Fiskeørnunge
Foto: Rune Aae

Norske ørneunger skal redde bestanden i Sveits

Miljødirektoratet har gitt tillatelse til å eksportere sju fiskeørnunger fra Norge til Sveits. Fiskeørnungene skal være med å gjenoppbygge bestanden i landet hvor arten har vært utryddet i over 100 år.

– Nå skal vi opp i det treet bak her, der bor det en fiskeørn med tre unger, forteller ornitolog Rune Aae.

NRK har fått bli med på en spesiell skogstur i Råde. Under det høyeste treet på en åpen plass i skogen, langt fra der folk bor og ferdes, finner ornitologen frem klatreutstyr. To kolleger fra Sveits følger spent med.

– Jeg skal sette ring på to av ungene, den siste skal jeg ta med ned på bakken. Den skal flytte til Sveits, sier Aae.

Utryddet i 1914

I alpelandet Sveits er nemlig fiskeørnen utryddet. Eggplukking og jakt førte til at fuglen forsvant i 1914. Nå skal norske fiskeørnunger være med på å bygge opp bestanden igjen.

– Fiskeørnene vil ikke komme tilbake igjen uten vår hjelp, forteller koordinator for fiskeørnprosjektet i Sveits, Wendy Strahm.

Rune Aae i treet

Det går betydelig fortere nedover, enn det gikk oppover. Ornitolog Rune Aae bruker mye tid på sikkerheten når han klatrer i de høye trærne.

Foto: Denis Landenbergue

Med spesiallagde klatresko, beregnet på klatring i furu, starter ornitolog Aae den lange turen opp treet. Ørnemor følger spent med fra luften mens Aae beveger seg sakte, men sikkert, oppover det drøyt 15 meter høye treet. Sveitserne blir igjen på trygg grunn på bakkenivå, men følger med gjennom kikkerter.

– Jeg har aldri opplevd at fiskeørnen angriper. Det er en beskjeden fugl som varsler, men den holder seg langt unna, smiler ornitologen.

Én munn mindre å mette

Aae plukker bare med seg unger fra reir med flere ørneunger. I reiret i Råde er det den minste av de tre fiskeørnungene som skal flytte sørover på kontinentet. Hannene er mindre enn hunnene, og det er først og fremst hann-eksemplarer sveitserne ønsker seg i denne omgangen.

At én unge fjernes fra reiret, gjør at sannsynligheten for at de to gjenværende overlever øker.

– Vi vet at de to som er igjen vil få masse mat, og den vi tar med oss vil også få masse mat og være med å bygge opp bestanden i Sveits. Total overlevelse vil nok være større ved at vi flytter én og sørger for at den også overlever, forklarer Aae.

Det er hanfuglene som står for fangsten av mat i naturen. Fiskeørnen spiser, som navnet tilsier, fisk. Under furuen i Råde-skogen ligger en gjeddekjeve, resten av fisken har blitt spist. Gjedde er blant favorittmåltidene til fiskeørnen.

– Jeg tror ikke vi skal fortelle de sveitsiske fiskerne om det, da kommer de til å mislike fuglene, smiler Strahm.

Mor passer reiret og serverer ungene mat som far kommer med. Aae mener det ikke er en belastning for fuglemor at det bare er to unger som venter på henne når hun kan lande, i stedet for tre.

– Det er klart det er avveininger for og imot hele tiden, men målet helliggjør middelet. Sveits har ikke hatt fiskeørnbestand på over 100 år, i Østfold har vi en av Norges største bestander av fiskeørn.

– Fugler kan ikke telle, så jeg tror ikke hun merker det en gang, følger Strahm opp.

Fiskeørnunger i Råde

Slik er utsikten fra reiret til fiskeørnene i skogen i Råde.

Foto: Rune Aae

– Han er vakker, som alle fiskeørner!

Vel oppe i toppen av treet kan Aae fastslå at fiskeørnen har valgt seg ut det nest høyeste treet på den åpne plassen i skogen som redeplass.

– Utsikten er fantastisk!

Tre store unger blir studert, to blir merket og den minste havner i sekken til ornitologen. Med seg på veien får Aae også noen småkutt på hendene, en av ungene tok en liten smaksprøve av ornitologens hånd.

Ornitolog Rune Aae har lang erfaring med å klatre høyt i trær for å merke og studere fugler. Med stødig teknikk firer han seg ned til skoggrunnen igjen, betydelig raskere enn det gikk på veien opp.

De sveitsiske ornitologene står klare med en pappeske fra IKEA. Aae tar seg god tid når han forsiktig løfter opp den fiskeørnungen som skal bli sveitser.

– Han er vakker, som alle fiskeørner. Vi får håpe den er frisk, men vi vet jo aldri, sier Strahm når hun endelig får se eksemplaret som skal bli med henne på flyet til Sveits.

Fiskeørnunge

Fiskeørnungen har klare, oransje øyne. Selv om denne har vokst seg ganske stor, kan den enda ikke fly.

Foto: Rune Aae

Fengselsfugl

Ørnungen i Råde er ikke stor nok til å fly selv enda. Men den dagen den kan fly vil den migrere til Afrika for å tilbringe vinteren der. Når vinteren går mot vår, vil den ikke prøve å fly tilbake til de norske skogene. Ørnunger flyr nemlig tilbake dit hvor de tok sine første vingeslag. Den vakre fuglen vil derfor fly hjem til Sveits, finne en make, formere seg og forhåpentligvis sette nye sveitsiske fiskeørnunger til verden.

Ornitolog Rune Aae

Ornitolog Rune Aae med fiskeørnungen som skal flyttes til Sveits. I alpelandet vil fiskeørnen bo i omgivelser som ligner det norske landskapet.

Foto: Denis Landenbergue

– Ørnungen kommer til å bo i ganske like omgivelser som her i Norge, forklarer Strahm.

I et område med fjell, skoger og store fiskevann ligger et fengsel i det sveitsiske landskapet. Fengselet er et ideelt sted for fiskeørnungene å vokse seg store og sterke.

– Fengslet har hjulpet oss veldig. Vi trengte et stille sted hvor fuglene ikke blir forstyrret av mennesker. I fengslet er det jo bare fangene og vaktene, smiler Strahm.

Både fengselsbetjenter og de innsatte har falt for de store, brune fuglene med knalloransje øyne, men det er et eget team utenfra som tar seg av fuglene de første månedene.

– Jeg har sagt til de frivillige at de ikke må ha på seg oransje T-skjorter, for da slipper de kanskje ikke ut igjen etter å ha jobbet med fuglene, ler den sveitsiske koordinatoren.

Tidligere suksess

Lignende prosjekter for å gjeninnføre en fuglebestand har vært en suksess i fire andre europeiske land. England, Italia, Spania og Portugal har alle fått en bærekraftig populasjon av tidligere nasjonalt utryddede fuglearter. Strahm er derfor ikke i tvil om at Sveits kommer til å ha fiskeørnen som en naturlig del av faunaen igjen snart.

Wendy Strahm

Wendy Strahm er koordinator for fiskeørnprosjektet i Sveits, Nos Oiseaux. I pappesken ligger fiskeørnungen som skal bli med henne til Sveits.

Foto: Denis Landenbergue

– Det er mye jobb, men alle de tidligere prosjektene har fungert. Vi er sikre på at det vil virke hvis vi fortsetter å hente fugler i fem år.

Norske ørnunger er ikke de eneste som ufrivillig har blitt flyttet til Sveits, både Skottland og Tyskland har bidratt for å hjelpe sveitserne å få en egen bestand fiskeørner igjen. Fra Norge og Østfold blir sju små fiskeørner sendt til alpelandet.