Hopp til innhold

Tusenvis strømløse: – Må belage seg på en strømløs natt

Strømselskapene jobber intenst for å rette feil på strømnettet. Likevel er fortsatt over 5000 husstander uten strøm.

Feilretting Øvrebø

Strømselskapene har sendt ut alt mannskap for å rette strømfeilene. Her er Agder Energi ute på befaring.

Foto: Agder Energi Nett

– Vi har fått beskjed fra nettselskapene om at enkelte kunder ikke får strømmen tilbake før i morgen. Det skyldes flere og omfattende feil på forsyningslinjene inn til det aktuelle området, sa avdelingsdirektør Ingunn Åsgard Bendiksen i NVE gjennom en pressemelding tirsdag kveld.

Det kraftige snøværet tirsdag sørget for at tusenvis av abonnenter på Sør- og Østlandet mistet strømmen.

I enkelte områder har det kommet opp mot en meter våt snø, og det gjør opprettingsarbeidet vanskelig. Det kan igjen føre til at opprettingen kan ta tid, melder direktoratet.

Tirsdag ettermidag var tallet på strømløse kunder mer enn 22.000. Etter en oppdatering klokken 10 onsdag formiddag er tallet nede i 5230. Flere av dem har vært uten strøm i over et døgn.

– Dette gjelder hovedsakelig i områdene til Agder Energi og Skagerak Energi, og disse har alt mannskap i gang med feilretting. Det er utfordrende, for når man retter opp en linje, så kan det være noen få eller mange på den linja, sa Bendiksen til NRK tidligere i ettermiddag.

– Mange linjer har mange feil

Direktør for samfunskontakt Unni Farestveit i Agder Energi forteller at de jobber hardt med å rette opp feilene.

– Vi har hovedfokus på å få ut montører til stedene hvor det er feil på nettet. Vi prøver å få rettet så mye som mulig mens det fremdeles er dagslys, sa hun tidligere i dag.

Hun kunne ikke love at strømmen er tilbake før midtnatt.

– Mange av linjene har mange feil. Retter man én feil, så må man gå videre til neste. Det er mange trær som har falt over linjene, sier hun.

Skoler holdt stengt

Flere skoler rundt om i landet har blitt nødt til å holde stengt på grunn av strømbruddene.

Rektor Anton Lofstad ved Siljan skole forteller at skolen mangler lys og varme, og at foreldrene derfor ble bedt om å hente elevene.

– Foreldre som har hentet ungene på skolen er veldig samarbeidsvillige. De har samkjørt og vært veldig effektive, sier Lofstad.

I Agder er nå om lag 1960 kunder uten strøm. Det er vanskelig fremkommelighet for montørene på grunn av store mengder snø.

460 kunder er uten strøm i Vestfold og Telemark. Der gjør tåke at linjebefaringer med helikopter er utfordrende.

I Akershus, Oslo og Østfold er det omtrent 2400 kunder uten strøm, mens i overkant av 400 hustander er strømløse i Hedmark og Oppland.