte et bilinnbrudd. Han er en av mange som må regne med å vente lenger på svar fra politiet etter terrorangrepene.

I neste års statsbudsjett får Oslo politidistrikt styrket sitt budsjett med 216,3 millioner kroner.

Les også: Dette er 22.juli-budsjettet
Les også: «Budsjettvinneren»: – Vil bety svekket beredskap

Etter det NRK kjenner til er det også planlagt at antallet politifolk som jobber med terrorsaken vil kuttes ned. Fra etter jul er det ventet at antallet etterforskere skal ned til omtrent 55.

Likevel er saken en av de største noensinne.

– Dette er den største etterforskningen vi har hatt på landsbasis. Det er veldig mange som skal avhøres i forbindelse med hendelsene i Regjeringskvartalet og på Utøya, sier Gjengedal til NRK.

Færre anmeldelser

Totalt har Oslo-politiet registrert 65.106 anmeldelser per 1. oktober 2011, viser statusrapporten.

Det er en nedgang på litt over tre prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

Vinningskriminalitet utgjør litt over 50 prosent av anmeldelsene.

Politiet ser en kraftig økning i anmeldelser av grovt tyveri fra person på offentlig sted, også kalt lommetyveri. Her er økningen fra i fjor på mer enn 50 prosent, mens antall grove villa-innbrudd går ned med over 44 prosent.

Det ble registrert en kraftig økning for voldtekt- og forsøk på voldtekt. Økningen var på hele 24,7 prosent, noe som innebærer at det er anmeldt 36 flere slike saker hittil i år sammenlignet med i fjor.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger