Hopp til innhold

Politiet: Etterforskes som forsøk på terrorhandling

Politiet bekrefter at Philip Manshaus avfyrte flere skudd inne i moskeen i Bærum, og at saken etterforskes som et forsøk på terrorhandling.

– Vi står over et forsøk på en terrorhandling, sier Rune Skjold i Oslo-politiet.

Politiet bekreftet på en pressekonferanse søndag at det ble avfyrt flere skudd ved Al-Noor Islamic centre i Bærum. Det ble funnet flere våpen på stedet som politiet knytter til gjerningspersonen.

Politiet sier at den foreløpige etterforskningen har vist siktede Philip Manshaus har hatt «ekstreme holdninger».

– Kartleggingen har vist at gjerningspersonen har høyreekstreme holdninger. Har uttrykt holdninger til støtte for Quisling, og har innvandringsfiendtlige holdninger, sier fungerende enhetsleder ved Oslo politidistrikt Rune Skjold.

Mannen skal ikke være tidligere straffedømt, men Skjold bekrefter at politiet har hatt kontakt med han tidligere. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er også koblet inn i saken.

– PST bistår og rådfører oss, sier Skjold.

Kripos bekrefter overfor NRK at de bistår i den pågående etterforskningen.

– Vi bistår Oslo politidistrikt, men jeg ønsker ikke å kommentere hva slags bistand, sier kommunikasjonssjef Ida Dahl Nilssen til NRK.

Skytingen i kunne fått et langt mer dramatisk utfall, men takket være personer som var til stede moskeen, ble mannen i 20-årene satt ut av spill før politiet ankom.

– Det er ikke tvil om at den raske handlingen på stedet før politiet kom, har gjort at de har stoppet gjerningspersonen og hindret ytterligere konsekvenser, sier enhetslederen.

Siktet for drap på stesøster

Den norske mannen i 20-årene, som er bosatt i Bærum, er også siktet for drapet på en ung kvinne. Den unge kvinnen er den drapssiktedes stesøster (17).

Hun ble funnet død på en adresse på Eiksmarka i Bærum sent lørdag kveld. Mannen og den unge kvinnen hadde tilhold i denne boligen.

Politiet rykket ut til boligen etter skytingen på moskeen.

Politiet ønsker ikke å kommentere om det var noen andre til stede i boligen, eller gi noen opplysninger om når de tror den unge kvinnen døde.

Under pressekonferansen ønsket ikke politiet å uttale seg om dødsårsaken eller om det er funnet våpen, men sier at de ønsker å komme i kontakt med vitner som kan ha gjort observasjoner i området rundt boligen på Eiksmarka.

– Vi ønsker opplysninger rundt tidspunkt og observasjoner, og oppfordrer vitner til å ta kontakt på vårt tipsmottak, sier Skjold.

Ville ikke forklare seg

Allerede natt til søndag ble mannen avhørt om hendelsen i moskeen og drapssiktelsen. Advokat Audun Beckstrøm møtte siktede på vegne av oppnevnt forsvarer Unni Fries i natt. NRK har forsøkt å ringe Fries, som svarer på SMS.

– Det har vært gjennomført et kort avhør. Det er alt jeg vil si nå, skriver Fries.

Politiet sier at mannen ikke har latt seg avhøre i løpet av natten.

– Vi vil gjøre et nytt forsøk på avhøre siktede senere i dag. Han vil mest sannsynlig bli fremstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 13 i morgen, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB.

Krimtekniker i huset der en ung kvinne ble funnet død i Bærum

DØD: En krimtekniker undersøker huset i Bærum der en ung kvinne ble funnet død lørdag. En ung mann, med en familierelasjon til kvinnen, er siktet for drapet. Mannen er også siktet for drapsforsøk etter en skyteepisode i en moské i Bærum.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi ønsker også at siktede skal bli vurdert av sakkyndige, og vi avventer utfallet av dette. Det vil bli gjort etter fengslingen, sier politiadvokaten.

Hyllet masseskytere

Skjermdumper NRK har tilgang til, viser at en mann med samme navn som den siktede la ut et innlegg i ett nettforum noen timer før skyteepisoden i moskeen i Bærum.

I innlegget skriver brukeren blant annet at han er «utvalgt av «Saint Tarrant», en referanse til Brenton Tarrant, som stod bak angrepet mot to moskeer på New Zealand i mars.

I innlegget hyller brukeren også en 19-åring som gikk til angrep på en synagoge i San Diego i april, og El Paso-skytteren.

  • 12.08: Artikkelen er oppdatert med navn på siktede.
  • NRK velger å identifisere Philip Manshaus grunnet siktelsens høyst alvorlige karakter: Mandag formiddag ble siktelsen mot ham – i tillegg til drap og drapsforsøk i moske – også utvidet til siktelse for terrorhandling. NRK har vært tilbakeholdne med identifisering i sakens tidlige stadier, fordi det var mangelfull informasjon i mange av saksforholdene. Men utvidelsen av siktelsen fører til en lang strafferamme, og vi mener at befolkningen har et berettiget informasjonsbehov om å vite hvem denne personen er , jfr. sakens karakter og Vær varsom plakatens punkt 4.7: «Det kan være berettiget å identifisere (…) ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger».

AKTUELT NÅ