NRK Meny
Normal

Speiderleder angrepet av glupsk gjedde

Speiderleder Christian Karlsson skulle ta seg et kveldsbad. Så slo Gjedda til.

Det hele skjedde under en leir for speidere i alderen 5–16 på Kvernmoen leir i Aremark kommune i Østfold i forrige uke, skriver Dagbladet.

Da han tok seg et kveldsbad, så hugget gjedda til og tok et solid jafs av foten hans.

Så ikke fisken før det var for sent

– Det var lyst ute, men vannet var mørkt, så jeg så ikke fisken før det var for sent. Den hadde ligget der og ventet på et bytte, sier speiderlederen til Dagbladet.no som først skrev om saken.

Det var dog ikke bare speiderlederen som ble overrasket over det som skjedde i vannet. Da han kom haltende tilbake i leieren fikk de yngre speiderne sjokk.

- Barna ble skremt da jeg kom tilbake. Det var så mye blod. Legene sa jeg var heldig fordi gjedda hadde truffet noen centimeter unna nervene som går til tærne. Jeg hadde flaks, sier han til avisen.

Ble bitt mens han satt på brygga

Bitt av gjedde

Oddgeir Løe ble tatt av en gjedde mens han duppet foten i vannet.

Foto: Joachim Erik Andersen
Bitt av gjedde

Han fikk noen skikkelig bitemerker på foten, som bildene viser.

Foto: Joachim Erik Andersen

Men Karlsson er ikke alene om å bli angrepet av gjedde. I fjor skjedde det også med Oddgeir Løe i Moss. Han satt på en brygge og dinglet med beina ned i vannet og kjente at noe plutselig hogg til.

– Jeg skvatt skikkelig, og jeg trodde det var en kompis som ville kødde med meg. Da jeg dro opp foten fikk jeg ganske så panikk, for der hang det en gjedde på rundt en halvmeter. Jeg rykket til og skreik, og jeg fikk sparket den av, forteller han.

Han fikk noen skikkelig bitemerker på foten, som bildene viser.

En gjedde er en glupsk rovfisk med skarpe tenner som spiser det meste den kommer over av andre fisker, frosker, vannrotter og mindre vadefugler.

Gjedda er en svært hurtig fisk som kan gjøre lynraske utfall mot byttedyr, og det hender at gjedda biter mennesker.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha nei til utbygging

    Fortidsminneforeningen mener politikerne i Fredrikstad må si nei til å bygge ut en verneverdig villa ved biblioteket i byen. En utbygger ber om å tillatelse til å bygge om herskapshuset på Cicignon til åtte leiligheter og bygge et tilbygg i bakgården med fem leiligheter. Leder i fortidsminneforeningen i Østfold, Jens Bakke mener et ja til utbygging på sikt kan føre til en forringelse av områdets nasjonale verdi.