NRK Meny
Normal

Gjør mageøvelsene stående

Du bruker magemusklene mest i stående posisjon - derfor er det også best å trene dem stående.

Video mage2-220911-pu

Ola Eriksrud

Fysioterapeut og høyskolelektor Ola Eriksrud sier at man kan miste noe viktig dersom armer og bein ikke jobber sammen med magen.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Å trene magen er noe man gjerne gjør på ryggen, men det er ikke det beste.

Det er nemlig når du står eller sitter at magemusklene og kroppen generelt er mest i bruk, og derfor får du også mest ut av å trene dem i denne posisjonen.

Les også: Ikke ta mageøvelser hvis du er gravid

– Mister noe viktig liggende

– Liggende er ikke nødvendigvis feil; for noen er det kjempeflott å gjøre mageøvelser på bakken, sier fysioterapeut og universitslektor ved Norges Idrettshøyskole (NHI), Ola Eriksrud, til NRK.no.

– Men vi kan miste noe viktig ved at armer og bein ikke jobber sammen med magen. Mage og rygg jobber jo i en helhet - de er ikke isolert, sier han.

Eriksrud mener det kan være lurt å gå videre til stående mageøvelser dersom man takler de på bakken.

– Det gir deg variasjon og progresjon, sier han.

Les også: Får skader av feil trening

Enkle øvelser med strikk

– Og det trenger ikke være komplisert. En strikk er både billig og veldig effektiv å trene magemuskler stående med.

Man kan for eksempel feste strikken i et tre. Én øvelse går for eksempel ut på på stå med ryggen til treet; strikken holdes med begge hender, armene er strake over hodet. Så beveger man armene fremover mot bakken, og overkroppen følger med.

Se videosnutter øverst i saken for ulike, enkle mageøvelser med strikk. Øvelsene er demonstrert av Mads T. Johansen og Lasse Bækken, som er studenter ved NHI. Ola Eriksrud forklarer.

Les også: Si farvel til magen

Jakten på den flate mage

Ola Eriksrud understreker at han ikke er opptatt av om magen er flat eller rund, så lenge den presterer.

Men mange trener mage for å få den flat.

– Da holder det ikke bare å trene magemusklene. Flat mage er et resultat av flere ting; kroppen din er en sum av det du putter i deg og aktivitet, sier han.

– Du må tenke styrke, utholdenhet (forbrenning) og kosthold sammen dersom du skal bli kvitt fett.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.