NRK Meny
Normal

Slutt på taxi mellom togsporene

På grunn av heiser som ikke tåler kulde, har rullestolbrukere i flere år vært nødt til å ta taxi mellom togsporene i Fredrikstad. Nå starter arbeidet med nye heiser.

Jernbane

Her har funksjonshemmede vært nødt til å kjøre rundt til perrongen på den andre siden av togsporene.

Foto: Rainer Prang / NRK

Jernbaneverket skal nå bygge nye heiser på Fredrikstad stasjon, så funksjonshemmede kan komme seg gjennom undergangen mellom spor en og to.

Heisene som nå står på stasjonen ble tatt i bruk våren 2007. Men de tålte ikke temperatursvingninger og kulde, som gjorde at den stort sett ble stående ubrukt.

Det skapte problemer for rullestolbrukere og andre som ikke kan bruke trappa.

– Tungvint og upraktisk

Randi Folke-Olsen, Jernbaneverket

Randi Folke-Olsen i Jernbaneverket gleder seg over at nye heiser skal komme på plass.

Foto: Kjell Olav Nordberg / NRK

Frem til 2010 ble heisene forsøkt reparert uten hell. Da ble prosjektet gitt opp, og det ble bestemt at rullestolbrukere skulle fraktes mellom sporene med taxi.

– Det finnes et nummer man kan ringe for å bli hentet av taxi. Men det er jo ganske tungvint, sier kommunikasjonsrådgiver i Jernbaneverket, Randi Folke-Olsen.

For å komme fra spor en til spor to har dermed funksjonshemmede vært nødt til å kjøre omtrent tre minutter med taxi. Hvor mye det har kostet, er Folke-Olsen usikker på.

– Har man bil kommer man seg til begge plattformene, men det er upraktisk ettersom man må beregne ekstra god tid, sier hun.

(Teksten fortsetter under bildet)

Taxi fra spor en til spor to

Denne veien omveien har funksjonshemmede vært nødt til å benytte når de skal mellom plattformene.

Foto: Google Maps

– Julegave til våre reisende

Nå starter arbeidet med nye heiser som vil koste omtrent seks millioner kroner.

De nye heisene skal tåle vær og vind bedre, og har både forrom og oppvarming.

– Dette er jo for at heisene skal fungere bedre enn den forrige løsningen, men det vil jo også gjøre det mer komfortabelt for dem som skal bruke heisene, sier Anders Nygaard, leder for stasjonsdrift på Østfoldbanen.

De nye heisene være ferdig til nyttår, men Jernbaneverket tror de kan tas i bruk ved juletider.

– Vi satser på å kunne gi våre reisende disse heisene i julegave, sier Randi Folke-Olsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.