Hopp til innhold

Sverige halverer ulvestammen

Naturvernere, som ønsker å doble ulvebestanden, reagerer med vantro.

Ulver

FRA 380 TIL 180. Svenskene endrer syn på hvor stor livskraftig ulvebestand skal være.

Foto: Mark Earthy / Scanpix

Ulvebestanden i Sverige skal ikke være større enn 180 dyr, slår den svenske miljøministeren, Lena Ek, fast.

Det er rundt 350 ulver i Sverige, og tidligere har det svenske Naturvårdsverket sagt, at det skal være minimum 380 dyr, for at stammen skal vere livskraftig.

Dette har også vært bestandsmålet i Sverige

Les også:

Tar ut syke dyr

Miljøministeren sitter nå med en fersk rapport på bordet fra Naturvårdsverket, der målet enten skal være å få en ulvebestand på 380 dyr eller en mer livskraftig bestand på 180 dyr.

Gjennom mange år er det pekt på, at den svensk-norske ulvebestanden har slitt med innavl, og mange dyr fødes med alvorlige genetiske feil.

Naturvårdsverket peker på at syke dyr bør tas ut, og miljøministeren går inn for å kutte i antallet dyr framfor å øke det.

- Regjeringen kommer til å styre rovdyrpolitikken mot en mindre, men friskere ulvestamme, sier Lena Ek til Sveriges Radio.

Les også:

Setter ut hvalper

For å få en friskere ulvestamme foreslår Naturvårdsverket både å sette ut hvalper og ta ut innavlede dyr i langt større skala, enn det man har gjort tidligere, for å styrke ulvebestandens gener.

- Vi kommer til å prøve å styrke genene til ulven dels ved å sette ut hvalper i mer sårbare kull, og dels må vi ta bort dyr som er veldig innavlet. Dette vil ta flere år, sier Ek.

Den nye ulverapporten skal leveres til EU-kommisjonen som et tillegg til den forvaltingsplanen den svenske regjeringen allerede har sendt til EU i Brussel.

Ulv

MØTER PROTESTER. Det svenske Jegerforbundet har tidligere protestert mot at ulvebestanden i Sverige skulle være på 380 dyr, og har foreslått antallet satt til 150. Med miljøministerens forslag stilner protestene fra jegerne.

Foto: Hans Gundersen

Protester fra naturvernhold

Endringer av ulvebestanden i Sverige har, i likhet med i Norge, skapt voldsomme debatter blant både naturvernere og jegere.

Mikael Karlsson, som leder Naturskyddsföreningen, sier til Tidningarnas Telegrambyrå at han er målløs over forslaget fra miljøministeren om å redusere til 180 dyr.

- Sverige var jo nær ved å bli trukket inn for EU-domstolen, da taket på dyr skulle settes til 210. Det samme gjalt den lisensjakten som fulgte for å redusere antallet, sier Karlsson.

Karlsson mener Lena Eks beslutning er feil, og at vurderingene savner vitenskaplig grunnlag.

- Dette er fryktelig. Ulvestammen burde heller være på 700 dyr, mener Naturskyddsföreningens leder.

Han tror at Sverige nå riskerer å bli felt i EU`s domstol.

Sveriges Radio/Nynorsk Pressekontor