Hopp til innhold

Dømt for dyremishandling av slanger og øgler

Da politiet gikk til aksjon fant de over 200 eksotiske dyr som slanger, øgler og gekkoer. Nå er en mann i 30-årene dømt for ulovlig kjøp og salg og mishandling av dyr.

Slange

ULOVLIGE DYR: Mattilsynet og veterinær fra dyreparken i Kristiansand var med da politiet gikk til aksjon og fant over 200 ulovlige, eksotiske dyr i et bolighus i Oslo.

Foto: Oslo politidistrikt

Mannen innrømmet delvis straffskyld da saken ble behandlet i Oslo tingrett.

– Vi er glad for at retten har landet på en betinget straff på 120 dager fengsel og ikke slik politiet ønsket, nemlig ubetinget fengsel i åtte måneder, sier mannens forsvarer Vidar Lind Iversen.

Han understreker at ingen av dyrene som ble funnet var, utrydningstruet.

Dyrene manglet vann og hadde skader

Da politiet og Mattilsynet aksjonerte i et bolighus på Høybråten i Oslo høsten 2013 fant de over 200 slangearter – dyr som for det meste er ulovlige i Norge.

Flertallet av slangene manglet vann eller rent vann. Flere av dem hadde sykdommer eller skader, burene var skitne med ekskrementer og rester av døde mus, og tre slanger og en gekko ble funnet døde.

– Min klient innrømmer at dyreholdet på det tidspunktet var for dårlig, sier Iversen.

Slanger til Australia

Reptilfunn

Øgler, gekkoer og slanger var blant beslagene. De fleste ble avlivet.

Foto: NRK

Det var en henvendelse fra Australia som gjorde at politiet fattet mistanke mot mannen.

– Politiet i Australia kom over en pakke sendt fra Norge. Den inneholdt flere levende slanger, og da måtte vi prøve å finne ut hvem det var som hadde sendt denne pakken, sa politiadvokat Tone Bysting ved Finans- og miljøkrimseksjonen hos Oslopolitiet før saken skulle opp i retten.

Interpol har også vært involvert i etterforskningen.

Kritisk til politiets ressursbruk

Vidar Lind Iversen

Mannens forsvarer Vidar Lind Iversen, er kritisk til politiets ressursbruk i saken.

Foto: Andreas Sundby / NRK

Advokat Vidar Lind Iversen mener det er uholdbart at politiet har brukt så lang tid før saken kommer opp, og synes det er rart at ingen har stilt spørsmål ved politiets ressursbruk og prioriteringer i en sak som denne.

– I denne saken er det brukt telefonavlytting og utallige etterforskningstimer. Mange vil nok reagere på at anmeldelser av innbrudd blir henlagt, mens en sak som denne blir prioritert, sier Iversen.

Forsvarer etterforskningen

Politiadvokat Tone Bysting

– Det har vært etterforsket om domfelte har vært en del av et internasjonalt nettverk som har handlet med truede dyrearter. Dette er årsaken til at etterforskningen har tatt tid, sier politiadvokat Tone Bysting.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

Politiadvokat Tone Bysting sier det foreløpig ikke er tatt stilling til om dommen skal ankes eller ikke.

Ifølge henne har saken blitt etterforsket bredt, blant annet for å finne ut om domfelte har vært en del av et internasjonalt nettverk som har handlet med truede dyrearter.

– Det er ikke uvanlig at politiet etterforsker forhold som ikke munner ut i tiltale, eller hvor det blir tatt ut tiltale for færre forhold eller mindre alvorlige forhold enn det som har vært etterforsket. Dette er årsaken til at etterforskningen har vært såpass omfattende, sier Bysting.

Created by InfoDispatcher