Hopp til innhold

– Han var høflig, stille og «pinglete»

Tre av Anders Behring Breiviks losjebrødre forteller om massedrapsmannens tid i frimurerlosjen.

Video Frimurerbrødrene om Breivik

Nett-TV: NRK har snakket med tre av medlemmene i frimurerlosjen Anders Behring Breivik tilhørte. De forteller om en konservativ, høflig mann, som trolig ikke fant det han lette etter i losjen.

Anders Behring Breivik i frimureruniform

Anders Behring Breivik poserer i frimureruniform.

Foto: AFP
Jan Behring

Jan Behring.

Foto: NRK
Svein Sivertsen

Svein Sivertsen.

Foto: NRK
Ivar Skar

Ivar Skar.

Foto: NRK

For snart fem år siden ble Anders Behring Breivik tatt opp som førstegrads medlem av frimurerordenen «St. Johanneslogen St. Olaus til de tre søiler».

Den 23. juli ble han ekskludert som medlem.

I 2009 ble han tatt opp til den såkalte tredje grad. Breivik hadde ingen embetsmannsoppgaver eller verv i losjen.

Ifølge rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim begynte Breivik å utvikle sykdomstegn allerede i 2006.

Dersom Husby og Sørheim har rett, vil det si at Breivik var syk da han ble tatt opp som frimurer og tatt opp til tredje grad.

NRK har møtt tre frimurere som har hatt nær kontakt med Breivik. Ingen av dem kan huske å ha sett noen sykdomstegn hos ham.

Jan Behring er tremenningen til moren til Anders Behring Breivik, og var Breiviks fadder i frimurerlosjen. Svein Sivertsen var ordensmester da Breivik ble tatt opp i losjen. Han intervjuet Breivik og skrev anbefalingen som fikk ham tatt opp i frimurerordenen. Ivar Skar er stormester i Den norske frimurerorden.

På et av bildene Breivik la ut på Facebook før terrorhandlingene, poserer han i et frimurerantrekk brukt ved spesielle anledninger.

Antrekket er en snittkjole som er vanlig i frimurerorden ved opptak til første grad av ordenen og når man mottar nye grader. På bildet har Breivik på seg prydelser for ordenens tredje grad.

Feiret jul med Breivik

Jan Behring forteller at han møtte Anders Behring Breivik for første gang i 2003 eller 2004.

– For meg var han en fjern slektning, og ikke noe mer enn det.

Men da kona til Behring hørte at Anders og moren skulle feire jul alene, iniviterte hun dem til julefeiring i 2005. Breivik ytret da han ville bli frimurer.

– Jeg ga ham en bok med liste over frimurere og sa at han måtte finne noen han kjente. Etter en stund kom han tilbake og sa at han bare kjente meg.

Behring ble dermed hans fadder.

– I losjen snakker man ikke politikk, men jeg husker at han, som mange andre på det tidspunktet, var motstander av folk som kom til landet med en annen hudfarge. Jeg sa at jeg var uenig i hans standpunkt.

Han forteller at Breivik skrev på en bok.

– Som hans fadder var det min oppgave å få han til å komme på møter i losjen, men det var ingen lett oppgave. Han sa at han hadde fryktelig mye å gjøre når det gjaldt boken han skrev på. Boken handlet om konservatismen.

Breivik var på totalt fem møter etter at han ble tatt opp som frimurer.

Behring forteller at han hentet Breivik på Skøyen før seremonien man må gjennom for å bli frimurer.

– Han var opptatt av riddere og korsfarere før han ble med i frimurerlosjen. Jeg fortalte ham at dette hadde ingenting med frimureriet å gjøre.

Behring sier han oppfattet Breivik som en konservativ, men normal person.

– Tankene mine gikk til hans nærmeste familie da jeg hørte at han sto bak angrepet 22. juli. Jeg tenkte først og fremst på hans mor. Jeg har forsøkt å få kontakt med henne, men det har ikke vært så enkelt.

– Breivik virket litt pinglete

Sverre Sivertsen, som var ordensmester den gangen, husker det første møtet med Breivik i 2006.

– Vi stiller spørsmål for å forsøke å få et inntrykk av hva slags person det er som søker opptak. Han svarte greit på disse spørsmålene. Vår organisasjon bygger på den kristne tro, og det er noe vi stiller spørsmål rundt, sier Sivertsen.

Han forteller at han opplevde Breivik som en høflig og stille person.

– I gåseøyne kan vi si at han var litt «pinglete», og ikke så fast som jeg trodde. Han var kanskje litt veik, sier han.

Breivik skilte seg ikke vesentlig ut fra andre under intervjuet.

– Det ringte ingen bjeller hos meg under intervjuet, sier Sivertsen.

Etter møtet skrev Sivertsen en anbefaling for at Breivik skulle bli tatt opp som medlem.

– Det er nærliggende å tro at han ikke fant det han hadde ventet i frimurerlosjen. Han var nok mer opptatt av symboler og bekledning. Det er ikke vanlig å ta bilde av seg selv på den måten, sier Sivertsen og henviser til bildet Breivik tok av seg selv i frimurerbekledningen.

– Han virket som en kjekk, ung mann

Da skuddene falt på Utøya den 22. juli kunne Ivar Skar høre skuddene og se gjerningsmannen fra en hytte på en øy i nærheten av Utøya.

Lite visste han da at gjerningsmannen selv var en frimurer.

– Jeg fikk en telefon der jeg fikk vite at gjerningsmannen var frimurer. Dagen etter angrepet holdt vi et kort møte. Det var ingen annen diskusjon enn et han måtte ekskluderes umiddelbart, sier Skar.

I ettertid har de forsøkt å finne ut av hvordan han kom inn i frimureriet.

– Flere og flere søker via nettet, og de har sjelden det som skal til. Man trenger to anmeldere og to referanser som alle skal være frimurere. Han hadde ingen. Da er prosedyren at man tar en bakgrunnssjekk av søkeren. Vi fant en fjern slektning som ikke kjente ham, men som stilte opp som fadder. Og så ble det foretatt et intervju.

– På dette tidspunktet var det ingenting som kunne tilsi at han var noe annet enn en som kunne passe inn hos oss. Han virket som en kjekk, ung mann, sier Skar.

– Han burde ikke ha blitt forfremmet

Skar forteller de ofte finner andre løsninger når søkere ikke oppfyller kravene til referanser og anmeldere. Men Breivik burde ikke ha blitt forfremmet, ifølge Skar.

– Når man er på fire-fem møter skal man ikke forfremmes. Det var en feil fra vår side, og det kommer ikke til å skje igjen, sier han.

Det var ikke korrekt å ta bilde av seg selv i frimurerdrakt, slik Breivik gjorde.

Breivik i tempelridderuniform

Breivik i 'tempelridderuniform' med medaljer han trolig har kjøpt selv.

Foto: - / Afp

– Det er nok første gang i historien det har skjedd. På den andre drakten han stilte opp i på bildet hadde han festet egenkjøpte medaljer på. Bare det sier litt om hva slags type han er, sier Skar.

Berømmer frimureri

I sitt såkalte manifest skriver Breivik at frimureri bør berømmes.

«Ridderlighet har gradvis blitt brutt ned til en korrupt tradisjon og deles primært ut for å gi prestisje til individer som musikkproducere, idrettsstjerner og kulturelle personligheter. Frimureri og andre kristne ordener er nettverk som ikke har noe med politikk å gjøre. Uansett bør de berømmes for å bevare kristne ritualer.», skriver han.

I manifestet hevder Breivik at han tilhører et internasjonalt nettverk av nye tempelriddere.

Ifølge manifestet var han var med og stiftet organisasjonen PCCTS - de nye Tempelridderne - i London i april 2002.

Men ifølge Politiets sikkerhetstjeneste er Breiviks internasjonale nettverk oppspinn.

AKTUELT NÅ