Hopp til innhold

Nytt niqab-forslag skaper hodebry

Fylkesrådmannen foreslår at niqab skal bli forbudt i undervisningssituasjoner. – Konsekvensen kan bli at folk dropper ut av skolen, frykter AUF.

Niqab-forbud i skolen?

Fylkesmannen foreslår at niqab skal bli forbud på skolebenken, ikke i skolegården. I juni fortalte Leyla Hasic at et forbud kan bety slutten på skolegangen hennes.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Før sommeren foreslo fylkesrådmannen å forby niqab og andre ansiktsdekkende plagg på videregående skoler i Østfold.

Saken har skapt stor debatt. Nå har fylkesmannen moderert seg og foreslått at elevene ikke skal bruke plagg som "helt eller delvis dekker elevenes ansikt i undervisningssituasjoner".

NRK har snakket med elever som går med niqab. De frykter at de må droppe ut av skolen dersom forbudet blir et faktum.

– Forslaget er ikke bra nok

AUF deler oppfatningen og tror det kan være en måte å "snikinnføre" et niqab-forbud på. De mener det har gått prestisje i saken.

– For de det gjelder vil det ikke være bra nok med det forslaget som ligger på bordet nå, mener leder i Østfold AUF, Sindre Lysø.

– Jeg er overbevist om at forbudet kan føre til at folk slutter på skolen, sier han.

Sindre Lysø

Sindre Lysø i AUF mener at det nye niqab-forslaget ikke er godt nok.

Foto: Odd Skjerdal / NRK

Lysø refererer til et møte AUF har hatt med tre jenter som bruker niqab. Leyla Hasic fortalte da at et forbud kan bety slutten på skolegangen hennes.

– Konsekvensen for meg blir at jeg ikke får gå på skolen, at jeg blir hjemmeværende. Dette frarøver meg min rett til å fullføre skolen, sa hun til NRK i juni.

– Klart de kan gå på skolen

Østfolds utdanningsutvalgsleder, Inger-Christin Torp, har imidlertid liten tro på at noen må droppe ut.

– Det er hypotetiske saker og det får vi ta stilling til i det enkelte tilfellet. Her gjelder det ordensreglementet for alle elevene.

– Men vi har jo snakket med elever som sier at de ikke kan gå på skolen?

– Det er klart de kan gå på skolen. Det er jo bare det at de ikke kan bruke plagget i undervisningssituasjoner, svarer Torp.