NRK Meny
Normal

Vil ikke se Breivik-intervju i norske medier

Støttegruppen for terrorofrene etter 22. juli mener norske medier bør holde seg for gode til å referere fra det planlagte utenlandske intervjuet med Anders Behring Breivik.

Trond Blattmann

Leder i støttegruppen for terrorofrene etter 22. juli, Trond Blattmann, reagerer sterkt på at den terrorsiktede vil la seg intervjue.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Lippestad

Den terrorsiktedes forsvarer Geir Lippestad sier han har frarådet sin klient å uttale seg til media.

Foto: Varfjell, Fredrik / Scanpix

Tirsdag denne uken bekreftet forsvarsadvokat Geir Lippestad at terrorsiktede har sagt at han vil la seg intervjue før rettsaken starter i april, av et utenlandsk TV-selskap.

– Det er en ytterligere belastning for pårørende og overlevende å høre gjerningsmannen, sier leder i støttegruppen , Trond Blattmann.

– Vil åpne en strøm

Flere medier har søkt om å få intervjuet Behring Breivik, men fått avslag. Ila fengsel vil ikke oppgi hvilken TV-kanal den terrortiltalte har takket ja til å la seg intervjue av.

Blattmann frykter at det planlagte intervjuet vil føre til at overlevende og pårørende vil måtte se og høre Behring Breivik i flere medier.

– Jeg tror at hvis et medium slipper til blir det som å åpne en strøm. Jeg er helt i mot å gi den mannen en mikrofon, sier Blattmann.

Breivik blir fraktet fra Oslo Tingrett

Terrorsiktede Anders Behring Breivik fraktes fra Oslo Tingrett etter forrige fengslingsmøte 14. november. Bilen med Breivik ble eskortert av store bevæpnede politistyrker. Mandag 6. februar avholdes et nytt åpent fengslingsmøte.

Foto: Eeg, Jon / Scanpix

Ingen avviser at de vil referere intervjuet

Ingen av de store norske mediene avviser at de vil referere fra intervjuet, som er planlagt til før rettsaken starter 16. april.

– Et fjernsynsintervju med Breivik av BBC eller CNN vil være en begivenhet i seg selv, som vi må dekke rent nyhetsmessig, sier sjefredaktør i Dagsavisen Arne Strand til NRK.

Han mener norske medier må kommentere innholdet i intervjuet, for å se om ny informasjon kommer frem.

– Noe bredt referat av hva Breivik sier kommer neppe på tale.

Vil ikke ta stilling før de har sett intervjuet

Anders Behring Breivik

Støttegruppen mener det vil bli en ekstra belastning å se og høre terrorsiktede Anders Behring Breivik i et intervju.

Foto: Esther Maria Bjørneboe / NRK

NRK vil ikke sende noe fra intervjuet, men utelukker ikke at kanalen vil referere til innholdet.

– Det som er belastende er å se ham snakke i en intervjusetting om sine egne forferdelige handlinger, og vi mener det ikke er riktig å gjøre det, sier programdirektør Per Arne Kalbakk.

NRK sier de ikke vil sende intervju med terrorsiktede før rettsaken, mens TV2 ikke vil ta stilling til om de skal gjengi et intervju før de ser hva slags intervju som publiseres.

VG, Aftenposten og Dagbladet legger seg på samme linje.

– Hele saken må vurderes fra dag til dag. Vi må foreta de samme journalistfaglige og etiske vurderingene om vi gjør intervju selv eller om vi refererer andre, sier redaktør i Dagbladet, John Arne Markussen.