Tiltalt for dyremishandling av slanger og øgler

Da politiet gikk til aksjon fant de over 200 eksotiske dyr som slanger, øgler og gekkoer. Nå er eieren tiltalt for ulovlig kjøp og salg, og mishandling av dyrene.

Slange

ULOVLIGE DYR: Mattilsynet og veterinær fra dyreparken i Kristiansand var med da politiet gikk til aksjon og fant over 200 ulovlige, eksotiske dyr i et bolighus i Oslo.

Foto: Oslo politidistrikt

Ifølge tiltalen mot mannen i 30-årene, manglet flertallet av slangene vann eller rent vann. Flere av dem hadde sykdommer eller skader, burene var skitne med ekskrementer og rester av døde mus, og tre slanger og en gekko ble funnet døde.

Politiadvokat Tone Bysting

Politiadvokat Tone Bysting sier dyremishandling er det alvorligste punktet i tiltalen.

Foto: Arvid Torsgard / NRK

– Dyrene har ikke fått det stellet og den omsorgen de skulle hatt etter dyrevelferdsloven, sier politiadvokat Tone Bysting ved Finans- og miljøkrimseksjonen hos Oslopolitiet. Hun er aktor når rettssaken begynner i Oslo tingrett på mandag.

Politiet ser på saken som særlig grov, fordi det gjelder svært mange dyr som i stor grad var vanskjøttet.

Slanger til Australia

Det var en henvendelse fra Australia som gjorde at politiet i september 2013 gikk til aksjon mot tre ulike adresser i Oslo. I et bolighus på Høybråten fant de over 200 truede slangearter – dyr som for det meste er ulovlige i Norge.

– Politiet i Australia kom over en pakke sendt fra Norge. Den inneholdt flere levende slanger, og da måtte vi prøve å finne ut hvem det var som hadde sendt denne pakken, sier Bysting.

Interpol har også vært involvert i etterforskningen.

Reptilfunn

Øgler, gekkoer og slanger var blant beslagene. De fleste er nå avlivet.

Foto: NRK

Mannen som ble pågrepet med det samme, er også tiltalt for både eksport og import av pytonslanger. I tillegg er han tiltalt for å ha oppbevart stoff som er ansett som dopingmiddel.

Erkjenner delvis straffskyld

Vidar Lind Iversen

Advokat Vidar Lind Iversen reagerer på politiet prioriteringer når de har etterforsket denne saken så lenge.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Min klient erkjenner delvis straffskyld for det han er tiltalt for. Hvilke punkter det gjelder, kommer vi tilbake til i retten, sier forsvarer Vidar Lind Iversen.

Han understreker at ingen av dyrene som ble funnet var utrydningstruet.

Advokaten mener det er uholdbart at politiet har brukt så lang tid før saken kommer opp, og synes det er rart at ingen har stilt spørsmål ved politiets ressursbruk og prioriteringer i en sak som denne.

Politiadvokat Tone Bysting sier saken har vært etterforsket bredt, blant annet for å finne ut om flere var involvert, og at det derfor har tatt noe tid.

Ble avlivet

Både Mattilsynet og veterinær fra dyreparken i Kristiansand var med da de mange dyrene ble funnet.

– Tilstanden til dyrene var svært variabel, sa veterinær Rolf Arne Ølberg til NRK da.

I dag er de aller fleste av dem avlivet, noen få er omplassert.

– Noen av dem hadde så dårlig dyrehelse at de måtte avlives, men det er også begrenset hvor vi kan klare å plassere denne typen dyr, sier politiadvokat Tone Bysting.

Created by InfoDispatcher