VM-speakeren: – Prøver å spare stemmen mellom slagene

Kjell Erik Kristiansen fra Mysen har skreket seg gjennom elleve ski-VM som speaker. Nå er han tilbake der det startet, i Falun.

Petter Northug

GULL: Det har blitt mange norske gull å fortelle om under ski-VM i Falun. Det er Kjell Erik Kristiansens oppgave å formidle dette til publikum på stadion. Her fra fredagens langrennsstafett for herrer.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

– I dag var det litt som under VM i Holmenkollen i 2011. Det var stinn brakke, og ikke mulig å få inn flere folk. De sto nesten oppå hverandre, sier Kristiansen når han blir bedt om å beskrive stemningen på Lugnet skistadion i Falun under herrestafetten fredag.

I mer enn 30 år har han vært speaker på ulike idrettsarrangementer rundt om i verden, og fra VM i Falun i 1993 har han vært fast inventar på verdensmesterskapene i nordiske grener.

Språkmektig

Kjell Erik Kristiansen

TRAVEL: Kjell Erik Kristiansen får ikke mye tid til hvile gjennom det drøyt to uker lange mesterskapet. Her fra et tidligere arrangement.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

På fredagens stafett var det nok en gang Norge og Petter Northug som trakk det lengste strået, men Kristiansen legger vekk nasjonalfølelsen når han er på jobb.

– Nå har jeg bodd halvparten av tiden i Norge og halvparten i Sverige, så jeg føler jeg har ett bein på begge sider. Om Frankrike hadde vunnet måtte jeg jublet for det, så jeg kan ikke la de følelsene ta overhånd, sier han.

Og juble, det kan han gjøre på flere språk enn de fleste. På kort tid veksler han mellom norsk, svensk, finsk, tysk og engelsk.

– Det kommer av seg selv, men det er jo ikke noe du lærer over natta. Jeg har jo holdt på lenge, så jeg har lært meg litt etter hvert.

Travle dager

Ifølge SVT har han referert fra mellom 400 og 500 verdenscuprenn. Arbeidsdagene for en VM-speaker tør Kristiansen knapt å fortelle om.

– Jeg tror ikke dere vil vite det, for da får jeg vel Arbeidstilsynet på nakken. Jeg skriver jo litt som journalist og har litt andre jobber også, så det går jo i ett.

– Det er formiddagen jeg har å spille på. Da bruker jeg å gå en skitur bare for å komme bort og slappe av, og få renset hodet litt, sier han.

Selv om han ofrer litt av stemmen sin på å gi et intervju med NRK, prøver han som regel å si minst mulig når det ikke er konkurranser på skistadion.

– Det finnes så masse medisiner og greier, men jeg prøver så godt som mulig å ikke bruke dem. Det viktigste er egentlig å slappe av, og jeg har jo litt stemme igjen. Jeg skal gjøre seremonier i kveld, så jeg får prøve å spare på det jeg har, sier han smilende.