Slik får du ditt livs form på rekordtid

«Tren til du spyr». Det er mottoet til mange som trener CrossFit. Treningsformen har blitt en økende trend i Norge.

Video - Tren til du spyr

CrossFit er den nye treningstrenden som er i ferd med å ta Norge med storm. I alt fra 2 til 20 minutter skal du gi alt, belønningen er ditt livs form på rekord tid.

Total utmattelse. Det er den nye treningstrenden som er i ferd med å ta Norge med storm. I alt fra 2 til 20 minutter skal du gi alt, belønningen er ditt livs form på rekordtid.

Emil Fransensco Dalla Pieta

Emil Fransensco Dalla Pieta er blitt avhengig av den beintøffe treningsformen CrossFit.

Foto: Jørgen Eide / NRK

For Emil Fransensco Dalla Pieta er det CrossFit som er livet.

– For to år siden veide jeg over 120 kilo. Jeg hadde nettopp fått lappen og sluttet å bruke kroppen. Jeg merket at jeg ikke kunne holde på sånn, og begynte å trene litt forsiktig. Etter at jeg begynte med CrossFit ser jeg bedre ut i speiltet, sier Emil.

Beinharde økter

Emil trener på Oslos andre CrossFit-senter som åpnet i høst. Her er hverken speil, fancy apparater eller passive medlemmer. Treningene er korte, intensive og alltid forskjellige.

– Vi bruker kroppen, vektstenger og er inspirert av vektløfting og turning, sier Eivind Svindal, trener og naprapat ved CrossFit Oslo.

Du hater det når du holder på, men det er veldig deilig når det er over.

Emil Fransensco Dalla Pieta, CrossFit-entusiast

Selv om det alltid er tungt, vil dagens økt være en av de hardeste Emil har vært gjennom.

– Vi skal gjøre etthundre pullups, etthundre pushups, etthundre situps og hundre knebøy uten vekt, forteller Svindal før alle setter i gang.

Omstridt treningsform

Men tross lovprising fra flere hold, kan det gå på helsa løs.

I USA har CrossFit allerede fått flere søksmål rettet mot seg, for å ødelegge muskler gjennom for hard trening.

– Hvis kroppen ikke er klar for det, og man ikke har gjort en tilstrekkelig god nok oppvarming, så kan det hende at sener og ledd ikke tåler belastningen, sier Tessa Sørensen, eier og trener av Driv trening.

Artikkelen fortsetter under bildet

Emil Fransensco Dalla Pieta og Tessa Sørensen

Svetten spruter på Emil Fransensco Dalla Pieta og trener Tessa Sørensen under treningsøkten på Oslos andre CrossFit-senter.

Foto: Jørgen Eide / NRK

Treningsekspert Sørensen liker det hun ser når hun blir med NRK til CrossFit Oslo, men advarer mot å pushe seg selv for hardt for ofte når man ikke er en profesjonell idrettsutøver.

– Når man presses på tid og har litt konkurranseinnstinkt, så kan det hende man tar i litt mer enn man burde. Da er det viktig å ha god teknikk, sier hun.

– Vi jobber mye med teknikk og streching, men skader kan oppstå uansett hva du gjør. Som trenere er vi opptatt av sikkerhet, og så lenge kunden hører på oss klarer vi å unngå skader, sier Svindal ved CrossFit Oslo.

Eivind Svindal, trener og naprapat ved CrossFit Oslo.

Eivind Svindal, trener og naprapat ved CrossFit Oslo.

Foto: Jørgen Eide / NRK

– Jeg er avhengig

Men selv om han får råd om å ta det rolig, er det ingenting som kan stanse Emil fra å nå målet om vaskebrett så kjapt som mulig.

– Du hater det når du gjør det, men det er veldig deilig når det er over. Jeg tror jeg har blitt litt avhengig. Faktisk så tar jeg bare en hviledag i uken, avslutter han.