Hopp til innhold

Kjenner ikke opphavet til ny koronasmitte i Moss

Tre nye personer har i dag fått påvist koronasmitte i Moss, men hvor de har fått smitten fra vet ikke kommunen.

Kommuneoverlege Kristian Krogshus i Moss kommune.

VET IKKE:Kommuneoverlege Kristian Krogshus i Moss, forteller at de foreløpig ikke kjenner opphavet til de tre nye smittetilfellene i kommunen.

Foto: Stian Lysberg Solum / Stian Lysberg Solum

Kommuneoverlege Kristian Krogshus bekrefter på dagens pressekonferanse at det i dag er ytterligere tre personer som har fått påvist koronasmitte i Moss. Det bringer det totale antallet smittede i Moss opp til 133 personer.

Krogshus forteller videre at det i Moss kommune nå er snakk om fire ulike smitteklynger. To som kan knyttes til utenlandsreiser, én som knyttes til private selskaper og én smitteklynge med foreløpig ukjent smitteopphav.

– De tre nye smittetilfellene kjenner vi foreløpig ikke opphavet til, konstaterer Krogshus.

I tillegg ble det gjort kjent at fem personen fra Moss kommune nå har blitt testet, etter å ha vært ombord på ett av de to Hurtigruteseilasene med påvist koronasmitte.

Har kontroll på smitten fra bryllupet

– Det ser ut til at dette utbruddet nå er stanset, sier kommuneoverlegen om smitteklyngen som knyttes til en bryllupsfeiring på Østlandet.

Feiringen bestod av til sammen fire selskaper, som har funnet sted i flere ulike kommuner. 19 av smittetilfellene kan spores tilbake til disse selskapene, og minst seks av de smittede deltok på et eller flere av arrangementene.

Til tross for at Krogshus forteller at utbruddet er under kontroll, er ikke kartleggingen av smitteklyngen ferdigstilt.

– Vi har fremdeles ikke kommet helt i mål med kartleggingen av smitteklyngen knyttet til det private selskapet, men vi regner med å komme helt i mål i løpet av kort tid, opplyser Krogshus.

Innfører besøksforbud

Etter at det i helgen ble kjent at en eldre beboer med koronasmitte ved Rosnes omsorgsboliger mistet livet, innfører Moss kommune nå egne tiltak for å forhindre smitte på sine helse- og omsorgsinstitusjoner.

– Vi innfører besøksforbud ved alle sykehjem for alle som har vært på utenlandsreiser, inkludert de som har vært på reiser til såkalte grønne land, opplyeser Krogshus.

Han føyer til at følger situasjonen i kommunen tett, men at det per nå ikke er aktuelt å innføre noen videre tiltak for å redusere smittespredningen i kommunen.

Rosnes bo- og servicesenter i Moss

BESØKSFORBUD: En beboer ved Rosnes omsorgsboliger døde denne helgen etter å ha fått påvist koronasmitte. Nå innfører Moss kommune nye besøksrestriksjoner ved kommunens sykehjem.

Foto: Petter Larsson / NRK

– Det er ikke aktuelt med videre nedstengning per i dag, men vi følger situasjonen nøye fremover, konkluderer Krogshus.

Ordfører Hanne Tollerud i Moss, mener alle nå må gå inn i dugnadsmodus igjen, og jobbe for å fortsette å ha den friheten vi har i dag.

– Tiden er inne for at vi alle går inn i dugnadsmodus igjen, sa ordfører Hanne Tollerud i Moss under dagens pressekonferanse.