NRK Meny
Normal

Vernet skip under press

Strømstad kommune vil ha rustholken MS Hamen flyttet til Norge. Riksantikvaren vurderer om skipets vernestatus kan fjernes.

Gjennom flere år har det norske skipet MS Hamen vært til irritasjon for Strømstad kommune og naboer i området.

Skipet har vernestatus i Norge, men har over flere år forfalt såpass at vann lekker inn både under vannlinja og fra tak og dekk.

Stiftelsen MS Hamen har beskrevet skipets tilstand som akutt, og i mars i år sank skipet i Iddefjorden på svensk side, der det ligger fortøyd, men ble hevet igjen.

Les også:

MS Hamen

FRYKTER FOR MILJØET. Svenske myndigheter er bekymret for at MS Hamen skal bli liggende på bunnen i grensefjorden. I mars sank Hamen på sin fortøyningsplass på Hälle.

Foto: Privat

Skarpere tone fra Strømstad

Strømstad kommune opplever MS Hamen som forsøpling, og frykter at skipet kommer til å synke der det ligger.

Kommunen har vedtatt å bøtelegge eierne med 30 000 SEK per måned, men vedtaket er anket til den svenske miljødomstolen av eierne, og foreløpig har de sluppet å betale boten.

Den 17. mai i år sendte Strømstad kommune et brev til den norske ambassaden i Stockholm, og bad om hjelp til å få fjernet MS Hamen.

Det er ikke første gang kommunen sender brev til ambassaden angående MS Hamen, og denne gang var tonen enda skarpere enn før.

Strømstad kommune peker på forurensning av naturen og den negative publisiteten det ligger i å ha et synkeferdig, utenlandsk skip i et sårbart naturområde.

Les også:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Legg skipet i Norge!

I brevet til den norske ambassaden, som er undertegnet av ordfører Ronnie Brorsson og varaordfører Sven Moosberg, heter det blant annet at MS Hamen nå snarest bør taues til en norsk havn.

Deretter kan norske myndigheter i ro og mak ta stilling til hva de vil gjøre videre med skipet, skriver Strømstads toppolitikere.

De peker på at skipet har tilgriset området med olje, og at MS Hamen ligger i en naturvernsone under EUs beskyttelse.

Strømstad kommune slår fast at skipet er beskyttet av norske myndigheter, og at det er hele grunnen til at man fra svensk side ikke har gått kraftigere til verks for å få MS Hamen fjernet.

Kommunen ber nå om en rask avgjørelse.

Les også:

Olje rundt MS Hamen

OLJESØL I VERNEOMRÅDE. I Vinter stod vannet høyt i maskinrommet på MS Hamen. Olje fra skipet har havnet ut i vannet og på land.

Foto: Privat

Krever konkret avklaring

Det kan se ut til at Strømstad kommunes rop om hjelp er blitt hørt hos Riksantikvaren, som varsler nær forestående avklaring.

- Riksantikvaren forventer en avklaring i situasjonen rundt MS Hamen innen 9. juni.

Dette er også Strømstad kommune orientert om, sier avdelingsdirektør Unni Grønn hos Riksantikvaren.

Innen denne dagen skal Riksantikvaren ha fått en konkret handlingsplan med milepæler for M/S “Hamen” fra stiftelsen som eier skipet.

Planen skal omfatte alle nødvendige prosesser i forbindelse med buksering av skipet til verft eller sikker opplagsplass, inkludert konkrete avtaler og pris for de ulike delprosessene.

Fristen er endelig, ifølge Riksantikvaren.

Les også:

Vil vurdere vernestatus

Stiftelsen har tidligere fått tilsagn om to millioner kroner fra Riksantikvaren til sikring av skipet, og i desember i fjor ble 450.000 kroner utbetalt.

Når det gjelder de siste 1,5 millioner kronene som venter på Hamen, har Riksantikvaren tidligere sagt at skipet skal være dokksatt, og at det må være gjennomført arbeider i henhold til søknaden før disse pengene utbetales.

- Dersom vi ikke har et tilfredsstillende resultat og konkrete avtaler innen fristen, vil Riksantikvaren vurdere sitt videre engasjement i fartøyet, både når det gjelder vernestatus, gjenstående tilsagn og oppfølging av utbetalte tilskudd, sier avdelingsdirektør Unni Grønn.

Video 076e75fc-9d8e-4bb1-badc-aaef91d7d4a1.jpg

MS Hamen synker

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brannvesenet minner om bålforbud

    Brannvesenet i Sarpsborg har slukket et bål ved Hafslund kirke. De minner om bålforbudet som gjelder fra 15. april til 15. september.

  • Se nyhetene fra Østfold

    Programleder: Martin Tangen Schmidt.