- USAs nye ambassade er for stygg

Den ligner et industribygg og burde hatt en langt høyere kvalitet, mener byplansjef Ellen de Vibe.

Den amerikanske ambassaden

Slik er det foreløpig planlagt at den nye ambassaden på Huseby skal se ut.

Foto: Arkitekttegning: Runar Kolnes/Spor arkitekter

Byåplansjef i Oslo, Ellen de Vibe, mener den planlagte amerikanske ambassaden på Huseby blir for stygg. Hun ønsker å utlyse en arkitektkonkurranse om bygget, skriver Aftenposten .

Ellen de Vibe

Ellen de Vibe.

Foto: Arkivfoto: / NRK

- Burde hatt en langt høyere kvalitet

Ankesaken om en eventuell amerikansk ambassade på Huseby starter tirsdag.

Les alt om flyttingen av USAs ambassade her!

Det er derfor fortsatt ikke i boks om amerikanerne får flytte inn i området, eller om de må begynne en ny jakt på ledig tomt. De Vibe er ikke fornøyd med de foreløpige planene til ambassaden.

- Den ligner et industribygg og burde hatt en langt høyere kvalitet som en svært viktig bygning på en prominent tomt, sier de Vibe.

Ønsker arkitektkonkurranse

Hun mener amerikanerne bør bygge en ny ambassade som fokuserer på arkitektonisk kvalitet. Plan- og bygningsetaten oppfordret personene bak ambassaden til å utlyse en åpen arkitetktkonkurranse, men utspillet er blitt avvist til nå. Byplansjefen er enig med etaten.

- Vi kan ikke kreve det (en arkitektkonkurranse, journ.anm.). Men jeg vil sterkt anmode dem om å lytte.

- Det ville vært en katastrofe for fremdriften

Torvald Klem i Spor arkitekter står på USAs side i ambassadesaken, og tviler sterkt på at det vil bli utlyst en arkitektkonkurranse.

- Det er litt sent å komme med dette nå, det ville vært en katastrofe for fremdriften. En åpen konkurranse strider dessuten mot amerikanernes innkjøpsregler, sier han til avisen.

Til tross for kritikk ønsker han å understreke at amerikanerne har ønske om å oppnå et så godt arkitektonisk uttrykk som mulig.