Hopp til innhold

Slik skal smågriser unngå å få gnagsår

Nå testes torv i grisebinger for å unngå at de minste grisene får slitasjeskader. I svinebransjen er dette et utbredt fenomen som Mattilsynet har kritisert.

Grisunge på Kalnes videregående skole

En av grisebingene på Kalnes videregående skole i landbruksfag har fått et glattere epoksygulv som er belagt med flis for å unngå at spedgriser får slitasjesår på bena.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

I går varslet landbruksministeren et sterkere fokus på dyrevelferd i svinebransjen og kalte inn næringen på teppet. En naturbruksskole i Østfold forsker på løsninger for at de aller minste grisene skal få det bedre.

I fire binger i grisefjøset på Kalnes videregående skole testes nye typer underlag for å se hvordan det påvirker slitasjen på bena til smågrisene. Det vanlige har vært grovere betonggulv med flis.

Det er en kjent utfordring for svinebønder at spedgriser får slitasjeskader på frambeina fordi de «krabber» mye på knærne før kan gå.

Grisehold på Kalnes

Det er dette Mattilsynet vil unngå. Spedgriser som får gnagsår på frambena fordi underlaget er for grovt.

Foto: Petter Larsson/NRK

Det var i høst elever ved Kalnes videregående skole varslet Mattilsynet om det de mente var for dårlig dyrehold på naturbruksskolen.

Det medførte et tilsyn og pålegg om å bedre forholdene for svin, sau og kaniner. For svin gikk det spesielt på at dyra utviklet slitasje på framknærne.

Nytt strø og torv

I to binger er det lagt epoksygulv som gir mindre friksjon, og det er lagt flis i den ene og torv i den andre bingen. I to andre binger er det opprinnelige betonggulvet beholdt, men det prøves ut med en kraftigere flistype og torv.

Hanne Lorentzen er konstituert rektor ved Kalnes videregående skole

Rektor på Kalnes videregående skole, Hanne Lorentzen, håper å finne løsninger som gjør at spedgriser ikke går slitasjeskader på bena. Mattilsynet har pålagt skolen å bedre forholdene for de minste grisene.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

– Når vi bruker torv blir grisene svartere å se på, men det er ikke farlig for dem, sier konstituert rektor ved Kalnes videregående skole, Hanne Lorentzen.

Hun håper at utprøvingen skal gi resultater som de kan bringe videre i bransjen, og er i løpende kontakt med Mattilsynet underveis.

Avdelingssjef i Mattilsynet, Jarle Bergsjø, var den som kommenterte griseholdet på Kalnes før jul etter et tilsyn.

– Det er positiv at de prøver ut nye metoder. Det høres konstruktivt ut, så får vi se hva utfallet blir.

Han kjenner ikke til andre som forsøker å bedre bingeforholdene for spedgris.

Ønsker bedre dyrevelferd

Kalnes er en av Norges eldste fagskoler for landbruksfag. De mener selv at dyreholdet deres har vært godt, men at ting alltid kan bli bedre.

Griser i binge med torvstrø

En binge er fylt med torv for at smågrisene skal få det bedre og unngå gnagsår. Grisebønder har en utfordring generelt med at spedgriser får slitasjeskader som følge av grove betonggulv.

Foto: Lars H. Pedersen / NRK

– Det er bra med fokus på at dyra skal ha det best mulig. I dette tilfellet er målet at grisene skal unngå gnagsår på frambena helt fra livets begynnelse. Det er en utfordring, selv om de vokser det av seg når de slutter å krabbe, sier Hanne Lorentzen på Kalnes videregående skole.

Dyrevernalliansen valgte å anmelde Kalnes skole etter varslene om dyrehold som kom fra elever ved skolen.

Kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen, Kaja Efskind, er glad for at det prøves ut nye metoder i svineholdet.

– Det er positivt at de prøver ulike muligheter for å bedre forholdene for grisene. Når de finner noe som fungerer er det viktig at dette gjennomføres konsekvent. Vi håper dette har vært en oppvekker og at skolen fremover er det forbildet de burde være, og sørger for gode levekår for dyrene på eget initiativ, skriver Efskind til NRK.