Normal

- Norske myndigheter må ta ansvar

Strømstad kommune vil at norske myndigheter gir eierne av MS Hamen mer penger til å redde skipet.

Onsdag denne uka sa styreleder i stiftelsen som eier MS Hamen, Arne Øistein Holm, at redningsaksjonen av skipet nå var avblåst.

Skipet stod med akterenden på bunnen av Iddefjorden etter en tids lekkasje, men dykkere klarte å tette hullene og skipet ble hevet til overflaten.

Holm fortalte onsdag at skipet fortsatt lekker vann, og det er dermed et tidsspørsmål før det går ned igjen. Allikevel valgte han å stoppe kontinuerlig vakthold på grunn av usikkerhet knyttet til finansieringen.

- Siden Riksantikvaren truer med å trekke tilbake tilsagnet om mer penger, valgte vi å stoppe operasjonen og ikke bruke oppe alle pengene vi har fått.

Vi har sett på hvor mye penger som er brukt og hvor mye vi fortsatt har til rådighet, og vi fant ut at det var best å stoppe opp, sier styreleder Arne Øistein Holm til nrk.no.

Les også:

MS Hamen

STOPPET REDNINGSAKSJON. MS Hamen stod med akterenden på bunnen av Iddefjorden ved Hälle (bidlet). Nå flyter skipet igjen, men vannet lekker fortsatt inn.

Foto: Bengt Karlsson

Vil ha fortgang

Strømstad kommune har lenge sett på MS Hamen med bekymring, og anser skipet for å være et miljøproblem i området ved Hälle, på svensk side av grensefjorden mellom Norge og Sverige.

Da den svenske kommunen i fjor stilte krav til eierne om å fjerne skipet, nektet de og anket pålegget til Västra Götalands länsstyrelse.

Fra länsstyrelsen var beskjeden at skipet skal fjernes før 1. mai i år, men også denne avgjørelsen har Stiftelsen MS Hamen anket til Miljødomstolen ved Vänersborgs tingsrätt.

- Vi ber norske myndigheter ta ansvar nå. Skipet må ikke bi liggende og synke her på svensk side av Iddefjorden, sier fungerende miljøsjef i Strømstad kommune til nrk.no.

- Må gi mer penger

Olsson skriver i et brev til Riksantikvaren at han har vært ombord på MS Hamen og sett på nært hold at skipet lekker, og det såpass mye at skipet igjen kan synke.

- Det kreves regelmessig tilsyn, men dessverre lar det seg ikke gjøre på grunn av at det er slutt på midlene fra Riksantikvaren, heter det i brevet fra Olsson.

Til nrk.no sier han at det nå er frykt for at Stiftelsen går konkurs, og han ber at norske myndigheter nå må vise ansvar.

- I og med at dette er et norsk skip, beskyttet av norsk og internasjonal sjølov, og bevaringsverdig etter Riksantikvarens vurdering, så må det stilles mer midler til disposijon, slik at ikke skiper går til bunns på Hälle før det er funnet et egnet sted der det hører hjemme, sier Olsson til nrk.no

Hva slags ansvar bør norske myndigheter nå ta?

- Jeg mener stiftelsen må få mer penger, slik at de kan holde skipet flytende og få det vekk herfra når isen går, sier han.

Mistet tålmodigheten med eierne

Stiftelsen, som eier MS Hamen, har alt i alt fått tilsagn om to millioner kroner fra Riksantikvaren. I desember i fjor, da MS Hamen hadde slagside, ble 450.000 kroner utbetalt. til sikring av skipet.

Hos Riksantikvaren er man i ferd med å miste tålmodigheten med stiftelsen. Seksjonssjef Alexander Ytterborg sa i forbindelse med at skipet sank tidlig i mars i år, at det som nå skjer i Iddefjorden helt og fullt er eiernes ansvar.

Ytterborg er ikke fremmed for å fjerne MS Hamens vernestatus, for å få eierne til å leve opp til de løfter de har gitt gjennom flere år om å ta hånd om skipet.

Han ønsker en avklaring på hvordan eierne av M/S Hamen har planer om å sikre båten.

- Vi er selvsagt svært interesserte i å få vite hvordan de pengene vi bevilget før jul skal utnyttes, med den nye situasjonen som nå har oppstått, sier Ytterborg til nrk.no.

Video 076e75fc-9d8e-4bb1-badc-aaef91d7d4a1.jpg

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Byggplate i veibanen

    Det ligger en byggplate i veibanen på E6 sydgående ved Sollikrysset. Veitrafikksentralen har sendt entrepenør for rydding.

  • Kvinne savnet på Vestby

    Politiet utlyser informasjon om en savnet kvinne fra Vestby som kan ha dratt andre steder på Østlandet. Hun er 50 år, 170 høy, ca 80 kg og har brunt langt hår. Mulig hun har på seg mørke bukser og en rød eller grå jakke. Ved observasjon, ring politiet på tlf 64999130.