NRK Meny
Normal

Slik får du den grønneste plenen

Drømmer du om den grønneste matta i gata? Her er tipsene som får gresset til å gro.

Plenklipping

Nå drømmer mange nordmenn om en tett og grønn gressplen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Det blir bare grønnere og grønnere ute, men det som ofte kan være litt tregere og gråere enn alt det andre som vokser og gror, er gressplen.

Anleggsgartnerlærlingene Kenneth Haugland og Jens Martin Mokastet jobber nå med å spa og skrape opp gammel jord fra et stygt og glissent hjørne fra en ellers grønn gressplen på Kalnes Videregående skole i Sarpsborg.

Kenneth Haugland og Jens Martin Mokastet

Kenneth Haugland og Jens Martin Mokastet jobber med å legge nytt gress på Kalnes Videregående skole i Sarpsborg.

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

For noen ganger må man bare spa opp og starte på nytt for at det skal bli fint igjen, forteller Kenneth.

– Nå skal vi legge på nyharpet jord, som er ren jord uten noe særlig stein. Vi legger det på og så raker vi til. Etterpå sår vi og tromler over. Vi tar også på litt kunstgjødsel, så vi får litt ekstra fart i starten.

Unngå mose

Hvis man må legge nytt gress, mener Kenneth at man skal starte med matjord i bunn.

– Du kan også gjødsle så plenen blir enda fortere grønn og frodig, men da vil gresset gro mye fortere. Det blir mer klipping og mer jobb.

Plenen skal klippes hyppig, men ikke bli fristet til å kutte for mye av gangen.

– Klipper du plenen for kort, kan du fort få mose på plenen som tar over. Det er viktig å klippe så du har igjen litt lengde.

– Vi klipper når det er mellom fire og fem centimeter. Men det er alt etter hvor mye en gidder å klippe, men det skal helst ikke gro for mye før man tar det, sier Jens Martin.

Gressklipping

Gresset skal klippes hyppig, men det må ikke bli for kort.

Foto: ColourBox

Rulleplen for utålmodige

På denne tiden av året får mange hageeiere grå flekker rundt på plenen.

– Det kan være områder som er litt bløtere enn andre, vannområder som ikke drenerer ordentlig og vannet blir liggende lenge. Nå er det normalt at plenen er litt ugrønn, men så skyter det fart, sier Kenneth.

Legging av plen

Grønt gress kan man få på et blunk.

Foto: Hageselskapet

Men er alt håp ute, finnes det alltids rulleplen for utålmodige sjeler.

– Nå er det flere og flere som vil ha det. Da har du grønn plen med en gang. Men den sterkeste plentypen du får, er ved å så. Hvis du setter ferdig plen blir ikke den så sterk som den du sår. Men det er klart at hvis du sår går det omtrent et halvannet år før du kan bruke plenen ordentlig.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Frakjørt av to tog

    Rullestolbruker Glenn Tore Clausen ble frakjørt av to tog i Fredrikstad onsdag kveld, skriver Fredriksstad Blad. Først fordi rullestolrampen sto på feil spor. Ved neste avgang passet ikke rampen med togsettet. – Vi fikk for sent beskjed, sier strekningsleder Terje Andersen i NSB

  • Møte med flyselskap

    Ledelsen ved Rygge sivile lufthavn (RSL) skal ifølge Moss Avis ha et møte med et større flyselskap. Møtet skal finne sted i begynnelsen av juli. Etter det avisen erfarer skal det være et lavprisselskap.