NRK Meny
Normal

Råde forbereder legehjelp til flyktningene

Flyktningene som kommer til det nye, nasjonale ankomstsenteret i Råde skal ha et tilbud om øyeblikkelig hjelp. Kommuneoverlegen er i ferd med å etablere et helsetilbud.

Telt til flytkningene

Det etableres nå et mottakssenter for inntil 1000 flyktninger i Råde. Kommuneoverlegen forbereder et helsetilbud for dem.

Foto: Tomas Berger / NRK

I samarbeid med sykehuset Østfold forbereder kommuneoverlege Sarah Frandsen Gran et opplegg for å sjekke samtlige som kommer til ankomstsenteret for tuberkulose. Samtidig trenger de et legetilbud.

– Vi har lite tuberkulose i Norge, men i verden er det mer tuberkulose. Nå kommer verden til Norge, sier Frandsen Gran.

 Sarah Frandsen Gran

Kommuneoverlege Sarah Frandsen Gran er i ferd med å etablere et helsetilbud til flyktningene som kommer til ankomstmottaket.

Foto: Privat

Hun understreker at det er viktig å avdekke om det er tuberkulose blant de som kommer, slik at vi ikke får tuberkulose som vi ikke vet om ute i samfunnet vårt. Alle asylsøkerne som kommer til Råde må ta røntgenbilde og en blodprøve. Når svarene kommer til kommuneoverlegen og hennes stab, informerer de UDI om hvor asylsøkerne kan dra videre.

– Dersom vi avdekker alvorlig tuberkulose skal vedkommende rett på sykehus. Dersom vi avdekker noe tuberkulose i mindre alvorlig grad, kan personen reise, men til et sted som gir tuberkulosebehandling. Det er ofte til det vi kaller et forsterket mottak, der det er enerom. Dersom vi ikke finner tuberkulose, kan personen reise til et hvilket som helst mottak, sier Frandsen Gran.

Skal ha legetilbud

– Hvilke andre helsetjenester skal Råde kommune tilby flyktningene?

– De må ha et tilbud om øyeblikkelig hjelp. Noen av dem som kommer har vært ute i hardt vær, og har blitt syke eller skadet underveis. Vi må ha et system for å plukke opp dem som trenger legehjelp. Det er ikke fastlegevirksomhet som sådan, men en slags legevakttjeneste. Dessuten må selvfølgelig gravide, som har vært på reise lenge, ha tilsyn.

Kommuneoverlegen og hennes stab skal få dette til å fungere. Enkelte har vært bekymret i forbindelse med at det kommer mange flyktninger til Råde. Frandsen Gran understreker at det er snakk om korte opphold på et ankomstsenter:

– Det er nesten som en flyplass, der folk skal komme og reise igjen. Det vil nok ikke være veldig mye kontakt mellom bygdas befolkning og de som ankommer dette ankomstsenteret. De vil være der kort tid, det vil være mange som kommer og mange som drar.

Frandsen Gran synes det er et spennende og meningsfylt oppdrag å få dette på plass:

– Det er ikke hver dag leger føler at de er med på noe som redder liv, men dette konseptet tror jeg kan være med på å redde liv.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gressbrann slukket

    Gressbrannen ved Krokstien på Greåker, er slukket, melder Sarpsborg Brannvesen.

  • Gressbrann på Greåker

    Sarpsborg Brannvesen slukker en gressbrann ved Krokstien på Greåker. Tidligere i dag brant det i et område ikke langt unna.