Hopp til innhold

Alt du lurer på om plen

Et godt grunnlag er viktig for en god og frodig vekstsesong.

Gartner Morten Bragdø på en grønn plen

Følger du våre råd, kommer du til å elske plenen din!

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Rak plenen fri for blader og mose. Ha på kalk, gjødsel og en toppdressing av plantejord. Og luft plenen! Hæ...hva er det?

Her finner du svar på mange vanlige spørsmål om plen. Det er gartner Dag Arneson som svarer.

Les også: Grønt på 1-2-3

Les også: Slik kan du droppe kantklipperen

NETT-TV: Forberede ny plen

NETT-TV: Forskjellige plentyper

NETT-TV: Utrulling av plen

NETT-TV: Vedlikehold av plen

NETT-TV: Kantstein mot plen

Dag Arneson

Gartner Dag Arneson.

Foto: Mette Stensholt Schau / NRK

En helt ny plen

Vi har nettopp bygd hytte og skal nå så plen. Underlaget er steiner. Vi har «duk» og hagejord oppå der. Hva gjør vi nå for å komme videre? Hvilken gresstype skal vi bruke? Vi har tre barn som skal bruke plenen til fotball osv. Når kan vi bruke plenen?

Dag: Sportsplen. Etter et par slåinger, be dem ta det litt rolig i begynnelsen.

Øivind, Kongsberg: Vi har sådd ny plen på ca. et halvt mål for ni dager siden og det har ennå ikke begynt å spire. Er dette normalt? Burde det ikke begynt å bli grønt? Kom et regnvær rett etter at jeg hadde sådd men jeg hadde raket frøene litt ned i jorden.

Dag: Vil nok ta enda en tid for raigraset (gresset første året) å spire, det andre mer slitesterke frøet enda lenger. Det er kalde netter og kald jord på denne årstiden. Helt normalt.

Rune, Drammen: Har harvet opp deler av hagen og fjernet gammel plen. Dog er det noen stusser her og der som en ikke har fått vekk – mye røtter som har gjort harvingen vanskelig. Jordlaget er nå blitt rimelig kompakt/hard. Dette har vel ikke noe spesielt å si? Disse stussene vil vel ikke komme opp og ødelegge plenen? Skal legge ny jord over, 5-7 cm. ca. Vil gå over med rive for å løse opp litt av overflaten.

Dag: Stusser har en tendens til å komme opp ved telehiv, kan hende de råtner først. Veldig viktig å løse opp litt!

Året etter

Sølvi, Vinterbro: Jeg la ferdigplen i fjor sommer. La et skikkelig lag med kompostjord oppå leire/sandbunn. Nå er den tørr nedi og det står opp noen tuer med tynne gule strå og er ujevnt grønn. Det er kanskje for tett under? Skal jeg ha på sand? Litt jord og frø?

Dag: Ofte er mye av det fine grønne første året en grasart som heter raigras. Det gir rask spiring og godt resultat første året, men er dårlig til å overvintre. Dette gjør at vi som regel blir skuffet neste vår. Jeg ville gitt den to kg. sommergjødsel pr. 100 kv. m et par ganger i sommer når det regner godt, klippet den ned til fem cm. hver gang og så forsøkt å være tålmodig til neste år. Neste vår ville jeg gitt den samme mengde helgjødsel tidlig vår og fulgt opp med sommergjødsel. Vil tro det vil gjøre plenen bra.

Anne, Kristiansand: Sådde sportsplen for et år siden. I stedet for å komme opp et og et gresstrå, så kommer gresset opp i tuer som legger seg flatt utover det andre gresset. Dette gresset har også noen lange strå/aks, og er helt stivt. Er det et slags ugress?

Dag: Definisjon på ugras er «det som vokser der vi ikke vil det skal vokse». Kan sikkert fjernes ved bruk av RoundUp e.l. gitt bare på dette graset, men det er nok mye frø i jorden slik at det vil komme igjen. Vil tro det ikke er mye å gjøre med dette uten å klippe regelmessig og kort samtidig som det gjødsles godt slik at det andre graset får bedre forhold.

Linda, Stavanger: Vi sådde plen i fjor, men jorda er så kompakt etter gravemaskinkjøring på den, at gresset ikke vil gro noe spesielt, blir gult. Hva kan vi gjøre? Har prøvd plenlufter, men den går ikke så dypt ned.

Dag: Kan prøve å toppdresse et stykke med et par cm. grov sand. Se om ikke det vil hjelpe. Vellykket så fortsett.

De neste årene

Rune, Oslo: Har i en årrekke forsøkt å få plenen fin, men det er noen flekker på ca. 1 m2 her og der som aldri kommer opp. Har skiftet jord og type gressfrø flere ganger. Behandler plenen med kalk og fullgjødsel «etter boka». Har du noen reparasjonsråd?

Dag: Ville droppet kalkingen. Ville lagt på to-tre cm. grov sand på de vanskelige feltene. Kalles toppdressing. Er det områder med mye skygge ville jeg bremset på gjødslingen også.

Sue, Lillehammer: Har stygge brune flekker i plenen. Hva skal jeg gjøre slike at gresset gror igjen? Skal jeg grave alt opp og anlegge ny plen = dyrt?

Dag: Bland litt frø i sandholdig jord og legg oppå flekkene. Spesielt reperasjonsfrø som inneholder mye raigras.

Vibeke: Kjøpte ferdigplen for tre år siden; den var grønn og fin de første årene men ifjor begynte det å komme tuer med tykke gress strå og i år er det enda flere. Disse vokser fortere enn selve gresset og er dessuten vonde å tråkke på; hjelp, hva kan jeg gjøre?

Dag: Klipp plenen veldig lav ei stund, bruk RoundUp på tuene.

Hege, Roa: Sådde plen (hardfør type) for seks år siden, men siste to årene er den bare blitt mer og mer gul og grå/død. Det er fyllmasse med minst 50 cm. sandjord oppå? Tror du problemet er at den tørker pga av for god drenering?

Dag: Mangel på næring forhåpentligvis. Hvis ikke er det noe galt i jorden.

Ruth, Lindås: Hunden min, en tispe, lager tisseflekker både her og der. Og plenen er lite lykkelig. Den får gule, svidde partier der hunden har vært. Fins det noe råd mot dette?.

Dag: Vanskelig. Bleie?

Vassarv i plen

Frode, Oslo: Finnes det noe middel mot vassarv?

Dag: Vil nok hjelpe noe om jordoverflate kunne holdes tørr og det var lite torv i jorden. Vil tro at luking eller 1\4 del 15% eddik og 3\4 vann vil ta det.

Paul, Kapp: Jeg har mye vassarve i plenen min, og det blir stadig mer. Hvordan kan jeg fjerne den, eller i all fall begrense mengden?

Dag: Går nok med «Plenrens», men årsaken er nok at plenen er fuktig over lange perioder. Har dere brukt torv i overflaten ville jeg forsøkt å toppdresse med et par cm. grov sand. Plenen gror gjennom og overflaten holdes tørrere. May Lis Grimstad - Stavanger: 03.07.2007 kl 20:59 Jeg har fått små brune sopper i plenen. Hva gjør jeg galt? Jeg har siden april gjødslet med hønsegjødsel hver måned og nå nylig har jeg også strødd på kalksalpeter. I vår fikk plenen også kalk.

Sopp i plenen

Jan, Kjeller: Rundt huset kommer det opp sopp i store mengder hele sommern, det er sju forskjellige slag - fra de helt små opp til de største som er 10 cm. i diameter. Sist sommer gravde vi opp alle vi så med rot og mye jord, til ingen nytte, hva kan gjøres ?

Dag: Den største planta i verden er en sopp, det vi ser er bare frukten. Jeg mener at sopper er en del av den naturlige kompostering i naturen og nok ikke mulig å stoppe før prosessen er gått sin gang.

Ugress og mose

Nina, Oslo: Vi har en plen med veldig mye ugress og mose, særlig der hvor solen er minst fremme. Kan jeg gjøre noe med problemet, eller må plenen såes på nytt? Er det riktig at sand «tar» mosen? Vil det hjelpe å strø med gressfrø, og kanskje litt sand?

Dag: Sand som toppdressing vil helt sikkert hjelpe. Er det mye nattogdag ( fioler) i plenen bør det kalkes. To kg Hagegjødsel pr.100 kv.m. plen tidlig vår (lite i skyggen) Ett kg. salpeter et par ganger på sommeren. I tillegg bør det nok gåes over med Plenrens etter en tid med bedre vekst. Ingen vits å legge om plenen, ugrasfrøet ligger i bakken.

Ingrid, Kristiansand: Jeg plages av en spesiell type ugress i plenen min. Den har blader og blomst som ligner på oregano krydderplanten, men den er kryp plante. sprer seg noe ekstremt. Jeg luker og luker og luker... vanlig Plenrens tar den ikke. Hva kan du foreslå.

Dag: Ville prøvd en stokk med RoundUp. Den er et rør det fylles RoundUp i og har en svamp på enden som en presser mot planten. De henger sammen i røttene så det vil nok virke på flere i omgivelsene.

Ragnhild, Stange: Plenen er som et teppe av mose. Vi har klipper med oppsamler. Skal gresset fjernes når vi klipper eller skal vi slutte med oppsamler? Skal vi klippe helt kort, eller skal det være litt lengde på gresset? gjødsler vi for lite?

Dag: Sikkert for lite næring, gi minst to kg hagegjødning pr. 100 kvadratmeter to-tre ganger på sommeren. Finnes og Mosedreper og Plenkrutt samt en del andre muligheter, følg bruksanvisningene nøye. Mosen kommer fordi graset sliter. Kommer graset i form vil mosen ikke klare konkurransen. Ikke slutt med oppsamleren før plenen har tatt seg opp igjen, da kan dere ta den bort.

Turid, Oslo: Har en kolonihave hvor mose truer med å overta gressplenen. Hvordan kan jeg forhindre dette og holde den borte i fremtiden?

Dag: Gi graset mye mer næring. Mose kommer fordi graset ikke trives. Hjelper ikke dette over tid, er bakken for hard. Legg da på en par cm. grov sand oppå graset.

Anton, Hovden: Tørr plen- og mye mose. Vi bor over 800 meter over havet.

Dag: Gi mer næring, nitrogen tidlig. Prøv «Plenkrutt» om den er å få i nærheten. Kan og bruke Helgjødsel - pelert hønsegjødsel.

Ann-kristin, Havøysund: Vi har massa mossa i hagen och det verkar som om det blir mer varje år, vi brukar kalka to ggr på sommaren. Men jag undrar om du har något annat tips till næring vi kan till sætta?

Dag: Slutt å kalke. Mye kalk gjør at graset ikke klarer å ta opp jern og magnesium som det trenger for å danne klorofyll. Mye kalk (høy pH ) er like ille som for lav pH. Gi litt Hagegjødsel 2 kg på 100 kvadrat og gi saltpeter i sterkt regnvær eller under spreder.

Hilde, Trondheim: Vi har fått enorme mengder groblad i plenen. Har forsøkt å grave dem opp, men synes bare det blir verre for hvert år som går. Vil nødig sprøyte, men finnes det noe annet råd for å bli kvitt dem?

Dag: Vil tro det fremdeles finnes RoundUp stav. Her er det et rør med stoffet og med en svamp i bunnen. Vi presser da svampen mot planten som vi ønsker død. Finnes også Plenrens i pelert form som spres ut som gjødsel. Disse stoffene brytes raskt ned i jorden og blir borte. Ingen andre muligheter da enn å luke.

Hilde, Vinje: Plenen ser nesten ut som ein raps-åker. Kva sprøytemiddel kan vi bruke for å knekke løvetann? Må det evt. sprøytast fleire gonger?

Dag: Prøv Plenrens, flere ganger og i den beste veksttiden.

Gry, Lillestrøm: Vi har fullt av løvetann, tistel og kløver i plenen. Hva kan vi gjøre for å bli kvitt dette? Må jeg stå og sprøyte RoundUp på hver eneste plante? Og hvordan holder vi ugress borte hvis vi først har blitt kvitt det?

Dag: Det går an å strø på noe som kalles «Plenrens». Det vil nok ta det meste. Kan sprøytes på eller strøs på som kunstgjødsel strøs. Finnes og en sprøytestokk, den har svamp nederst som trykkes mot det ugresset vi vil drepe. Ikke mulig å hindre frø som blåser med vinden inn i hagen.

Sven Ivar, Lillestrøm: Vi har fått veldig mye løvetann i hagen, samt mose. Vi har sprøytet Plenrens på hver eneste løvetann og det ser ut som om de dør. Hva bør vi gjøre med mosen og hva bør vi gjøre for å få en fin tett plen? Det er veldig mye ugras i plenen.

Dag: Gi to kg. hagegjødsel pr. 100 kvadratmeter et par tre ganger på sommeren. Klipp ofte og ha tålmodighet. Klipp plenen kort om sommeren og lang siste gang før vinteren.

Ferdigplen

Otto, Haslum: Har fyllt på med ny jord og planert ut hagen, men hvor nøye skal vi være med å renske for småstein - hvor store stein kan ligge igjen? Må vi ha på kalk før vi valser jorden? Vi har i tillegg tenkt på kantstein, men bør vi legge denne før vi legger plen?

Dag: Rak med en jernrive. Det som faller mellom pinnene kan bare bli værende. Nei, du behøver ikke kalke før du valser. Du trenger ikke kalke i det hele tatt eller vente til gresset er der. Men du kan hvis du vil. Vi la kantsteinen først. Men det kan du gjerne gjøre senere.

Monica, Kløfta: Er det mulig å anlegge ferdig plen på Røros? Og hvor i såfall kan jeg få tak i gress der omkring - finner ikke noe gartneri/hagesenter etc? Kan gresset «overleve» noen timer på tilhenger fra Akershus til Røros?

Dag: Det vil nok gå bra, helst en dag det ikke er så varmt. Mulig grastorver beregnet på hyttetak vil være det beste, snakk med selgeren og forklar situasjonen.

Arne, Tønsberg: For ett år siden anla vi ny plen med ferdiggress. Nå har det blitt mange «tuster» bortover plenen. De ser ut som en kraftig samlig gress og er 5-10 cm i diameter. Avstanden mellom dem er ca. 50 cm. Er dette ugress eller?

Dag: Om det ikke er mye og det ikke forsvinner ved regelmessig klipping ville jeg dratt dem opp slik at det ikke blir varige tuster i plenen. Er nok en grasart som danner høye tuster med røtter også. Er det mye kan en ta det ved å sprøyte RoundUp el, lignende på tusta. Bare på den!!!

Tom, Oslo: Etter drenering er plenen dekket med gjørme og steiner som for en amatør ikke er så lett å ta stilling til. Hvordan fikses ny plen på relativt kort tid (en seks ukers tid)? Er det mulig?

Dag: Rak det ut så det blir slett, fjern stein, rull ut ferdigplen. Næring skulle blandes i jorden, men går ikke det får det gjødsles etter tre uker og vannes godt.

Vertikalskjæring av plen

Eigil, Oslo: Vi har en plen på drøyt 100 kv.m. Den ble lagt i fjor høst og må luftes. Anbefaler du å kjøpe en lett elektrisk småhagelufter (type Stiga e.el.) eller leie en kraftigere og tyngre maskin. Det er relativt dyrt å leie. 2-3 ganger leie tilsvarer å kjøpe en.

Dag: Ville kjøpt den lette.

Toppdressing

Tone, Andøy: Har en to år gml plen på ca 0,7 mål; den er full av tuer; hvordan får jeg bort disse? Er også noe ugress på den, og sprøytet endel ifjor uten særlig effekt. Hva skal jeg gjøre for å få plenen fin? Og hva menes med «toppdressing»?

Mette: Du kan harve den opp og så på nytt. Du kan harve den opp og legge ferdigplen. Eller du kan toppdresse. Det vil si at du legger på 2-3 cm med sand og/eller spesiell jord (heter toppdressing). I den jorda kan du blande inn gressfrø. rak det jevn utover og la det spire. Hvis du har god gressvekst, så kan du bare toppdresse uten frø.

Helge, Asker: Har lagt ferdigplen på steinrøys med filt som sperre og 40cm produsert ferdigjord (sand og biomasse fra gjennvinning «Østlandsjord») for fem år siden. Hvordan forbedre trivselforholdene for gresset best mulig?

Dag: Vil tro at en toppdressing med et par cm. grov sand vill hjelpe godt, spesielt der det er mye tråkk. Næring ofte første halvår. To kg. hagegjødsel pr. 100 kvadratmeter.

Gjødsel

Odd, Våler: Jeg har prøvd og gjødsle to ganger for sommeren men plenen blir bare grønn og fin i ca. en måned med det samme om våren (mai) når jeg har gjødslet. Ellers hjelper det lite å gjødsle.

Dag: Er den lagt på ekstrem sandjord kan det jo være tørke, næringen tas opp i vannet - intet vann heller ingen næring. Hvordan er den om høsten, da er det jo som oftest nok regn?

Lilly, Porsgrunn: Vi har et mål naturtomt, hvor plenen er i flere platå. Vi opplever at den ofte er gul og tørr, samt at den har flekkvise hull. Haven er godt drenert, da skogsområdet og haven står på fjell som grunn. Hvordan kan vi best få den fin og mørkegrønn?

Dag: Salpetergjødning i regnvær er fin grønnmaling. Gi ellers en del Hagegjødsel. Mindre på skyggefulle steder. Der jordlaget er grundt må det mer jord på kanskje, toppdressing med to-tre cm. sandjord og plenen vokser gjennom.

Tidlig vår

Kjetil, Sortland: Kan du gi meg et tips for en plen som ennu er hvit. Eineste som er grønt er tuene på plenen.

Dag: Er det snø går det an å strø aske eller torvstrø eller noe annet mørkt som vil fange opp varmen fra sola.

Isbrand

Rolf, Kongsvinger: Vi har en gressplen sådd med sportsfrø for 20 år siden, ca 600 kvm som helt til i år har vært av fin kvalitet. I år er det store brune felt hvor alt gress er borte. Vi har brukt elektrisk plenlufter for å få vekk tørt gress. Hva er galt, hva gjør vi?

Dag: Vil tro at det der har samlet seg vann, blitt is og graset under svidd bort. Isbrand. Vil nok ta seg opp igjen. Fyll gjerne på litt sandjord blandet med litt grasfrø og tråkk det til. Reparasjonsblanding av frø gir raskest resultat.

Rette opp plen

Odd, Harestua: Når og hvordan bør en plen rettes opp? (etter å ha sunket ganske mye her og der).

Mette: Du kan etterfylle med jord oppå plenen. Den vil vokse gjennom et jordlag på 2-3 cm uten problem. Dette kan du gjenta. Eller du kan legge ut mye mer jord og så nytt.

Klipplengde på plen

Lise, Oslo: Hvor kort skal gressplenen klippes?

Dag: Fem cm. sommersveis, sju cm. siste før høsten.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)