Hopp til innhold

Lærte å skrive som 50-åring, gir ut sin fjerde bok

Terje Forsberg ble stemplet som evneveik i 43 år og vokste opp som analfabet. Nå selger han flere tusen bøker.

Terje Forsberg

SVAKES TALSMANN: Terje Forsberg vokste opp som analfabet i et hjem preget av rus og vold. Nå gir han ut sin fjerde bok om tateren Olaug Foss og hennes vanskelige oppvekst.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Terje Forsberg fra Sarpsborg og hans fire søsken vokste opp i fjøs og uthus sammen med sine voldelige og alkoholiserte foreldre.

– Som niåring ble jeg erklært åndssvak i stedet for å få hjelp. Jeg vokste opp som en analfabet og har lidd og lidd. Jeg har brukt alle krefter på å forsvare meg selv, sier han til NRK.

– Vold og rus

Boka "Aldri for sent å bli et lykkelig barn".
Foto: NRK
Olaug Foss

MARERITT: Olaug Foss rømte fra lobotomering og kastrering, noe myndighetene ville utføre på henne fordi hun var tater og hadde lav IQ. Nå forteller hun sin historie.

Foto: Kolofonen

Han ble stemplet som evneveik og ble et mobbeoffer langt opp i voksen alder. Etter at han lærte å skrive, har han brukt all sin tid på å hjelpe de svake i samfunnet.

– Jeg brenner for disse ressursene av noen mennesker som blir trykket ned av oppegående mennesker. Jeg kjenner smerten deres, jeg har opplevd den selv, forklarer han.

Han har jobbet i skoleverket og har skrevet tre bøker. En om sin egen historie, «Aldri for sent å bli et lykkelig barn», om Kautokeino-opprøret og «Mannen som ble et lykkelig barn». Den første boka er solgt i over 20.000 eksemplarer.

Nå har han skrevet historien om Olaug Foss. Taterjenta som bare fire år gammel ble kasteball i over ti fosterhjem. Misbrukt og slått. Hun unnslipper så vidt tvangskastrering og blir tatt hånd om av den voldelige og fryktede taterhøvdingen «Klinken» i Sarpsborg. Der fortsatte marerittet med vold og rus.

– Olaug hadde ikke skolegang og ble overlatt til seg selv. Hun levde hele tiden på sidelinjen av samfunnet, og har måttet lide hele livet sitt, forklarer han.

– Hadde hevet meg ut

Han mener hennes skjebne hadde forblitt ukjent, hvis ikke han hadde hatt en like vond barndom.

– Jeg kunne ikke skrevet en slik bok, hvis jeg ikke hadde hatt samme barndom. Da hadde hun hevet meg rett ut, sier han.

Terje Forsberg

LYKKELIG: Terje Forsberg lever et godt liv i dag, med familie, forfatterliv, jobb på skoler og foredrag. Han mener vi kan lære mye av å lytte til de som ikke har hatt det så godt.

Foto: Anette Torjusen / NRK
Elin Tvete

GODE INNSPILL: Elin Tvete i opplæringskomiteen i Østfold, mener det er viktig at man har ulike typer folk i skoleverket, slik at man kan nå flere.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Selv om lærerne sa at han aldri kom til å lese og skrive, har han studert ved universitetet, holdt over seksten hundre foredrag og solgt flere tusen bøker. Han mener samfunnet kunne hjulpet enda flere på rett vei.

– Det er alltid to eller tre i hver klasse som er utenfor. De trenger å bli korrigert på rett vei. Det kan sånne som meg hjelpe til med, for jeg er en av dem. Jeg kan språket deres og forstår dem, sier han.

Elin Johanne Tvete, leder av opplæringskomiteen i Østfold, sier det er spennende tanker Forsberg har om å nå de som faller utenfor, og at det er viktig at skolen ikke blir for ensartet.

– Vi treffer ikke alle, og da trenger vi folk med ulik erfaring. Det er det eneste middelet for å nå målet, sier Tvete.