Normal

Kritiserer sarpingene for dårlig oppmøte

Tilskuertallet på Sarpsborg stadion har dalt utover høsten, og nådde bunnivå mot Sogndal på søndag. – Folk er sidrumpa, sier Sarpsborg 08-spiller Kjetil Berge.

Kjetil Berge

Kjetil Berge mener sarpingene er litt bedagelige, og foretrekker TV-en fremfor kamp på stadion. Her fra hjemmekampen mot Sandnes Ulf tidligere i sesongen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Så langt i sesongen har det vært 47 604 tilskuere totalt på Sarpsborg 08s tolv hjemmekamper i serien. Flest var det på serieåpningen mot Brann med 4 722, men siden har det gått nedover.

– Jeg er litt skuffa over oppslutningen på stadion, såpass ærlig må jeg være, sier Kjetil Berge til NRK.no.

– Nå har jeg vært her siden vi var et bunnlag i 1. divisjon, og har vært med på hele reisen opp. Det var liksom snakk om at dersom vi kom til eliteserien så ville det bli kjempeinteresse i byen. Nå er vi der og presterer bra, men vi klarer ikke helt å mobilisere de store massene på match.

– Mange unnskyldninger

Tallenes tale er nemlig klar. Et snitt på 3 967 tilskuere er tusen unna stadionkapasitet, og søndag ble en foreløpig bunn nådd med 3 509 personer på tribunene.

Det liker den trofaste forsvarsspilleren dårlig, og han er kritisk til at sarpingene ikke er flinkere til å møte opp på hjemmekamper.

– Folk er sidrumpa. De koser seg hjemme i sofaen, tror jeg, og ser på TV. Vi er vel blitt litt bedagelige. Det skal helst ikke blåse, ikke være for fint vær, ikke for kaldt. Det er mange unnskyldninger for å holde seg hjemme, sier Berge.

Selv om han er rask med å påpeke at det ikke bare er i Sarpsborg det er problemer med å fylle tribunene, mener han det ligger et potensial i Sarpsborg 08 som tilsier at flere bør kjenne sin besøkelsestid.

– Jeg hadde håpet at når vi møtte storlag her, for eksempel Vålerenga og Rosenborg, at vi hadde solgt ut stadion, sier Berge.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Sarpsborg 08 fans

Snaut 4 000 er tilskuersnittet på Sarpsborg 08s hjemmekamper så langt i 2014. Publikumsinteressen har dalt utover sesongen, til tross for gode prestasjoner i både serien og cupen.

Foto: Espen Torgersen/NRK

Klubben jobber med saken

Og han får delvis støtte fra Cato Haug, som er styreleder i Sarpsborg 08. Han forteller at klubben hele tiden jobber for å få flere folk til tribunene.

– Vi har en stadion som ikke tar så mange, den tar 5 000, og vi hadde jo et sterkt ønske om å forsøke og fylle den i år. Vi mener vi har et produkt som er godt nok til det, både vårt eget og de motstanderne vi møter er så gode at det burde være mulig.

Han vil likevel ikke gå like langt i sin karakteristikk av sarpingene som det Berge gjør.

– Kjetil er en kar jeg respekterer, og jeg syns det er en interessant uttalelse han har. Om jeg vil bruke sidrumpa og treig, det var kanskje å ta i, jeg opplever ikke sarpingene sånn. Men jeg skulle gjerne hatt flere sarpinger på stadion, ja, sier Haug.

Håper på løft med cupsuksess

Cato Haug

Styreleder i Sarpsborg 08, Cato Haug, skulle også ønske at flere sarpinger tok turen til stadion.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

Selv om tilskuertallene har dalt sakte, men sikkert utover sesongen – til tross for at Sarpsborg 08 har overgått de flestes forventninger ute på banen både i serien og cupen – ønsker ikke styrelederen å svartmale publikumssituasjonen.

– Vi har hatt en god økning, bortimot ti prosent, og er blant de to tre beste i landet på det punktet. Norsk fotball har publikumsmessig hatt en tilbakegang, vi har hatt en økning, så det er positive trender her også.

Han mener mye henger sammen med at klubben har valgt en litt annen tilnærming til stadionanlegget enn andre klubber.

– Vi har jo hele tiden prøvd med de rammene og den økonomien vi har, å la stadion få utvikle seg i takt med det. Vi kunne selvfølgelig tatt noen kvantesprang og fått en stadion som så veldig mye bedre ut, men det har vi ikke hatt råd til. Kommunen har heller ikke hatt råd.

Nå håper Haug at cupsuksess på torsdag skal øke publikumsinteressen i sesonginnspurten.

– Vi er i semifinalen, og kan få et løft der. Når vi slår Odd til torsdagen så kan det også få utslag i serien.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

 • Skulle dyrke cannabis

  To menn i 20-åra fra Trøndelag kan vente seg en større bot etter å ha blitt stoppet på svinesund i helga. Bilen de kjørte var fullasta med utstyr til dyrking av cannabis. De to unge mennene fortalte tollerne at de skulle dyrke tomater, men ble ikke trodd.

  Dyrkningsutsyr cannabis
  Foto: Tolletetan
 • Liten begeistring for Viken

  Folk er likegyldige til det nye fylket Viken, mener markedsføringsekspert. Over en million har sett musikkvideoen "Trønder", som markerte sammenslåingen av Nord- og Sør-Trøndelag. Viken får 1,2 millioner innbyggere, men bare 1000 personer følger fylket på Facebook og Twitter.Trond Blindheim ved Høyskolen Kristiania mener Viken bare kan gi opp å skape engasjement rundt sammenslåingen.

  Fylkesordførerne i det kommende Viken-fylket
  Foto: Tordis Gatueplass / NRK