NRK Meny
Normal

Plukket 35 tonn strandskrot

Svenske ungdommer ryddet strendene før turistsesongen starter.

Kystlandskap i høstdrakt

1.000 UNGE RYDDET. Idrettsklubbene har avtale med kommuner og län om å rydde langs sjø- og havkant. I første etappe av ryddesjauen deltok 1.000 unge fra Bohuslän.

Foto: Rainer Prang / NRK


Svenske strender forsøples hvert år med flere tusen tonn skrot.

Alt innen plast, vrakdeler av glassfiberbåter, planker og kjøleskap havner på strendene og en del kommer langveis fra.

Nå har svenske idrettsungdommer ryddet strendene før turistsesongen starter.

Les også:

Illustrasjonsfoto

35 TONN. Med funnene som ble gjort før helgen, regner man med å kunne plukke hele 100 tonn søppel fra strendene frem til september i år.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Kan plukke i det uendelige

I følge svensk statistikk kastets daglig 2,7 millioner sigarettsneiper på bakken. Det tar tre år for naturen å bryte ned en sneip, og strandrydderne fant tusener av dem under aksjonen, som startet opp langs vestkysten av Sverige før helgen.

- Vi har vært på strender og plukket tusenvis av sneiper. Man kan holde på i det uendelige, sier Anton Hedlund på "Städa Sverige" (Rydd Sverige).

"Städa Sverige" er en organisasjon, som eies av idrettsbevegelsen og står for organiseringen av strandryddingen, og som gir penger i klubbkassene, skriver Laholms Tidning.

Hver time av døgnet flyter en kubikkmeter søppel inn til de svenske strendene mellom Strømstad på nordvestkysten og Båstad på østkysten av Sverige.

- Uten vårt arbeid ville mye av skrotet ha blitt liggende, sier Hedlund til avisen.

Les også:

35 tonn skrot

Det er femte året ryddeaksjonen organiseres som i år, og den pågår fram til september med perioden rundt skoleavslutningen i juni som den mest intense.

Målet for 2014 er å plukke 70 tonn i løpet av hele perioden.

Før helgen ble nærmere 35 tonn skrot plukket fra strendene.

- Vi hadde en fantastisk start på godt og vondt. Med tanke på hvor mye ungdommene fikk plukket denne ene helgen, kan vi fort havne opp i hele 100 tonn i år, sier Mats Wesslén i "Städa Sverige".

1.000 unge fra klubber i Bohuslän deltok under ryddeaksjonen i helgen, og de fant mengder med plastdunker, tau, garn og annet skrot, samt en del døde seler, i følge Sveriges Radio.

Rundt 400 strender ved hav og sjø skal ryddes i år.

Med hjelp av Sjöräddningen og sportsdykkere vil det også bli igangsatt rydding av havbunnen flere steder i Sverige.

Koster, Bohuslän

KAN TRUE PLANTE- OG DYRELIVET. En del av søppelet som flyter til land kan skade plante- og dyrelivet, og avfallet har lang nedbrytningstid i naturen.

Foto: Rainer Prang / NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Knivstukket i halsen

    En mann ble onsdag morgen funnet knivskåret i halsen i en leilighet i Strömstad. Politiet etterforsker saken som drapsforsøk, skriver Halden Arbeiderblad. Den knivskadde mannen ble ført med ambulanse til Sykehuset Østfold på Kalnes for behandling.

  • To trafikkulykker ved Solbergtårnet

    Politiet melder om to trafikkulykker ved Solbergtårnet i Skjeberg. En moped og en bil har kollidert. Mopedisten ble lettere skadet. Det var også et sammenstøt mellom to biler bare 100 m unna. Her var det ingen personskade.