NRK Meny
Normal

Svenskene avlyser vinterens ulvejakt

– Dette kan føre til mer ulv i Norge, sier leder i rovviltnemnda i Østfold, Oslo og Akershus, Eirik Milde.

En svensk jeger på ulvejakt i Hasselforsreviret

En svensk jeger på ulvejakt i Hasselforsreviret (Arkivfoto)

Foto: ANDERS WIKLUND / Afp

Onsdag presenterte den svenske regjeringen sitt svar på EU-kommisjonens kritikk. Svaret innebærer at det ikke blir noen lisensjakt på ulv til vinteren, skriver Värmlads Folkblad på nett.

I tillegg til at de dropper jakta, så fjerner regjeringen midlertidig taket som er på maksimalt 210 ulv i Sverige.

– Konsekvensen for oss i Norge er det kan bli mer ulv i Sverige og da vil også flere krysse grensen til Norge. Konsekvensene vil ikke nødvendigvis bli veldig store, for vi har fortsatt vårt mål om tre årlige ynglinger, sier Milde til NRK.no.

LES OGSÅ:

Kritisk til svensk lisensjakt

– Kan svenskenes avlysning av jakta, bety at det åpner for en lisensjakt i Norge?

– Ja, det kan det gjøre. Vi skal ha et møte om det allerede neste uke. Fylkesmannen i Oslo og Akershus er innstilt på å åpne for lisensfelling på tre ulv utenfor ulvesonen.

I løpet av de siste to vintrene ble det skutt rundt 50 ulv i vårt naboland, men jakten ble kritisert hardt av blant annet EUs miljøkommissær Janez Potocnik, som stilte en lang rekke spørsmål om den svenske innstillingen til jakten.

Blant annet mener han at jakten øker risikoen for innavl i ulvestammen.

LES OGSÅ:

Kan felle problemulv

Ifølge det svenske nettstedet Magazin24 vurderer dog miljøminister Anders Carlgren å gjenoppta jakten vinteren 2012–2013.

Til tross for at lisensjakten er innstilt denne vinteren, kan det fort skje at det blir sporadisk jakt på ulven.

Sveriges regjering har lagt inn en mulighet for å gjøre det enklere å felle problemulv eller større grupper.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se nyhetene fra NRK Østfold

    Renée Nilsen gir deg nyhetene fra Østfold klokka 18:50.
  • -Uegnet for eldre og syke innsatte

    Halden fengsel er uegnet for eldre og syke innsatte. Det sier advokat Harald Otterstad. Otterstad er forsvarer for 83-åringen som ble dømt til 13,5 års ubetinget fengsel for å ha drept sin kone med gevær i parets hjem i Sarpsborg. 83-åringen søker nå om benådning på grunn av sviktende helse. Ifølge Otterstad har ikke fengselet kapasitet til å følge opp mannen. Are Høidal, Fengselsleder i Halden fengsel, vil ikke kommentere enkeltsaker, men sier det er Halden kommune som er ansvarlig for helsetjenesten i fengselet. Ellers legger Høidal til at de tilrettelegger for soning i alle livsfaser i norsk kriminalomsorg, fra ung til gammel.