Hopp til innhold

MS Hamen-operasjon avblåst

Det verneverdige skipet er hevet, men det er usikkert om det er helt tett, og penger blir avgjørende for hva som nå skal skje.

MS Hamen

MS Hamen er hevet, men dets videre skjebne er ikke avklart.

Foto: Bengt Karlsson

MS Hamen ble i slutten av forrige uke lenset og hevet etter at skipets akterende hadde sunket til bunns der skipet ligger fortøyd ved Hälle på svensk side av Iddefjorden.

Usikker finansiering

Siden har det vært holdt vakt ved skipet, men dette er nå avblåst.

Ifølge styreleder i stiftelsen som eier MS Hamen, Arne Øistein Holt, valgte man å stoppe kontinuerlig vakthold på grunn av usikkerhet knyttet til finansieringen.

Det er slik at stiftelsen har fått tilsagn om 2 millioner kroner fra Riksantikvaren til sikring av skipet, og i desember ble 450.000 kroner utbetalt.

Riksantikvaren stilte krav

Men torsdag forrige uke uttalte seksjonssjef Alexander Ytteborg hos Riksantikvaren at mye må på plass før resten av midlene blir utbetalt.

– Når det gjelder de siste 1,5 millioner kronene som venter på «Hamen», så må båten være dokksatt og det må være gjennomført arbeider i henhold til søknaden. Det kommer ikke penger til Hamen før man har sett store forandringer i det prosjektet, sa Ytteborg.

– Måtte avbryte

Denne meldingen har skapt usikkerhet hos eierne av skipet, og de valgte derfor å avbryte redningsoperasjonen i Iddefjorden tidligere enn planlagt.

– Siden Riksantikvaren truer med å trekke tilbake tilsagnet om mer penger, valgte vi å stoppe operasjonen og ikke bruke oppe alle pengene vi har fått. Vi har sett på hvor mye penger som er brukt og hvor mye vi fortsatt har til rådighet, og vi fant ut at det var best å stoppe opp, sier styreleder Arne Øistein Holt.

– Trenger nye innspill fra offentlige myndigheter

Han sier at om det ikke kommer mer penger til bevaring av Hamen, vil verneprosjektet stå i fare for å havarere.

– Det vi nå trenger er innspill også fra andre offentlige instanser og myndigheter, sier Holt.

Han understreker at saken nå handler om hvorvidt MS Hamen faktisk skal bevares som et norsk kulturminne eller ikke.

- Kustbevakningen ska holde øye med båten

Men beslutningen om å avbryte redningsoperasjonen i Iddefjorden var ikke risikofri. MS Hamen er hevet, men det knytter seg usikkerhet til om skipet fortsatt tar inn vann eller ikke.

Holt forteller at dykkerne gjorde en formidabel jobb med å tette alt de fant av hull og åpninger i skipet, men likevel er det altså ikke hundre prosent sikkert at skipet ikke lenger tar inn vann - eller at det ikke begynner å ta inn vann på nytt.

– Jeg tør ikke å tro noen ting, men det jeg vet er at båten fortsatt blir sett etter. Den svenske Kustbevakningen skal se til skipet daglig, og også stiftelsen vil holde et øye med det, sier Holt.

Har hentet inn pris på dokksetting

Så gjenstår det å se om stiftelsen klarer å få til en avtale enten med Riksantikvaren eller andre offentlige myndigheter slik at mer penger kan sprøytes inn for å få båten fjernet fra Hälle og deretter dokksatt et annet sted.

Stiftelsen har innhentet pristilbud for å sette skipet i dokk, både i Norge og i utlandet.

Men så gjenstår selvsagt prisen på den sårt tiltrengte restaureringen av MS Hamen. Prisen for den jobben blir garantert atskillig høyere.