Hopp til innhold

50 politifolk jobber med terrorsaken

Politiet kartlegger blant annet drap- og terrorsiktede Philip Manshaus' bevegelser på nettet.

Pål-Fredrik Hjort Kraby

Politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby avbildet på fengslingsmøte i Oslo tingrett mandag.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Onsdag ettermiddag opplyser politiet at det nå er rundt 50 personer som etterforsker angrepet på moskeen i Bærum og drapet på 17 år gamle Johanne Zhangjia Ihle-Hansen.

– Vi har siden lørdag jobbet med denne saken nesten døgnet rundt, forteller politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby på en pressebrifing.

Kraby forteller videre at etterforskningen er delt opp i flere underprosjekter.

– Vi har et pårørende prosjekt, et vitneprosjekt et økonomiprosjekt og et siktedeprosjekt. Vi har i tillegg et krimteknisk prosjekt som går igjennom åstedene, sier Kraby.

Politiet går blant annet gjennom videoer fra overvåkingskameraer for å kartlegge 21-åringens bevegelser. De ser også på hans økonomi og innkjøp for å undersøke om han har koblinger til andre. I tillegg er det prosjekter som går gjennom beslag og lagringsenheter, blant annet PC.

Philip Manshaus ankommer tingretten sammen med forsvarer Unni Fries

Terror- og drapssiktede Philip Manshaus med sin forsvarer Unni Fries.

Foto: Gunnhild Hjermundrud / NRK

Målet er fortsatt å få avhørt Manshaus (21), men han har ennå ikke villet avgi forklaring til politiet.

Undersøker nettaktivitet

Skjermdumper NRK har tilgang til, viser at en mann med samme navn som den siktede la ut et innlegg i et nettforum noen timer før skyteepisoden i moskeen i Bærum.

I innlegget skriver brukeren blant annet at han er «utvalgt av «Saint Tarrant», en referanse til Brenton Tarrant, som stod bak angrepet mot to moskeer på New Zealand i mars.

I timene etter moskéangrepet deltok flere personer som oppga å være norske på et høyreekstremt diskusjonsforum. Noen uttrykte skuffelse over utfallet av angrepet.

– All aktivitet på nettet jobber vi med å gå igjennom og verifisere, sier Kraby til NRK.

Politiet er rimelig sikre på at Manshaus handlet alene lørdag, men Kraby sier de holder alle dører åpne.

Endret seg de siste årene

Politiet vil foreløpig ikke si om de vet når Philip Manshaus (21) bestemte seg for å gjennomføre drapet og angrepet på moskeen i Bærum.

Philip Manshaus

ENDRET SEG: Philip Manshaus skal ha endret seg de siste årene, ifølge familie og venner. Bildet er fra han var 17 år gammel.

Foto: Framtida.no

– Vi vet så langt at han har vært igjennom en prosess de siste årene. La oss kalle det en radikaliseringsprosess, hvor hans ideologiske ståsted har blitt forsterket og som da har ledet til disse gjerningene. Men når han bestemte seg det vet vi ikke.

Også familie og venner skal ha merket at den siktede 21-åringen endret seg den siste tiden.

– Men at det skulle føre til noe slikt som dette, hadde de aldri forestilt seg, sa farens bistandsadvokat Vibeke Hein Bæra til NRK tirsdag.

Hjort-Kraby sier at avhør av familien, venner og medelever på Fosen folkehøyskole, hvor Manshaus var elever frem til juni, blir sentralt videre.

Forlenger sikkerhetstiltak

Politidirektoratet har i dag varslet politidistriktene om at de nasjonale tiltakene etter skytingen ved al-Noor Islamic Center i Bærum er forlenget ut neste uke.

Det dreier seg om forebyggende tiltak, som blant annet økt tilstedeværelse og bevæpning av innsatspersonell i forbindelse med større muslimske arrangementer.

Det skal ikke være snakk om noen konkrete trusler.