NRK Meny
Normal

Ungdomsrådet kjempet for regnbueflagg – nå er de klippet bort

Mange fortviler etter at regnbueflagg har blitt klippet ned fra kommunale flaggstenger i Ørje. I tillegg har flaggstengene fått klistremerker fra naziorganisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen.

Ungdomsrådet i Marker

Ungdomsrådet i Marker kjempet for å få Pride flagg i flaggstengene for å vise sin støtte til lesbiske, homofile, bifile og transseksuelle.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Avkuttet snor

Noen har klippet snorene som flaggene hang i.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Jeg synes det er forferdelig trist å se. Det er bare håpløst. Det er ikke mer å si, sier en skuffet kultursjef i Marker, Else Marit Svendsen.

Skulle hylle mangfoldet

Torsdag hang ungdommer i Ørje opp pride-flagg på kommunale flaggstenger for å hylle mangfoldet, etter at det ble vedtatt i kommunestyret. I natt ble to flagg klippet ned og erstattet med et Nordfront-klistremerke.

Anna Marie Halvorsrud

Anna Marie Halvorsrud, medlem i Marker ungdomsråd, fortviler over at noen har klippet ned flaggene.

Foto: Martin Tangen Schmidt

– Vi ble veldig overrasket. Vi hadde troen på at dette kom til å bli veldig bra. Poenget var å vise at vi er en kommune som bryr oss om alle sammen, sier medlem i Marker ungdomsråd, Anna Marie Halvorsrud.

Planen var å flagge i hele juni. Halvorsrud frykter at hendelsen skremmer folk.

– Det er trist for dem som er homofile eller lesbiske. Det kan være de tar dette inn over seg. Og de som ikke har kommet ut enda, kan bli enda mer skeptiske, sier hun.

Les også:

Kommer nye flagg

Nordfront

Dette klistremerket er klistret på en av stengene.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Det var Smaalenenes Avis som først skrev om saken. På klistremerket som er klistret på den ene stanga står nettadressen til den nazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen. De søkte om å få demonstrere i Fredrikstad i juli under parolen «knus homolobbyen». Fredag gjorde politiet helomvending og sa nei til demonstrasjon i juli fordi de frykter opptøyer.

Halvorsrud er usikker på om de skal henge opp nytt flagg.

– Vi er jo litt skeptiske til om det samme kommer til å skje igjen. Men vi har jo lyst å få det opp igjen, siden vi kjempet for å få det opp.

Kultursjefen er ikke i tvil om at flaggene skal heises igjen.

Else Marit Svendsen

Kultursjef i Marker, Else Marit Svendsen, sier at de skal ordne nye flagg.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– De kommer opp, helt klart. Det kommer nye snorer og nye flagg.

Anmelder saken

Kultursjefen sier at hun ikke ønsker å spekulere i hvem som har kappet snorene, men sier at de kommer til å anmelde hendelsen.

NRK har ikke fått kontakt med lederen for Den nordiske motstandsbevegelsen på Østlandet for en kommentar.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • – Kidnappet jente tilbake på Kypros

    Den fire år gamle jenta som i april ble bortført av faren sin på Kypros er gjenforent med moren, melder VG. Faren hevder at det var moren som kidnappet barnet fra ham i Norge i 2015, men Oslo tingrett har slått at far pliktet å levere datteren tilbake.

  • Mistet lappen etter sladding

    En 18 år gammel bilist er fratatt førerkortet etter at han sladdet på våt asfalt på Lisleby i Fredrikstad. Sladdingen førte til at mannen kjørte ut av veien. Han er også anmeldt for uaktsom kjøring, skriver politiet på Twitter.