Hopp til innhold

– Ungdommer fristes til å utføre tjenester for de etablerte narkotikaselgerne

Utekontakten i bydel Gamle Oslo roser torsdagens politiaksjon mot et narkotikanettverk. De har lenge vært bekymret for ungdommer som selger narkotika.

Beslag

BESLAG: Politiet tok blant annet beslag i såkalte svelgekuler, som de mistenker inneholder cannabis, under torsdagens aksjon.

Foto: Oslo politidistrikt

Politiet har sendt over 50 bekymringsmeldinger til Barnevernet etter to gjennomførte narkoaksjoner i Oslo den siste tiden.

Begge aksjonen har vært i områdene Tøyen, Kampen og Ensjø, og har vært rettet mot personer og grupper som har stått for store deler av narkotikasalget på gata i disse områdene.

En del av bekymringsmeldingene handler om barn som selv selger eller kjøper narkotika.

– Det har vært omfattende, synlig gatesalg av narkotika, hvor unge mennesker helt ned i 14–15 årsalderen har vært involvert, sier Lars Høgmo. Han er teamleder i Utekontakten i bydel Gamle Oslo.

Omfattende rekruttering av ungdom

Kåre Stølen

BEKYMRET FOR BARNA: Stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon sier flere av de pågrepne etter torsdagens aksjon, har hatt med barn når de har kjøpt eller solgt narkotika.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

Han forteller at det er eldre personer som er sentrale i kjøp og salg av narkotika i bydel Gamle Oslo, men at miljøene trekker til seg ungdom som lar seg friste til å utføre tjenester for de etablerte selgerne. Han nevner Kampen, Ensjø T-banestasjon, Tøyen og Jordal som steder der salget har vært godt synlig for både dem og beboere i området.

Høgmo sier miljøet i antall aldri har vært større i Tøyen-området, enn det var før politiet slo til torsdag.

– Vi har vært bekymret for hvor omfattende gatesalget har vært i den siste tiden. Det er mer omfattende nå enn det var for bare tre, fire år siden. Det har også vært en omfattende rekruttering av ungdom fra hele Oslo, sier han.

Ifølge stasjonssjef Kåre Stølen ved Grønland politistasjon ble sju ungdommer under 18 år pågrepet under aksjonen i september. Også under torsdagens aksjon ble det pågrepet personer under 18 år.

– Ungdom er lett påvirkelig, og vi ser at det er en del ungdom i disse miljøene, sier Stølen.

– De er mer enn bare dopselgere

Lars Høgmo i Utekontakten sier det er flere grunner til at ungdommer søker seg inn i narkotikamiljøer.

– Hjemmesituasjonen for mange disse ungdommene er ofte ikke optimale, og de bruker mye tid ute på gata. De har dårlig råd og ønsker seg ting. I disse miljøene kan de tjene penger. Dette har helt klart en forbindelse til en relativ fattigdom, sier han og legger til:

– Noen av ungdommene kjenner på at de ikke har en tilhørighet. I miljøene inngår de i ett nettverk, hvor de kjenner på at de betyr noe, sier Høgmo.

Utekontakten jobber med forebyggende tiltak rettet mot ungdom i bydelen. De oppsøker miljøene og samarbeider med skole, foreldre og andre aktører for å forsøke å hjelpe ungdommen.

De jobber også med rusforebyggende arbeid, og tilbyr rusmisbruk-oppfølging til de som ønsker det.

– Mange av dem går på skole og tilhører en familie. Alle er ikke bare 16-åringer som står på hjørnet og selger dop. De er mye mer enn det. Og vi forsøker å hjelpe dem til å se det selv.

Saken fortsetter under bildet.

Ensjø T-banestasjon

KJØP OG SALG: T-banestasjonen på Ensjø, Kampen park, Tøyen og Jordal er blant stedene der det foregår åpenlyst kjøp og salg av narkotika.

Foto: HP Blom / NRK

Roser politiet

Høgmo sier politiaksjoner rettet mot gateselgerne, slik som torsdagens aksjon, er helt avgjørende for å bryte opp narkotikamiljøene i området. Han roser politiets innsats i bydel Gamle Oslo.

– Det arbeidet de gjøre med Salto prosjektet og det de gjør av kriminalitetsforebyggende arbeid er veldig bra. Dette er et tålmodighetsarbeid som tar lang tid, sier Høgmo.

Han sier det er helt avgjørende for ungdommene at skole, fritidsklubber, politi og miljøarbeidere samarbeider for å forhindre mer rekruttering, og for å tilby alternativer til å henge på gata.

Bekymret for barna

Ikke alle de 50 bekymringsmeldingene som politiet har sendt til barnevernet etter de to aksjonene, har omhandlet ungdom som er en del av miljøet. Ifølge Kåre Stølen har politiet også vært bekymret for oppvekstvilkårene for barna til flere av personene som ble pågrepet.

22 personer mellom 17 og 65 år ble pågrepet i aksjonen torsdag, mens 18 personer ble pågrepet i aksjonen i september.

– Noen av dem vi har tatt i dag har foreldreansvar for mindreårige, og noen har kjøpt eller solgt narkotika med barn til stede, sier Kåre Stølen, stasjonssjef ved Grønland politistasjon.

Han forteller at de sender bekymringsmelding for hver enkelt barn, der det er flere barn i samme husstand.