NRK Meny
Normal

Voktet buret sist gang Sarpsborg kom til cupfinalen

Kolbjørn Nilsen (76) var keeper for Sarpsborg FK da de slo ut Odd i semifinalen i NM for 50 år siden. Nå håper han at Sarpsborg 08 skal gjenta bedriften.

Kolbjørn Nilsen

– Jeg håper på 2–1 til Sarpsborg 08, sier Kolbjørn Nilsen (76). Han spilte for Sarpsborg FK da de møtte Odd i NM-semifinalen i 1964.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Året var 1964 og i Skien var det duket for cupsemifinale mellom Odd og Sarpsborg FK. Mellom stengene for bortelaget sto en fabrikkarbeider på hjørnesteinsbedriften Borregaard.

– Det var jo alltid litt ekstra spenning å kunne tenke på å spille om en cupfinale. Da vi dro til Skien den gangen så var vi ikke akkurat favoritter, men vi var veldig gode i 1964 så alle lag hadde veldig stor respekt for oss da vi kom på besøk, sier Kolbjørn Nilsen til NRK.no.

Den gang endte kampen 1–1 etter ekstraomganger, og lagene måtte møtes til returoppgjør i Sarpsborg kun noen dager etter.

– Vi var veldig forberedte, stadion var nesten full av folk – 10–12 000 mennesker – og tett atmosfære. Det ble 1–1 etter ordinær tid der også, minnes Nilsen.

Fikk bare én finale

Men så, i den andre ekstraomgangen, dukket Harry Kure opp og sendte Sarpsborg til himmels med sitt 2-1-mål. Flere scoringer ble det ikke, og SFK var klare for Ullevaal.

– Da var vi i den første cupfinalen for min del, og det samme gjaldt mange av de andre guttene, sier Nilsen.

Motstander i kampen om gullet var Rosenborg, og den kampen tapte sarpingene 2–1. Selv om Sarpsborg FK har vært i tolv cupfinaler og vunnet seks av dem, ble det med dette ene finaletapet for Kolbjørn Nilsen i løpet av hans femten år som keeper i klubben.

– Vi var absolutt et mye bedre lag enn Rosenborg i cupfinalen, men det hjalp ikke så lenge det var de som scoret på våre tabber. Vi var mer nervøse enn vi var konsentrerte og uthvilte til å kunne klare kampen godt. Det var veldig bittert å gå av Ullevaal den gangen og ha tapt den kampen, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sarpsborg 08 trener før semifinalen mot Odd

Sarpsborg 08 gjennomførte onsdag sin siste trening før semifinalen mot Odd. Det så ut til å være en avslappet stemning blant spillerne.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen / NRK

– Blandede følelser

På torsdag, 50 år etter sist gang et lag fra Sarpsborg spilte semifinale i fotball-NM, gjentar historien seg. Denne gangen er det samarbeidsklubben Sarpsborg 08 som skal til Skien for å måle krefter mot Odd.

Den tidligere SFK-keeperen tror det er mange i Sarpsborg som fremdeles har et blandet forhold til den relativt nye fotballsatsingen i byen, og mener det gjenspeiler seg i engasjementet rundt klubben.

– Det gjennomsnittlige tilskuertallet på Sarpsborg stadion i dag er ikke mer enn snaut 4 000, og det er jo veldig skuffende til å være en sånn by som Sarpsborg når vi hadde 12 000 på en cupkamp, sier Nilsen.

– Det er blandede følelser, jeg håper bare dette går seg til etter hvert som livet går videre.

Tror presset ligger på Odd

Kampen skal 76-åringen følge hjemmefra, men onsdag tok han turen til stadion for å følge Sarpsborg 08s siste trening før det braker løs på Skagerak Arena. Nilsen har troen på at de blåhvite skal gjenta bedriften fra 1964.

– Cup er cup, som Arne Scheie sier. Nå har det gått akkurat som jeg ønsket at det skulle gå, at Odd skulle få seg et par skyvere og at Sarpsborg skulle gli lett gjennom de to siste kampene i serien. Sarpsborg 08 har spilt veldig bra fotball de siste kampene.

Han mener nettopp den gode serieformen til bortelaget kan bli en viktig faktor på torsdag.

– Det betyr veldig mye, for da ligger det litt i sjela. Jeg tror nok Odd vil ha litt mer nerver enn Sarpsborg i morgen, de vil ha et mye større press, sier Nilsen.

Selv om han vegrer seg for å gjette utfallet av cup-semien, lar han seg lokke til å tippe på en reprise av returoppgjøret for 50 år siden

– Det kan godt hende det blir ekstraomganger, men hvis Odd får det til å gå slik de noen ganger kan så kan det bli vanskelig for Sarpsborg. Samtidig vet vi aldri hvordan Sarpsborg kan klare å prestere i de rette kontringsøyeblikkene.

– Jeg håper på 2–1 til Sarpsborg.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brannårsak fortsatt ukjent

    Politiet vet fortsatt ikke brannårsaken til skogbrannen i Moss på tirsdag. Politiet har enda ikke fått rapporten fra krimteknikerne, men de skal ikke ha klart å konkludere med en brannårsak. Seksjonssjef i Moss, Henning Dalbye forteller at de er i ferd med å skaffe seg en oversikt over de som har vært i området. Arbeidere fra BaneNor jobbet rundt stedet, men også turgåere har ringt inn og sagt ifra at de har vært der.

  • Innbrudd i Fredrikstad

    Det har vært innbrudd i en bolig på Kråkerøy i Fredrikstad i løpet av dagen, melder politiet. Gjerningspersonen har brutt opp et vindu, og stjålet sølvtøy, blant annet. Politiet er på stedet og utfører åstedsundersøkelse.