Hopp til innhold

- Marmoren vil smuldre opp

Geologiprofessor forstår ikke hvorfor Statsbygg kaster bort tiden på å prøve å løse problemet med misfargingen i stedet for å bytte ut steinen med en gang.

Gul marmor i operaen
Foto: Øivind Enggrav/Hans H. Bjørstad

- Jeg tror ikke problemet er løsbart med den marmoren som er der, så sett fra mitt ståsted vil det være naturlig å forsøke å skifte ut marmoren med noe annet, sier geologiprofessor ved Universitetet i Oslo, Tom Andersen.

Han øyner ikke noe håp for marmorplatene på operaen i Bjørvika. Ti prosent av de en gang hvite platene er blitt gule, og verre skal det bli, spår eksperten på mineralogi og bergarter.

- Nå er det slik at denne marmoren fra Carrara inneholder små mengder av finfordelt svovelkis. Det er ustabilt når det kommer i kontakt med luft og vann, sier han.

- Vil sprekke opp

Kort fortalt mener Andersen at gulfargen på marmorplatene beviser at svovelkisen inni platene har reagert, og at steinen er i ferd med å løse seg opp.

- Marmorplatene vil da begynne å sprekke opp og smuldre og bryte ned.

- Hva bør Statsbygg gjøre?

- Jeg tror det er veldig lite Statsbygg kan gjøre med denne marmoren. De kan slite bort overflatebelegget og få bort det som er på overflaten, men egentlig er denne gulfargen en forurensing som er tyngre oppløselig enn selve steinen.

Tror ikke på professoren

Statsbygg har i disse dager sendt gulnede marmorbiter til steinleverandøren og til Sintef for å finne ut hvorfor steinen er blitt gul.

Informasjonsansvarlig for operaprosjektet, Mette Nordhus, tror ikke på professor Andersen.

- Slik situasjonen er nå, er man ikke i nærheten av ha tendenser til at det skal smuldre opp eller falle ned. Vi holder nå på å finne ut hva som er årsaken til den spesielle misfargingen som vi har fått, og de testene som foregår, viser at vi sannsynligvis vil bli kvitt fargen også. Det er overhodet ikke aktuelt å bytte den ut.