Hopp til innhold

Mangler penger til strandrydding

Strømstad søker EU-midler til å få ryddet opp på sin populære kyst.

Illustrasjonsfoto

HOPER SEG OPP. Søppel av alle slag i naturen og på strendene er et stort miljøproblem. Plast, kjemikalier og fangstredskaper tar årlig livet av mange fugler langs kysten, og skader naturen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Strømstad kommune håper nå på at EU-penger kan bidra til at kommunen får råd til å rydde opp på strendene.

I løpet av høsten og vinteren har sterk vind og bølger tatt med seg mengder med søppel til Bohuslänskysten, og det er et stort og kostbart apparat som igangsettes, når ryddingen skal i gang før ferie- og turistsesongen setter inn.

Les også:

Skjærgårdsidyll

IDYLL SOM MÅ HOLDES RYDDIG. Strømstad er en av de svenske kommunene, som kan glede seg over fantastiske strender og en sjeldent vakker kyst. Men det er kostbart å holde de enorme områdene ryddige, og følge opp tilsynet med kysten.

Foto: Rainer Prang / NRK

Truer turismen

Strømstad kommune har, i likhet med andre kommuner rundt Nordsjøen i Sverige, Danmark og Norge, søkt EU om penger til opprydding.

Mange kystkommuner har ikke selv tilstrekkelige økonomiske ressurser til å få ryddet skrot bort fra strendene.

For svenske kommuners del går søknaden om midler til strandrydding via Tillväxtverket, som formelt beslutter om det skal gis prosjektstøtte eller ei.

Søppel av alle slag i naturen og på strendene dreier seg ikke kun om et miljøproblem, men er ifølge de utsatte kommunene også en trussel mot turistutviklingen.

Båtliv

VIND, VÆR OG BÅT. Naturen forurenses både av søppel som driver inn til kysten og av turistene selv. En del båtfolk kaster søppelet over ripa, og bidrar til å ødelegge naturen.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Har søkt i flere år

- Når det gjelder opprydding på strendene mangler vi i Strømstad kommune penger, sier Michael Olsson, forvaltningssjef i Miljö- och byggförvaltningen i Strømstad kommune, til NRK.no.

Derfor har Strømstad kommune år etter år, søkt og også blitt innvilget midler til strandrydding.

- Selv om vi ikke har midler, sørger vi for at det gjennomføres rydding i kommunal regi gjennom arbetslivsenheten. Når det gjelder rydding i Kosterhavets Nationalpark skjer det i regi av staten, sier Olsson.

Arbeidslivsenheten skal i år bruke seks personer og en båt, som rydder på Nord og Syd Långö, samt Nord og Syd Hällsö. Søppelet bringes til gjenvinningsstasjonen på Österröd i Strømstad.

Dugnad?

Flere hundre tusen svensker og nordmenn besøker hvert år de svenske strendene på fastlandet, foruten at titusenvis av båter fra begge land besøker skjærgården utenfor Strømstad.

Michael Olsson forteller at kommunene har samarbeidet om ryddingen, og at det tidligere er arrangert strandryddedager, der også frivillige er med på å fjerne søppelet.

Han kjenner ikke til om det er planlagt rydding på dugnad i år.

Det arbeides for tiden, for å få strandrydding inn i tiltaksplanene rundt havmiljødirektivet.

"Tillväxt norra Bohuslän" søker etter prosjektstøtte for strandrydding sammen med Oslofjordens friluftsråd og KIMO Danmark.

Det avklares først i mai i år om det blir bevilget penger.